E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcısına en çok kâr getiren Rus şirketler---

Yatırımcısına en çok kâr getiren Rus şirketler

Yatırımcısına en çok kâr getiren Rus şirketler
03 Nisan 2023 - 08:26 borsagundem.com

Uzmanlar, yatırımcısına en çok kâr getiren Rus şirketleri belirledi. Petrol şirketleri zirvelerde yer alıyor.

Rusya’da finans kuruluşu Sberbank’ın analitik departmanı SberCIB uzmanları, ülkede yatırımcılarına en çok temettü geliri sağlayan yerli şirketleri ortaya koydu.

Buna göre petrol şirketi Lukoil, cep telefonu operatörü MTS ve bir diğer petrol şirketi Transneft yüksek temettü getirisi sağlayabilen şirketler arasında yer alırken, analistler bu şirketlerin hisselerinin yüksek artış potansiyeline sahip olduğunu, aynı zamanda yüzde 10’un üzerinde temettü getirisi sağladığını vurguladı.

Gazetemru'nun haberine göre, mart ayı ortasında devlete bağlı elektrik operatörü Mosenergo’nun hisselerinin yüzde 25’ten fazla arttığına dikkat çekilirken, daha önce yatırım şirketi BKS Investments analistleri, devlet iştiraki olan bazı şirketlerin temettü ödeme çıtasını net kârın yüzde 50’sinin üzerine çıkarabileceğini söylemişti.

Uzmanlar bu tür şirketler arasında Rosneft, Gazprom ve yan kuruluşlarının (Gazprom Neft, Mosenergo ve OGK-2) yanı sıra RusHydro ve Rostelecom’un da bulunabileceğine değinirken, ayrıca analistlere göre, Transneft, Novorossiysk Commercial Seaport ve Başkortostan merkezli petrol şirketi Bashneft’in de temettü ödemelerinde net karının yüzde 50’sinin üzerinde ödeme yapabileceğinin altını çizdi.

Moskova Borsası (MOEX) Ticaret Platformu Başkanı Yuriy Denisov, 2022’de borsalarda gerçekleştirilen toplam işlem hacminin yüzde 4,6 artışla 1 katrilyon rubleyi aştığını bildirmişti.

2022 yılında Moskova Borsası’nda toplam işlem hacminin  1,1 katrilyon rubleye ulaşarak MOEX tarihindeki en yüksek rakama ulaştığına dikkat çeken Denisov, 2022’de işlem hacmindeki en iyi dinamiklerin yüzde 41,2 büyüme ile para piyasası ve yüzde 4,9 artışla tahıl ve şeker pazarı olduğunu söyledi.

Kommersant gazetesine konuşan Denisov, bu yılki işlem hacimlerinin 2021’in tamamından daha fazla olduğunu vurgularken, geçen yılın tamamında bu rakamların 1,09 katrilyon ruble olduğunu hatırlattı.

Geçen yılki olumlu sonuçlara ana katkının piyasada parayı yeniden dağıtan ve tüm ticaret katılımcılarına likidite sağlayan para piyasası tarafından yapıldığına vurgu yapan MOEX Başkanı, “Piyasa, bu sayede standart dışı duruma uyum sağlayabildi ve istikrarlı çalışmaya devam edebildi” diye konuştu.

Denisov, ocak ayından bu yana Moskova Borsası altyapısı aracılığıyla yaklaşık 5 trilyon ruble değerinde tahvil yerleştirildiğine de değinirken, federal tahvillerin (OFZ) hacminin 2,94 trilyon ruble olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Putin: Rus şirketleri baskı altında

 

Rus şirketleri borsalardan çıkacak

 

Moskova Borsası'ndan TL hamlesi

 

ABD doları Moskova Borsası'nda geride kaldı

 

Moskova borsası 7 ay sonra ilk kez 2000 puanın altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)