Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasaların kaderini belirleyen 4 kritik dinamik

27 Mart 2023, 12:26 - -

Küresel piyasalarda oldukça volatil ve sert dalgalanmaların yaşandığı bir dönem var. Peki, son gelişmeler ve bu gelişmelerin yatırımcılar üzerindeki etkileri nasıl olacak?

Son dönemde küresel piyasalarda yaşanan sert dalgalanmalar, yatırımcılar için belirsiz bir dönemi işaret ediyor. Bu yazıda, piyasaların kaderini belirleyen 4 kritik dinamik üzerinde duracağız ve bu dinamiklerin yatırımcılar üzerindeki olası etkilerini değerlendireceğiz.

1-ABD bankacılık sektöründeki stres: Ekonomiye olumsuz etki mi?
ABD ekonomik aktörleri alarmda. Zira gelişmeler hiç de iç açıcı değil. ABD'de yetkililer, First Republic Bank'a zaman kazandıracak şekilde, bankalara Fed tarafından sağlanan acil kredi imkanını genişletme seçeneğini değerlendiriyor. Bu durum elbette istenen bir gelişme değil ve bankacılık sektörü üzerindeki stres oldukça fazla. Bununla birlikte FED Başkanları da resesyon riskinin yüksekliğinden bahsediyor.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, bankacılık sektöründeki stresin ABD'nin resesyona girmesi riskini artırdığını belirtiyor. Öte yandan Goldman Sachs’a göre, Tayvan, Güney Kore ve teknoloji donanım sektöründeki hisseler ABD bankacılık stresinden kaynaklanan dalgalanmalara karşı savunmasız. ABD bankacılık krizinin ekonomi ve piyasalar üzerindeki etkisi bu krizin yönetebilirliğine bağlı olacak. Ancak gerilimin yüksek olduğu unutulmamalı ve risk alınmamalı.

2-Euro / Dolar paritesi: 1,10 seviyesi yakın mı?
Citigroup ve Deutsche Bank’a göre ECB’nin şahin duruşu, şimdilerde 1,08’in altında seyreden euro/dolar’ın önümüzdeki aylarda 1,10 seviyesine yükselmesine neden olabilir.

Yani euro önümüzdeki dönemde dolara karşı daha fazla değer kazanabilir. Bu nedenle hem ABD hem de Avrupa’daki gelişmeleri yakından izlemenizde fayda görüyorum. Euro/dolar paritesi özellikle ihracat yapan şirketler için önemli. Bu orandaki artış ihracat yapan şirketlerin finansallarına olumlu yansıyabilir.

3- Putin'in Belarus açıklaması: Jeopolitik riskler artıyor mu?
Vladimir Putin, Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silahlar konuşlandırmaya hazırlandığını açıkladı. Jeopolitik riskler atıyor ve bu da değerli metallere ilgiyi yüksek tutacaktır.

4- Küresel piyasalar: Yeni haftada nelere dikkat edilmeli?
ABD'deki resesyona girme ihtimali, yatırımcıların Fed'den faiz artış beklentilerini azaltmalarına ve hatta faiz indirim fiyatlamalarını artırmalarına neden olmakta. Bu konudaki gelişmeler izlenmeli. Zira tüm bu gelişmeler yeni haftada tansiyonu yüksek tutacak.

Sonuç: Küresel piyasalarda bir dönüşüm ve belirsizlik söz konusu. Yatırımcılar bu noktada gelişmeleri takip etmeli. Portföylerini mutlaka çeşitlendirmeli. Değerli metallere yer vermeli.

BORSA 50’DE SON ÜÇ AYIN YÜKSEK GETİRİLİ HİSSELERİ VE PİYASA ÇARPANLARI

Bu hafta borsa listesinde son 3 ayda getirisi en yüksek hisseleri ve piyasa çarpanlarını değerlendirdim. Burada dikkat etmeniz gereken yüksek getirili hisselerde piyasa çarpanları yani fiyat/kazanç oranı (F/K) ve piyasa değeri/defter değeri (PD/DD) değerlerinin düşük olması. Bu hisseler yatırımcılar açısından potansiyel oluşturan hisselerdir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Salih uçan 27 Mart 2023 19:25

    Emre,nin elden aldığı para bu usuleten asgari tutar bankaya yatıyor.

  • Emre27 Mart 2023 12:55

    Acilen 1.000 lira 2.000 lira basılmalı. 25 bin lira maaş alıyorum cebime sığmıyor. Patronda nerden buluyorsa 50 lira 100 lira olarak veriyor maaşı. Bende çantayla gitmek zorunda kalıyorum.

  • ALİ KODUŞ27 Mart 2023 15:36

    sALLAMA ŞAKİR HEPİMİZ DİN KARDEŞİYİZ .KANUNEN MAAŞLAR BANKALARDAKİ HESAPLARA YATMAK ZORUNDA.KİMİ KANDIRIYORSUN.