E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYaz rallisi bitti, sıra ayı rallisinde---

Yaz rallisi bitti, sıra ayı rallisinde

Yaz rallisi bitti, sıra ayı rallisinde
22 Ağustos 2022 - 11:09 borsagundem.com

Bank of America, hisse senedi piyasalarında yeni düşüşler öngörüyor. Ayı piyasası rallisine karşı uyarıda bulunan banka, yaz rallisinin sona erdiğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların enflasyonu soğutma konusunda daha iyimser olmaları ve FED'in faiz artırımlarını geri çekme ihtimalinin bir potansiyel haline gelmesiyle hisse senetleri Haziran'ın en düşük seviyelerinden belirgin şekilde yükseldi. Ancak Bank of America analistlerine göre, son toparlanma, yeni düşükler yapması muhtemel olan ‘klasik ayı piyasası rallisi’nden başka bir şey değil.

Yaz rallisi sona erdi

Bank of America Baş Yatırım Stratejisti Michael Hartnett'in yakın tarihli bir notuna göre, yaz borsa rallisi neredeyse bitmiş görünüyor. Forbes’tan Sergei Klebnikov’un haberine göre, S&P 500, son haftalardaki güçlü istihdam raporu ve tüketici fiyatlarındaki düşüş de dahil olmak üzere beklenenden daha iyi gelen ekonomik veriler sayesinde, Haziran ortasında gördüğü yılın en düşük seviyelerinden bu yana yüzde 15'ten fazla yükseldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, 2022 yılının ilk yarısındaki şiddetli satışlardan sonra en kötünün geride kaldığına dair umutlarını korumak istiyor. Ancak hisse senetlerinin daha da düşeceğine dair son haftalarda uyarılarını artıran uzmanlar arasına Bank of America analistleri de katılmış görünüyor.

Hartnett, meme hisse senetlerindeki irrasyonel ticaret faaliyetine işaret ederek “Herkes düşüş eğiliminin farkında ama kimsenin hisse senedi satmaya niyeti yok” diyor. Hartnett’e göre, piyasalar, art arda gelen dört haftalık kazanç sürecinin ardından kendi kendini yenilgiye uğratan bir ayı piyasası rallisine hazırlanıyor.

Mevcut ralli maksimum seviyesine ulaştı

Bank of America analisti, S&P 500'ün yüzde 10'un üzerinde değer kazandığı 1929 yılından bu yana gerçekleşen 43 ayı piyasası rallisinde, ortalama 39 işlem günündeki artışın kabaca yüzde 17,2 olduğuna dikkat çekiyor. Tarihsel verilere göre bu, mevcut rallinin maksimum seviyesine ulaştığı anlamına geliyor. Dahası, FED’in faiz oranlarını bu yıl şimdiye kadar yüzde 2,25 oranında artırdıktan sonra bile, enflasyonla mücadelenin süreceği ve faiz artırımlarının devam edeceği konusunda uyarılarda bulunması da bu kısa süreli kazanç devrinin bittiğine işaret ediyor.

Ayı piyasası rallisi her zaman daralma eğilimindedir

Hatırlanacağı üzere, Bank of America analistlerinden benzer uyarılar daha önce de gelmişti. Bank of America ABD hisse senedi strateji başkanı Savita Subramanian da, müşterileriyle paylaştığı notta, borsa değerlemelerinin ayı piyasasının bitmesi için çok yüksek kaldığını söylemişti. Subramanian ayrıca göstergelerin, uzun süreli bir boğa rallisini işaret etmediğini de sözlerine eklemişti.

Ayrıca Hartnett, bir ayı piyasası rallisinin, rallinin öncüleri açısından her zaman bir ‘daralma eğiliminde’ olduğunu ve Apple, Amazon ve Tesla gibi şirketlerin hisse senedi piyasalarının son zamanlardaki toparlanmasının büyük kısmının liderliğini üstlendiğine işaret ediyor. Hartnett, “Bu üç hissenin her biri, 16 Haziran'da piyasanın gördüğü dip noktadan bu yana yüzde 30'dan fazla arttı ve bu oran, endeksi oldukça geride bıraktı” şeklinde konuşuyor.

Bank of America: Wall Street ayı piyasası dibine henüz ulaşmadı

 

Ayı piyasasında kazanmanın anahtarı

 

Borsa uzmanları uyardı: Ayı piyasası rallisi

 

Ayı piyasasının sona erdiğini nasıl anlarız?

 

Morgan Stanley: Ayı piyasasının sona erdiğine inanmıyoruz

 

Ayı piyasasının bitmediğini gösteren 9 işaret

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)