E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa uzmanları uyardı: Ayı piyasası rallisi---

Borsa uzmanları uyardı: Ayı piyasası rallisi

Borsa uzmanları uyardı: Ayı piyasası rallisi
10 Ağustos 2022 - 13:04 borsagundem.com

Wall Street endekslerinde son üç haftadır önemli yükselişler görüldü. Ancak Bank of America ve LPL gibi önemli finans kuruluşlarından bu rallinin yeni düşüşlere mahkûm olduğu yorumları geliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında son zamanlarda görülen yükselişlere rağmen bazı Wall Street uzmanları borsaların hala daha fazla düşmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Endekslerde son üç haftadır görülen yükselişleri sadece “ayı piyasası rallisi” olarak gören uzmanlar, yatırımcıların piyasalarda ABD Merkez Bankası (FED) faiz artışı konusundaki endişeleri ve yavaşlayan ekonomik büyümeyi satın alacağını öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2. çeyrek bilanço sezonu birçok büyük şirketten gelen kâr uyarısına rağmen borsalarda önemli yükselişlere sahne oldu. Üç haftadır üst üste yükselen S&P 500 Endeksi 16 Haziran tarihindeki dip seviyesinden %12 civarında yükseldi.

Forbes’un haberine göre hisse senetlerinin satış dalgasından toparlanmasıyla birlikte yatırımcılar da borsalardaki kazanımların ayı piyasası rallisi olup olmadığını sorguluyor. Ayı piyasası rallisi tabiri endekslerin kısa süreli yükselişlerin ardından yeni dip noktalarına ulaşacağı öngörüsünü ifade ediyor.

Bank of America analistleri konuyla ilgili açıklamalarında borsalarda ‘büyük dibi’ işaret etmek için çok erken olduğunu belirtiyor. Daha büyük düşüşlerin yolda olabileceği konusunda uyaran BofA analistleri özellikle FED’in görülebilir gelecekte faiz artışlarına devam edeceğine dikkat çekerek yatırımcılara taktiksel olarak temkinli kalmalarını öneriyor.

Banka analistleri piyasalarda dibe ulaşıldığını işaret edecek geleneksel göstergelerin henüz tetiklenmediğini söyledi. Bu göstergeler arasında yükselen işsizlik oranı, FED’in faiz oranlarını düşürmeye başlaması, şirketlerin kâr beklentilerini düşürmesi ve iki yıllık ABD Hazine tahvili getirilerinin düşmesi gibi işaretler bulunuyor.

Dahası, yatırımcıların hisse satmaya başlamasının ardından borsalarda meydana gelen son üç düşüş analistlere göre henüz gerçekleşmedi: Haziran ayının başından bu yana BofA’nın müşterileri satışçılardan çok alıcılardı.

LPL Küresel Baş Stratejisti Quincy Krosby'ye göre, Cuma günü beklenmedik derecede güçlü istihdam raporu yatırımcılarda FED’in agresif bir şekilde faiz artırmaya devam etmesi için cesaretleneceği endişesini artırdı. Krosby "son ayı piyasası rallisinin" yakında sona ereceğini öngörüyor.

Borsa araştırmaları şirketi Vital Knowledge'ın Kurucusu Adam Crisafulli'ye göre, enflasyonun zirveye ulaşacağı ve merkez bankasının para politikasındaki agresif sıkılaştırmasından geri çekildiği konusundaki FED’ini politika değişikliği iyimserliği kesinlikle "abartılmış", "saçma davranış” olarak nitelendirdi. Crisafulli her iki faktörde de yatırımcıların kısa vadeli coşkusunu “yumuşatması” gerektiğini zira ileriki süreçte daha fazla negatifliğin olduğunu söyledi. Ancak borsa uzmanı yine de ABD ekonomisinin beklenenden daha esnek olduğunu da belirtti.

Nationwide’ın Yatırım Araştırmaları Başkanı Mark Hackett, “Yatırımcılar giderek artan bir şekilde boğa ve ayı piyasası noktaları üzerinde bir çekişmeye girdi. Bu karışıklık, yatırımcı kararlarını yönlendiriyor ve piyasalarda genel olarak yönü belli olmayan volatiliteye yol açıyor” dedi.

Forbes’un haberinde borsaların yeni diplere ulaşması halinde yatırımcıların yapması gerekenlere de dikkat çekildi. Bank of America analistleri konuyla ilgili tavsiyelerinde, “Nakit toplamak ve daha kaliteli varlıklara dönüştürmek için ayı piyasası rallilerini kullanın. Bu yıl temettü ve tahvil kuponu yeniden yatırımlarını duraklatın ve daha iyi satın alma fırsatlarından önce vergi kaybı toplama tekniklerini kullanın” ifadelerine yer verildi.

JPMorgan’ın boğasından ‘sat’ tavsiyesi

 

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı

 

S&P 500'de yön neresi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)