E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street ‘Mayıs’ta sat ve uzaklaş’ mottosuna alternatif arıyor---

Wall Street ‘Mayıs’ta sat ve uzaklaş’ mottosuna alternatif arıyor

Wall Street ‘Mayıs’ta sat ve uzaklaş’ mottosuna alternatif arıyor
02 Mayıs 2024 - 10:57 borsagundem.com

ABD borsalarındaki gerileme, yatırımcıların ‘Mayıs’ta sat ve uzaklaş’ mottosunu doğruluyor. Ancak tarihsel veriler başka bir gerçeğe işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki gerileme, geçen yıldan bu yana devam eden güçlü rallinin sona erdiği düşüncesini körüklüyor. Yatırımcılar, mevsimselliği de hesaba katarak borsadan çıkma zamanının gelmiş olabileceğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tarihsel veriler, olumsuzluklara rağmen, Wall Street'in ‘Mayıs'ta sat ve uzaklaş’ mottosunun revizyona ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

Tarihsel veriler olumlu

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, ‘Mayıs'ta sat ve uzaklaş’ borsanın en kötü altı aylık performansının tarihsel olarak Mayıs ayından Ekim ayına kadar olduğu gerçeğini vurgulayan eski bir Wall Street deyişi olarak biliniyor. Ancak rakamlara daha yakından bakıldığında, bu dönemki verilerin o kadar da kötü olmadığı görülüyor. ABD borsalarında Nisan ayında yaşanan geri çekilme de yatırımcıların ellerindeki hisseleri satmasını gerektirecek kadar kötü sinyaller vermiyor.

LPL Financial'ın baş teknik stratejisti Adam Turnquist, 1950'den bu yana S&P 500'ün söz konusu altı aylık dönemdeki ortalama getirisinin yüzde 1,7 ile aslında negatif değil pozitif olduğunu vurguluyor. Son 10 yıla bakıldığında ise bu oranında yüzde 4’e kadar yükseldiği görülüyor.

Son 10 yılın 9’unda pozitif getiri

Turnquist, “Yatırımcılar diğer varlık sınıflarında üstün getiri elde edemedikçe, hisse senedi piyasasının dışında kalmak en iyi strateji olmayabilir çünkü hisse senetleri, incelenen tüm Mayıs-Ekim dönemleri boyunca ortalama olarak altı aylık pozitif getiriler sağlamaya devam ediyor” diyor.

Carson Group Piyasa Stratejisti Ryan Detrick de hisse senedi piyasasının yılın en zayıf altı ayı boyunca olumlu getiriler elde ettiğini kaydediyor ve ayrıca Mayıs ayının hisse senetleri için nispeten sağlam bir ay olduğunu ve son 10 yılın 9’unda olumlu borsa getirileri sağladığını ekliyor. Detrick, bu oranında yılda ortalama yüzde 0,7 olduğunu belirtiyor.

“Mayıs ayında al ve kal” mı?

Fundstrat'tan Tom Lee de rakamları değerlendiriyor ve 1985'ten bu yana Mayıs ayının şaşırtıcı derecede iyi bir ay olduğunu tespit ediyor.

Lee, Mayıs ayının son 40 yılda yüzde 77 oranında olumlu getiri sağladığını ve ilk çeyrekte olumlu bir getiri ve Nisan'da da olduğu gibi olumsuz bir getiri sonrasında bu yıl kazanma oranının yüzde 83 ile daha da yüksek olduğunu vurguluyor.

Son olarak Detrick, 2024 gibi Başkanlık seçimi yıllarında borsanın Kasım ayındaki yükseliş öncesinde bir yaz rallisi görme eğiliminde olduğunu söylüyor. Detrick, seçim yıllarının yüzde 78’inde, Mayıs-Ekim ayları arası dönemde borsanın ortalama yüzde 2,3 oranında artış kaydettiğini bulguluyor ve soruyor: “Mayıs ayında al ve kal mı?”

Amerikan borsalarında beş aylık ralli FED duvarına çarptı

 

Piper Sandler: Borsada sorun sistemik

 

Wall Street faiz indirimi olmasa da borsada yükselişten emin

 

Wall Street, 'Fed'in faiz indirimlerini erteleme' riski görüyor

 

Wall Street devinden boğa piyasası tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)