E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda ‘mayıs’ satışları ne kadar mantıklı?---

Borsalarda ‘mayıs’ satışları ne kadar mantıklı?

Borsalarda ‘mayıs’ satışları ne kadar mantıklı?
02 Mayıs 2024 - 16:27 borsagundem.com

Tarihsel veriler borsaların mayıs ayından itibaren olan altı aylık dönemde daha zayıf bir performans gösterdiğini belirtiyor. Ancak yatırımcılar için doğru yöntem hisse satmak olmayabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street için nefes kesici bir altı ay geride kaldı. Bu altı aylık süreç aynı zamanda ABD borsalarında yatırımları olanların da mutlu olduğu bir dönemdi. Zira ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 1 Kasım’dan bu yana %22 civarında yükseliş gösterdi.

Bu olağanüstü yükseliş Wall Street standartlarını bile aşacak cinsten. Milenyumun başlangıcından bu yana endeksin ortalama getirisi bu oranın üçte birinden daha az olmuştu. Sadece tek bir kış döneminde 2020-21 aralığında borsalar daha fazla yükselebilmiş ve tam %29’luk bir ralli yakalayabilmişti.

Ancak borsalar bu denli güçlü performans gösterdiğinde yatırımcılar için tehlike çanları da çalıyor demektir. Zira hisse senetleri aşırı ileri gitmiş olabilir. Dolayısıyla mayıs ayının başlangıcıyla birlikte bazı yatırımcılar portföylerinin bir kısmını satıp düzeltme dönemini beklemeyi değerlendiriyor.

Ancak MarketWatch’un haberine göre yatırım danışmanları bu seçeneğin kesinlikle göz önünde bulundurulmaması gerektiğini belirtiyor. Zira borsalarda doğru zamanı yakalamayı denemenin berbat bir strateji olduğu vurgulanıyor. Yatırım efsanesi Warren Buffett, “Biz bile hiçbir şeyi doğru zamanda gerçekleştiremiyoruz” uyarısında bulunuyor. Buffett aynı zamanda borsa yatırımlarında uzun vadeli stratejilerin uygulanmasını savunan bir isim olarak tanınıyor.

MW haberine göre mayıs ayında satış stratejisi göründüğünden çok daha derin olabilir.

Borsalarda yaz dönemi kâbusu

Gerçekten de kış aylarında ABD borsalarının daha yüksek getiri sağladığı tarihsel verilerde görülebiliyor. Wall Street endeksleri bir yıl içerisinde en yüksek getiriyi 1 Kasım ve 30 Nisan aralığındaki dönemde sağlıyor. Dolayısıyla bu istatistik mayıs ayında satışa geçme stratejisi için ilk bakışta pozitif olduğunu gösteriyor.

1 Mayıs itibariyle satışa geçmeyi savunan yatırımcıların bir kısmı eylül ortasında, bir kısmı ise ekim sonundaki Cadılar Bayramı’na kadar borsadan uzak durmayı öneriyor. Borsa tahmincileri bir yılı altı aylık iki döneme ayırıyor: kış dönemi ve yaz dönemi.

Söz konusu tahminciler borsaların yaz dönemi içerisinde hisse senetleri getirilerinin düşük olmasını ve borsaların kargaşa dönemiyle karşı karşıya kalmasını bekliyor.

MW haberine göre bu konudaki en derin araştır finans profesörleri Ben Jacobsen ve Cherry Yi Zhang tarafından yapılmış. Profesörler dünya çapında mayıs ayında satışa geçme veya Cadılar Bayramında borsalara geri dönme anomalisini destekliyor gibi görünen muazzam bir borsa verisine ulaşıyor: 1 Mayıs ve Cadılar Bayramı arasındaki genel borsa getirileri yılın kış dönemindeki getirilerinden ortalama %4 daha fazla.

Bunun sebebi olarak bazı insanlar hava durumunu veya Kuzey Yarımküre’deki hasat zamanını suçluyor olabilir. Bazıları ise bankacıların ikramiyelerini ocak ayında almalarını ve bu dönemde hisse senetleri satın almalarını sebep olarak gösterebilir. Ancak gerçek şu ki bu mevsimsel anomalinin sebebini kimse bilmiyor.

Doğru yöntem ne olmalı?

Garip bir şekilde, anormallik hala geçerli gibi görünüyor. MW yazarı Brett Arends 2000 yılından bu yana S&P 500 Endeksi’nin istatistiklerine göz atıyor ve yılın iki yarısındaki borsa performanslarını karşılaştırıyor.

Arends kış sezonundaki ortalama getirilerin %7,1, yaz döneminde ise %5,5 olduğu sonucuna ulaştı. Medyan getirilerde ise bu fark üçte iki oranında daha yüksek. Zira endeksin yaz döneminde %4,9, kış döneminde ise %8,2 medyan getiri sağladığı görülüyor.

Üstelik istatistikler yaz aylarında borsada kalmanın çok daha riskli olduğunu gösteriyor. Arends’in araştırması yılın kış döneminde ile yaz dönemi arasındaki volatilite farkının da iki kat daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Milenyumun başından bu yana kötü bir yaz döneminde borsada kalmak hisse senetlerinde büyük bir kayıp vermek anlamını taşıyabilir. Üstelik ABD Hazinesi tahvil getirileri gibi çok daha güvenli varlıklar %5 gibi bir getiri sağlarken hisse senetlerine tutunma kararı vermek oldukça zor.

Ancak Arends hiçbir zaman mayıs ayında satışa geçmeyeceğini belirtiyor. Bunun en önemli sebebi ise mevcut göstergeler neyi işaret ediyor olursa olsun sadece yaz dönemi olduğu için hisse satmanın mantıksız görünmesi. Zira borsaların geçmiş performansları geleceğe dair hiçbir veri teşkil etmez. Arends radikal bir karar verip mayıs ayında satışa geçtiğinde borsaların en iyi yaz dönemi performansını geçirebileceğini de belirtiyor.

Ancak borsa yazarı bunun yerine hisse senetlerinde yaz aylarında görülen zayıflıktan yararlanmayı tavsiye ediyor. Diğer bir deyişle hisse senetlerinde yaz aylarında görülen bir düşüş alım fırsatı anlamını taşıyabilir.

ABD’de 11 sektörün 10’u düşüşte! Yatırımcılar ne yapmalı?

 

ABD borsaları ve Asya için tehlike çanları çalıyor

 

Fed’in güvercin duruşu piyasaları yanılttı

 

Powell, “Faiz indirimlerini erteleyin” dedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)