E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeşil yatırımcılar neden kirli şirketleri satın alıyor?---

Yeşil yatırımcılar neden kirli şirketleri satın alıyor?

Yeşil yatırımcılar neden kirli şirketleri satın alıyor?
25 Şubat 2022 - 18:03 borsagundem.com

Geleneksel enerji şirketleri bu dönemde piyasaların göz bebeği değil. Bu nedenle de, bu durum bazı satın alımlara yol açıyor. Yeşil yatırımcılar, en kirli şirketleri satın alıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

En yüksek karbon emisyonuna sahip şirketler son dönemde piyasaların arka planında kaldı. İlginç bir şekilde bu durum çevresel sorumluluk sahibi yatırımcıların bu şirketlere yönelik ilgisini artırıyor. Örneğin Avusturalya’nın enerji şirketi AGL Energy, ülkenin en yüksek karbon emisyonuna sahip şirketi. Bu şirket pazartesi günü, şirketin karbonsuzlaşma çabalarını hızlandırmak isteyen bir konsorsiyumun 3,5 milyar dolarlık teklifini geri çevirdi.

Konsorsiyum’da Kanadalı varlık yatırımcısı Brookfield Asset Management ve teknoloji milyarderi Mike Cannon-Brookes da yer aldı. 71 milyar dolar değerindeki yazılım şirketi Atlassian’ın Kurucusu Cannon-Brookes, temiz enerjinin en büyük savunucularından biri olarak biliniyor. Aynı zamanda Cannon-Brookes’un 2017 yılında Elon Musk ile Twitter’daki diyalogları, Tesla’nı dünyanın en büyük lityum bataryasını üretmesine neden oldu. Wall Street Journal’ın haberine göre Brookefield’ın bu yıl enerji ve doğalgaz dağıtımcısı AusNet’i 7,4 milyar dolara satın alması bekleniyor.

Konsorsiyum AGL’nin kömür temelli tesislerini beklenenden önce kapatmak için 14,4 milyar dolar harcama yapacağını ve bunun yerine temiz enerji üretimini başlatacağını söyledi. Konsorsiyum 185 yaşındaki şirketi 2035 yılında karbonsuzlaştırmayı hedefliyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre sunulan teklif ise cuma günkü borsa kapanışına göre %4,7 daha yüksek bir fiyata işaret ediyor. AGL hisseleri 2017 yılından bu yana dörtte üç oranında değer kaybetti.

AGL’den yapılan açıklamada teklifin şirketin değerinin altında olduğu ve şirketin mevcut planlarının hissedarlar için daha iyi olduğu söylendi. Ancak piyasalar hikayenin sonunun böyle olmayacağını düşünüyor: AGL hisseleri şimdi konsorsiyumun teklifinin üzerinde bir fiyattan işlem görüyor.

Bu konunun nasıl sonuçlanacağı ise benzer durumların gidişatını belirleyecek. Konsorsiyum kirli varlıkları temiz alternatiflerle değiştirmenin yalnızca yeşil bir tercih değil, karlı da bir girişim olacağını düşünüyor. Özellikle de kömür santrallerini kapatmak kaçınılmazsa ve yenilelenebilir enerji üretiminde ve depolamasında maliyetler düşüyorsa. Yeşil enerji savunucuları aynı zamanda hammaddelerde son dönemde görülen fiyat artışlarının, giderek ucuzlaşan yenilenebilir enerji maliyetleri üzerinde etkili olmayacağını düşünüyor.

Avusturalya’da yenilenebilir enerjinin, özellikle de güneş enerjisi panellerinin yükselişi, son yıllarda elektrik fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Yenilenebilir enerji geçtiğimiz çeyrekte ülkenin ana elektrik pazarının %34,9’unu oluşturarak rekor kırdı. AGL’nin rakibi Origin Energy geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ülkenin en büyük kömürle çalışan elektrik santralini planlanandan yedi yıl daha erken kapatacağını söyledi. Aynı zamanda şirketin daha temiz ve düşük maliyetli alternatifler nedeniyle baskı altında olduğu belirtildi. Karbonsuz bir geleceğe yönelik adımlar, halen istenilen hızda değil. Ancak piyasa güçleri temiz enerjiye yönelik daha ağır baskıları başlatıyor.

AB'den sert yaptırım: Putin ve Lavrov'un mal varlıkları donduruldu

 

Rusya’nın işgali küresel ekonomiye kâbusu yaşatıyor

 

Ukrayna krizinden etkilenen şirketler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)