E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Borsada satışlar sona erdi---

Fundstrat: Borsada satışlar sona erdi

Fundstrat: Borsada satışlar sona erdi
02 Mayıs 2024 - 18:39 borsagundem.com

Fundstrat’tan Tom Lee, Fed toplantısıyla birlikte borsadaki satışların sona erdiğini iddia ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de merakla beklenen faiz kararına piyasaların tepkisi olumlu oldu. Faizleri sabit tutan Fed, ileriye dönük olarak da olumlu mesajlar verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fundstrat'tan Tom Lee, borsadaki satışların sona erdiğini ve Fed'in son toplantısında yatırımcılara 5 yükseliş sinyali hediye ettiğini söylüyor.

Mayıs, yükseliş ayı olacak

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Fundstrat Araştırma Başkanı Tom Lee'ye göre, borsadaki satışlar bitmiş olabilir ve Fed'in son politika toplantısında verdiği beş yükseliş sinyali, Mayıs ayındaki yükselişlere zemin hazırlıyor.

Fundstrat tarafından paylaşılan videoda Lee, hisse senetlerinde kısa bir yükselişe yol açan Mayıs ayı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısına işaret ediyor. Lee, “Fed yetkilileri faiz oranlarını aynı seviyede tutmayı tercih etti ve faiz artırımının olası olmadığını öne sürerek yatırımcılar arasında yükseliş eğilimini artırdı” diyor ve ekliyor: “Bu bizi Nisan ayı satışlarının sonu olacağına hala güvendiğim bir duruma getiriyor. Mayıs ayının bir yükseliş ayı olacağını düşünüyorum.”

Merkez bankasının piyasalara verdiği beş güvercin sinyale dikkat çeken Lee, “Bu, hisse senetlerinin önündeki yolun çok daha parlak göründüğünü gösteriyor” diyor. İşte Lee’nin Fed’in verdiğini öne sürdüğü 5 yükseliş sinyali…

Fed niceliksel sıkılaştırmanın hızını yavaşlatıyor

Merkez bankacıları bilanço küçültme hızını yavaşlatacaklarını söyledi, bu da hisse senetleri için olumlu bir gelişme. Fed, finansal koşulları sıkılaştırmak ve enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için bilançosundan 1 trilyondan fazla para harcadı.

Merkez bankası yaptığı açıklamada, bilanço küçültmelerinin Haziran ayından itibaren ayda 60 milyar dolardan 25 milyar dolara yavaşlayacağını söyledi.

Enflasyon düşüşe işaret ediyor

Enflasyon ilk çeyrek boyunca beklenenden yüksek geldi ve ekonomide fiyatlar hâlâ Fed'in yüzde 2 hedefinin üzerinde seyrediyor. Ancak enflasyon genel olarak düşüşte. Lee şunları söylüyor: “Tüketici fiyatları Mart ayında yıllık bazda yüzde 3,5 oranında arttı; bu, 2022 ortalarında kaydedilen yüzde 9,1'lik zirveden daha düşük.”

Hazırlanan konuşmasında Powell, enflasyonun bu yıl Fed'in uzun vadeli hedefine doğru düşmeye devam edeceğinden emin olduğunu ekledi. Lee, devam eden enflasyonun Fed'e 2024'ün sonlarında faiz indirimi yapma konusunda daha fazla hareket alanı sağlayabileceğini öne sürüyor.

Faiz indirimleri güçlü bir iş gücü piyasasıyla bir arada bulunabilir

Bazı yatırımcılar, Fed'in çok güçlü işe alım koşullarını zayıflatmak için faiz oranlarını artırabileceğinden ve güçlü iş gücü piyasasından endişe duyuyor.

Ancak Lee, Powell'ın durumun böyle olmayacağını öne sürdüğünü söylüyor. Fed Başkanı, geçen yıl iş gücü piyasasının ‘gerçekten sıkı’ olduğunu, ancak büyüme güçlü kalırken enflasyonun düşüş trendinde olduğunu belirtti. Lee, “Sağlıklı bir iş gücü piyasası faiz indirimlerini engellemez” şeklinde konuşuyor.

Ekonomi stagflasyonla karşı karşıya değil

Piyasa katılımcıları aynı zamanda ekonomik büyüme yavaş kalırken fiyatların artmaya devam ettiği bir olgu olan stagflasyon tehdidini de izliyor. Yatırımcıların ilk çeyrekte beklenenin üzerinde enflasyon verileriyle karşılaşması ve ilk çeyrekte GSYİH'nın beklenenin altında gelmesiyle bu senaryoya ilişkin korkular artmaya başladı.

Ancak Lee, Powell'ın bu olasılık konusunda ‘şaşkın’ göründüğünü, Fed Başkanı'nın ekonomideki ‘sağlam büyüme’ye işaret ettiğini söylüyor. Diğer ekonomistler de tüketici harcamalarının ve iş piyasasının güçlü kalmaya devam etmesi nedeniyle stagflasyon risklerini şimdilik göz ardı ediyor.

Faiz artırımı pek olası değil

Powell, Fed'in bir sonraki hamlesinin faiz artırımı olma ihtimalinin düşük olduğunu da sözlerine ekliyor. Ekonominin güçlü kalması ve enflasyonun bu yıl yanlış yöne gitmesi nedeniyle pek çok kişinin daha fazla sıkılaşmadan korktuğu göz önüne alındığında, bu durum yatırımcılar için rahatlatıcı bir anlam ifade ediyor.

CME FedWatch aracına göre, yatırımcılar şu anda Fed'in yıl sonuna kadar bir veya iki kez faiz artırabileceği ihtimalini yüzde 69 olarak fiyatlıyor.

Hisse senedi yatırımcıları ise bu yılki faiz indirimlerine yönelik daha parlak bir görüşe sahip. Hisse senetleri Çarşamba günü yapılan Fed toplantısına olumlu tepki verdi. Bu arada, en son AAII Yatırımcı Duyarlılığı Anketi'ne göre, yatırımcıların yaklaşık yüzde 40'ı gelecek altı ay boyunca hisse senetlerinde yükseliş beklentisi olduğunu söylüyor. Bu oran önceki hafta yüzde 32 seviyesindeydi.

Borsalarda ‘mayıs’ satışları ne kadar mantıklı?

 

ABD borsaları ve Asya için tehlike çanları çalıyor

 

JPMorgan: Borsadaki yükseliş stagflasyon riskini kamufle ediyor

 

Piper Sandler: Borsada sorun sistemik

 

Wall Street ‘Mayıs’ta sat ve uzaklaş’ mottosuna alternatif arıyor

 

Wall Street faiz indirimi olmasa da borsada yükselişten emin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)