SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıBÜYÜME SORUNU AŞILMALI-
SORU : İztar bir ay içerisinde 8 TL’den 5 TL’ye gerilemesinin sebebi nedir? Biz küçük yatırımcılar %50’ye yakın zarar ettik. Düşüş daha sürer mi? Yükseliş umudu var mı? Gönderen : Üzeyir Kılınç08.06.2020, 18:41

Bir hisseyle ilgili değerlendirmede bulunurken kısa vadeli değil aksine uzun süreli hedefler çerçevesinde bakmakta yarar var. Böylesi bir yaklaşım gelişmeleri daha sağlıklı değerlendirilmesine ve anlamlandırmaya olanak verecektir. Bu çerçeveden bakıldığında İz Tarım, 18 Mart 2020 günü en düşük 1,47 TL’yi görürken sonraki zaman diliminde gelen aşırı taleple birlikte hızla değerlendiği görülecektir. Bu süre zarfında sürekli yükselen hisse, 14 Mayıs günü 9,19 TL’ye kadar çıktı ve aynı gün gelen kâr satışlarla birlikte aşağıya kaydı. Mayısın son haftasında 4,11 TL’ye kadar inerken şimdilerde 5,50 TL’den işlem görüyor. Henüz ilk çeyrek bilançosu açıklanmayan şirket, geçtiğimiz yıl zarar etti. Firma, geçtiğimiz zaman diliminde ya zarar ya da sembolik düzeyde bir kâr açıkladı. Gelirde yıllar içinde kademeli bir artış olsa da bunun güçlü bir kâra dönmesi mümkün olmadığı gibi istikrarlı bir büyüme de hiç gündeme gelmedi. Mart ayının ikinci yarısında başlayan ve yaklaşık iki ay süren çıkışın sebebi ise bu dönemde gıda firmalarına yönelik oluşan talep artışıydı. Yatırımcıların bu tür firmalara gösterdiği ilgiden nasibini alan İz Tarım, ciddi bir çıkış yaşasa da bunun düzenli ve istikrarlı bir çıkışa dönme koşulu bulunmuyor. Zira uzun vadeli bir çıkış için güçlü bir bilançoya sahip olabilmek önemli. İz Tarım’ın ise böylesi bir niteliğe sahip olamaması en büyük sıkıntı kaynağı. Bu nedenle daha ziyade spekülatif beklentilerle gerçekleşen çıkışın uzun süre devam edebilmesi için mali yapının desteklemesi şart. Aksi taktirde bu aşamadan sonra çıkıştan ziyade düşüş eğiliminin öne çıkması pek de şaşırtıcı olmayacaktır. Şirketle ilgili yakın tarihli yapılan açıklama ise Çekya’dan ithal edilen 95 adet damızlık düve ile ilgili. Mayıs ayında yapılan açıklamada ithalatı yapılan düvelerin tesislerine ulaştığı belirtildi. Diğer taraftan şubat ayında gerçekleştirilen bedelli sermaye artırımı sonrasında elde edilen 4,2 milyon TL fonun 2,2 milyon TL’si finansal borçlar için kalan 2 milyon TL’si de işletme sermayesi için kullanıldığı duyuruldu.

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI