E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’in güvercin duruşu piyasaları yanılttı---

Fed’in güvercin duruşu piyasaları yanılttı

Fed’in güvercin duruşu piyasaları yanılttı
02 Mayıs 2024 - 13:06 borsagundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell, yatırımcıların stagflasyon için endişelenmemeleri gerektiğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar ekonomik büyümenin yavaşlaması ve enflasyonun beklentilerden yüksek seyretmesi nedeniyle stagflasyon korkusu yaşıyor. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell, bu korkunun yersiz olduğunu düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed Başkanı Jerome Powell, dünkü konuşmasında, yatırımcıların endişelendiği 1970’ler benzeri bir stagflasyon olasılığını görmediğini belirtti.

Stagflasyon endişesi yersiz

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, üç sıcak enflasyon raporundan ve ilk çeyrek GSYH raporundaki kalıcı fiyat baskılarına ilişkin bazı rahatsız edici işaretlerden sonra, bazı yatırımcılar ABD'nin 1970'lerdeki stagflasyon ortamına doğru tekrar gidebileceğinden korkmaya başladı. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell, dünkü Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) basın toplantısında bu fikre karşı çıktı.

Powell, “Stagflasyon endişesine değinmek gerekiyor; yüzde 10 işsizlik, yüksek tek haneli yüksen enflasyon ve çok yavaş büyüme. Şu anda yüzde 3'lük bir büyümemiz var ve enflasyon da yüzde 3'ün altında seyrediyor. Bu yüzden bunun nereden geldiğini gerçekten anlamıyorum” dedi.

Faiz artırımı olası değil

Powell'a göre, enflasyon bu yılın ilk üç ayının her birinde Wall Street'in hedeflerinin üzerinde gelse de, Fed'in favori enflasyon göstergesi tüm bu dönem boyunca yüzde 3'ün altında seyretti. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi Mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 2,8 oranında arttı. Bu, Şubat ayının rakamıyla aynı doğrultudaydı ve hâlâ Nisan 2021'den bu yana en düşük çekirdek PCE okumasıydı.

Aynı zamanda, ilk çeyrekteki GSYİH büyümesi yüzde 1,6 olan konsensüs tahminlerinin altında gelse de, ABD ekonomisinde ithalatın ihracatla karşılaştırıldığında artması rakamın gerçekte olduğundan daha kötü görünmesine neden oldu ve temel talep verileri güçlü kalmayı sürdürdü. GSYİH büyümesi için öncü bir gösterge işlevi gören ve reel nihai satışların yurt içi alımlara oranını ölçen özel yurt içi talep, aslında ilk çeyrekte yüzde 3,1 oranında arttı.

Başkan Powell da deyim yerindeyse sözünün eri biri gibi davrandı ve son dönemde enflasyondaki yükselişe rağmen faiz oranlarını yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığında sabit tutma kararı aldı. Powell, son verilerin enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine düşürülmesinde ‘daha fazla ilerleme kaydedilmediğini’ gösterdiğini kabul etti ancak yine de tüketici fiyatlarının 2024'te düşmeye devam edeceğine inandığını yineledi. Fed Başkanı, bir sonraki hamlenin faiz artırımı olmasının ise ‘olası olmadığını’ ekledi.

Powell, “Kişisel tahminim bu yıl enflasyonda daha fazla ilerleme görmeye başlayacağımız yönünde. Faiz indiriminin yeterli olup olmayacağını bilmiyorum. Sanırım verilerin bizi bu konuda yönlendirmesine izin vermemiz gerekecek” şeklinde konuştu.

Stagflasyon ihtimali yüze 20’den az

Stagflasyon söylemine karşı çıkan tek uzman ise Powell değil. Şu anda Yardeni Research'ü yöneten deneyimli Wall Street stratejisti Ed Yardeni de, Powell'ın Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısından önce, ABD’de stagflasyon ihtimalinin şu anda yüzde 20 veya daha az olduğunu ifade etti. Birkaç hafta önce, İsrail ile İran arasındaki çatışma tırmanma işaretleri gösterdiğinde Yardeni, ilki 2022'de Ukrayna-Rusya savaşının genişlemesiyle yaşanan petrol fiyatı şokunun bir ikincisinin yaşanması halinde, bunun düşük bir ihtimalle stagflasyonist bir sonuca yol açabileceğinden korkuyordu.

1970'lerde, çok sayıda durgunluk ve sözde yüksek enflasyonu ateşleyen iki petrol fiyatı şoku, ekonomik durgunluk ve yüksek fiyatlar ile karakterize edilen bir döneme yol açmış ve ‘stagflasyon’ terimini doğurmuştu. Ancak şimdi Ortadoğu'daki petrol üreten ülkeler arasındaki gerilimin azalmasıyla birlikte Yardeni, “Bu konuda açıkça daha az endişe duyuyorum” diyor.

Yardeni, “Ortadoğu’da korkunç bir karışıklık olsa bile 1970'lerdeki senaryoya yaklaşamıyoruz. Petrol fiyatı hala dikkate değer derecede düşük seyrediyor; bu da Suudi Arabistan ve Rusya'nın istemeden üretimin bir kısmını kısması nedeniyle oluyor” diyor.

FED kararlarına uzman yorumu: Stagflasyon hayaleti geri döndü

 

JPMorgan Fed'in faiz indiriminden emin

 

New York borsası Fed'in faiz kararının ardından karışık seyirle kapandı

 

Fed Başkanı Powell'dan kritik mesajlar

 

Fed, merakla beklenen faiz kararını açıkladı

 

Powell, “Faiz indirimlerini erteleyin” dedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)