İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı

02 Mayıs 2024, 10:23 - -

Piyasa değeri yüksek 5 Gıda Şirketi bir yılda endeks getirisini 5'e katladı. Yüksek getiriler yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Peki gıda şirketleri hala cazip mi? Sektördeki şirketleri F/K oranlarına göre değerlendirdik.

Gıda şirketleri 2024 yılında yüksek getirileri ile öne çıktı. Sektör Endeksi bir yılda yüzde 159 yükseldi. Aynı dönemde borsanın getirisi yüzde 117 oldu. Sektörde piyasa değeri ile öne çıkan 5 şirket ise yüzde 617 kazandırdı. Ortalamayı yükselten Tetamat Gıda Dahil edildiğinde getiri ortalaması yüzde 1.568’e çıktı.

Bu beş gıda şirketi arasında, fiyat kazanç (F/K) oranı ile öne çıkan şirketler dikkat çekiyor. Şirketlerin fiyat kazanç oranları 3 yıllık fiyat kazanç oranlarının üzerinde bulunuyor. Sektörde Fiyat/Kazanç oranı en düşük şirket Ülker Gıda. Sektör şirketlerinin yüksek Fiyat/Kazanç oranları ile işlem görmeleri yatırımcıların şirketlerin kazançlarını artırmalarına yönelik yüksek bir beklenti içerisinde olduğuna işaret ediyor.

Özvarlık karlılığı ve getiriler

Özvarlık karlılığı açısından bakıldığında, Tetemat Gıda %121 ile sektörün en karlı şirketleri arasında yer alıyor ve 5.379’lık rekor bir getiri sağlamış durumda. Bunu, %55 ile Kent Gıda izliyor ve %740'lık oldukça yüksek bir getiri ile yatırımcılarına büyük kazançlar sundu.

Şirketler arasında karşılaştırma

Peki, bu beş şirket arasında hangisi daha öne çıkıyor? Sektördeki 5 şirkettin de F/K oranları ve üç yıllık ortalama F/K oranlarına göre primleriyle dikkat çekerken, Ülker’in düşük F/K oranı onu öne çıkarıyor. Ülker 5 şirket içerisinden yıllık yüzde 281 getiri ile en az getiri sağlayan şirket. Diğerlerine göre göreceli olarak daha az yükseldi.

GIDA SEKTÖRÜNDEKİ TÜM ŞİRKETLER

Sektörde F/K Oranı 3 yıllık F/K Oranının altında olan şirketlerin listesi şöyle:

1. Banvit

2. Oylum Sınai Yatırımlar

3. Yayla Gıda

4. Söke Değirmencilik

5. Oba Makarnacılık

6. Bor Şeker

7. Kütahya Şeker Fabrikası

8. Göknur Gıda

9. Ofis Yem Gıda

10. Fade Gıda

11. Selva Gıda

F/K Oranı 10 ve altında olan 7 şirket bulunuyor. Bu şirketlerin listesi şöyle:

1. Kayseri Şeker Fabrikası

2. Kütahya Şeker Fabrikası

3. Oylum Sınai Yatırımlar

4. Bor Şeker

5. Göknur Gıda

6. Tukaş

7. Yayla Gıda

Değerlendirme ve öneriler

Genel olarak, gıda sektörü şirketleri sunduğu yüksek getiri oranları ve dinamik piyasa değerlemeleri, yatırımcılar için dikkat çekmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra her bir şirketin 3 yıllık ortalama F/K oranlarına ve mevcut piyasa değerlemelerine göre incelemekte fayda var. Şirketlerin ileriye dönük büyüme potansiyelleri, mali durumları ve yatırımları karar verirken önemli kriterler arasında yer alır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ02 Mayıs 2024 10:48

    Hisse senetleri iyice şişikleştiği anlaşılmakta olup, yakında hisseleri millete göseyebilirler en ufak bir olumsuzlukta.