Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Verilerdeki makaslar açılıyor... Yatırımcı dikkat etmeli!

25 Temmuz 2022, 09:26 - -

Enflasyon ve dolar kuru için geçtiğimiz hafta en kritik veri açıklandı. Tarımsal Girdi Fiyatları… Bu verideki yüksek artışlar enflasyonun hız kesmeden yoluna devam edeceğini gösteriyor.

Bir ay içerisinde tarımda kullanılan mal ve hizmetler yüzde 5,55 oranında artış gösterdi. Tohum ve dikim materyali yüzde 4,14 oranında artış gösterdi. Tarımsal ilaçlar yüzde 2,99 oranında yükseldi.

Hayvan yemi %8,65 arttı. Hayvan yeminde gözlenen artış ve diğer malzeme artışları en üst seviyelerde.

Alt gruplara göre tarımsal girdi fiyatları
Alt gruplara göre girdi fiyatları yüzde 32’den başlıyor ve yüzde 236’lara kadar çıkıyor. Veriler enflasyonun ve enflasyondan korunmak için döviz ve döviz bazlı enstrümanlara yönelimin hız kesmeyeceğine işaret ediyor.

 

MALİYETLER FİYATLARA YANSIYACAK

Maliyetler artarken bunların fiyatlara yansımaması mümkün değil. Hem TÜFE Hem de ÜFE verilerinde olumsuz seyir ve kırılma gözlenebilir. Önümüzdeki dönemde ekonomi yönetimi yeni adımlar atacak yeni enstrümanlar kullanacaktır. Zira veriler kaçınılmaz olacağını gösteriyor.

VERİLER ARASINDAKİ FARKLAR

Yatırımcıların son dönemde açıklanan verileri ve bu veriler arasındaki farkları izlemesinde fayda var. Örneğin serbest piyasadaki verilerle TCMB Döviz kuru verilerini. Eğer serbest piyasa verileri ile TCMB verileri arasında makas açılmaya başlarsa döviz sıkıntısına işaret eder. 

YATIRIMCI NE YAPMALI?

Yatırımcı bu dönemde riskli işlemlere girmemeli. Ekonomik durgunluğun getirebileceği durağanlığı göz önünde bulundurmalı. Fiyat hareketlerindeki oynaklığa karşı önlem almalı. Bir yandan küresel bazda artan faizler bir yandan mal ve hizmet fiyatlarındaki artış sıkıntılı sürece işaret ediyor.

PİYASA DEĞERİ YÜKSEK F/K ORANI DÜŞÜK ŞİRKETLER

Borsada işlem gören şirketler içerisinde piyasa değeri 30 milyarın üzerinde olan ve fiyat kazanç oranı 15’in altında olan 20 borsa şirketi bulunuyor. Şirketler ve değerleme oranları şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)