SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıTİCARİ PERFORMANSI SINIRLI-
SORU : İztar her gün düşüyor. Bu böyle devam eder mi? Geleceği nasıl bu firmanın. Uzun vadede ne olur? Gönderen : Ahmet Topla07.03.2021, 20:47

Borsada işlem gören hisselerin sürekli yükselmesi beklenmemeli. Kuşkusuz konjonktüre bağlı iniş ve çıkışlar yaşanabilir. Hatta bazı dönemler yatırımcı davranışının abartılı devamı halinde hareketin beklenenden daha fazla sürmesi de mümkündür. Ancak neticede dönemsel hareketler bir noktadan sonra yerini mali temelli hareketlere bırakmak durumundadır. Bu nedenledir ki çıkış süresince hissenin zayıf bir mali yapı karşısında sürekli yükseleceğini beklemek nasıl ki doğru değilse güçlü bir finansal yapının varlığı halinde düşüş trendinin de uzun süreli devamı beklenmemeli. Bu çerçevede bakıldığında İz Tarım’ın son bir yılda ciddi bir çıkış gerçekleştirdiği gözlenecektir. Mart 2020’de en düşük 1,47 TL’ye kadar gerilerken dalgalı bir seyrin ardından 9 Şubat 2021 günü en yüksek 29,98 TL’ye kadar çıktı. Sonrasında kâr satıları etkili olurken son işlem günü olan 5 Mart 2021 günü kapanışını 23,42 TL’den tamamladı. Geçen yıllarda şirket ticari anlamda istenen performansı yakalama noktasında zayıf kaldı. Son beş yılın üçünde zarar ederken kâr açıklanan iki yılda da rakamlar sembolik düzeyde kaldı. Kamuyla paylaşılan 2020 altı aylık bilançosunda da zarar devam ediyor. Aynı ivmenin varlığı halinde 2020 yıl sonu bilançosunda da zarar olasılığı hiç de düşük değil. Beklenen istikrarlı kârlılığın uzağında olmasına rağmen son kapanışa göre hissenin fiyatı bir yılda yaklaşık 16 kat prim yapmış görünüyor. Hissenin bu denli yükselmesinde sermayesinin düşük olmasının etkisi göz ardı edilmemeli. Ancak düşük riskli getiriler için mali alt yapısı güçlü şirketlerin takip edilmesi gerektiği unutulmamalı.

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI