E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar yüksek faiz senaryosunu reddediyor---

Yatırımcılar yüksek faiz senaryosunu reddediyor

Yatırımcılar yüksek faiz senaryosunu reddediyor
18 Aralık 2023 - 16:23 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası’nın geçen hafta faiz indirimi sinyali vermesinin ardından dünyanın dört bir yanında yatırımcılar ‘uzun süren yüksek faiz dönemi’ senaryosunu elinin tersiyle itti


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel tahvil piyasalarında geçen hafta yaşanan ralli, yatırımcıların ABD ve diğer büyük merkez bankalarında faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağına dair aylardır süren varsayımını paramparça etti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünya çapında borçlanma maliyetlerinin bir göstergesi olarak görülen 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisi, ağustos ayından bu yana ilk kez yüzde 4'ün altına düştü. Faiz beklentilerini yakından takip eden para politikası kararlarına duyarlı iki yıllık Amerikan tahvil getirileri ise mayıs ayından bu yana en düşük noktasına geriledi.

Diğer devlet tahvili piyasaları da son günlerde dramatik bir dönüş yaşadı. Almanya'nın 10 yıllık Bund getirisi, fiyatının yükselmesiyle dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi.

Keskin fiyat değişimleri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) borçlanma maliyetlerini bir daha artırmayacağına dair şimdiye kadarki en net işaretini vermesinin ve 2024'te üç çeyrek puanlık faiz indirimi beklediğinin sinyalini vermesinin ardından geldi. FED Başkanı Jerome Powell faiz oranlarının bu sıkılaştırma döngüsü için “muhtemelen zirvede veya zirveye yakın” olduğunu söyledi.

Financial Times’ın haberine göre Invesco’nun Küresel Piyasalar Baş Stratejisti Kristina Hooper daha uzun süre daha yüksek faiz beklentisinin öldüğünü düşünüyor. Hooper bu beklentinin sonunu da Powell’ın belirlediğini sözlerine ekledi.

 

FED yatırımcıların yüzünü güldürdü

Kasım ayı başlarına kadar piyasalar beklentilerin ötesinde bir süre devam edecek yüksek faiz ortamına hazırlanıyordu. Küresel merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için faizleri uzunca bir süre düşürmemesi bekleniyordu.

Ancak son haftalarda ekonominin yavaşladığına ve fiyat artışlarının hafiflediğine dair göstergeler endişelerin hafiflemesine tahvil ve hisse senetleri fiyatlarının yükselmesine yardımcı oldu. Ancak FED’in yakından izlenen ‘noktasal grafik’ projeksiyonları çarşamba günü resmi olarak daha uzun süre daha yüksek faiz beklentilerini sona erdirdi.

Yatırımcılar şimdilerde FED’in 2024’te altı kez faiz indirimi yapabileceğini fiyatlıyor. Bu beklenti gerçek olursa dünyanın en büyük ekonomisindeki gösterge faizleri %5,25-%5,50 aralığından kabaca %3,9’a kadar gerileyecek.

JPMorgan Varlık Yönetimi Döviz ve Emtia Birimi Küresel Sabit Getiri Başkanı ve Baş Yatırım Sorumlusu Bob Michele FT’deki açıklamasında, “FED’in güvercin politikalara geçişi tahvil piyasasını tam gaz etkileyecek bir sinyal” ifadelerine yer verdi.

Her ne kadar New York FED Başkanı John Williams cuma günü yaptığı açıklamada mart ayına dair faiz indirimi beklentilerinin erken olduğunu belirtse de bu sözler piyasaların kararını değiştirmeye yetmedi.

İyimser beklentiler Avrupa ve İngiltere’de de etkilerini hissettirdi. Her ne kadar Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Laggard ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey enflasyon için daha karamsar bir perspektif sunsa da bu açıklamalar dahi yatırımcıların hızını kesemedi.

Wall Street'in S&P 500 Endeksi üst üste yedinci haftasını yükselişle kapatarak yeni bir rekor seviyeye yaklaştı. Yatırımcı duyarlılığındaki iyimserlik hisse senedi piyasalarını yükseltti.

Bazı stratejistler, ABD enflasyonunun hala FED’in uzun vadeli hedefi olan yüzde 2'den uzak olduğunu, dolayısıyla faizlerin hızla düşmesinin olası olmadığını belirtiyor. Kasım ayı ABD tüketici enflasyonu konsensüs tahminlere paralel olarak ekim ayındaki %3,2’den %3,1’e geriledi.

Ancak Morgan Stanley Baş Yatırım Müdürü Michael Kushma FED’in odağını enflasyondan ekonomik büyümeye çevirdiğini belirtiyor.

Kushma FED’in enflasyonun %2’ye dönmesini beklemekten memnun olması durumunda 2024’te çok zayıf bir ekonomi beklemenin bir sebebi olmadığını belirtiyor. Morgan Stanley üst düzey yöneticisi, “FED enflasyonun makul davrandığına karar verdiğini” ve yöneticilerin de kararlarını buna göre aldığını sözlerine ekledi.

FED’in politika değişikliği borçlu şirketleri ipten aldı

Geçen hafta devlet tahvili getirilerinde görülen keskin düşüş kurumsal tahviller için de daha düşük borçlanma maliyetlerine dönüştü. Ice BofA Endeksi’ne göre ABD şirketlerinde çürük tahvil getirileri %8’in altına geriledi. Söz konusu seviye şubat ayından bu yana görülen en düşük borçlanma maliyetlerini işaret ediyor.

2023 boyunca, Atlantik'in her iki yakasındaki en düşük kredi notlu şirketlerden bazılarının, çok daha yüksek fonlama maliyetlerinin olduğu bir ortamda borçlarını yeniden finanse etmekte zorlanacağından ve bu durumun temerrütlerde bir artışa yol açacağından endişe ediliyordu. Moody's'e göre, sadece çürük olarak derecelendirilen ABD şirketleri dahi önümüzdeki beş yıl içinde 1,87 trilyon dolarlık bir vade sonu engeliyle karşı karşıya kalacak.

Invesco’dan Hooper, “Henüz bir faiz indirimi görmemiş olsak da finansal koşullarda şirketlerin derin bir nefes almasını sağlayan önemli bir rahatlama oldu” açıklamasında bulunuyor.

RBC’nin tahvil biriminden Andrzej Skiba, faiz indirimi olasılığının etkilerinin değişken faizli tahvil ihraç eden şirketler için çok daha belirgin olduğunu söyledi. Skiba faiz indirimi beklentilerinin bu tür kaldıraçlı tahvil ihraç eden şirketler için ölüm kalım meselesi olduğunu sözlerine ekledi.

Tahvil uzmanı yine de ABD ekonomisinin daha fazla yavaşlaması durumunda şirket bilançoları üzerinde baskının oluşmaya başlayabileceği konusunda uyardı.

Faiz indirimi sinyali sonrası Wall Street’te tahminler revize ediliyor

 

Fed enflasyon savaşını kazandı mı?

 

ABD'de kurumsal tahvil ihraçları yükseliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)