E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar ucuz para dönemine veda etti---

Yatırımcılar ucuz para dönemine veda etti

Yatırımcılar ucuz para dönemine veda etti
13 Aralık 2023 - 13:10 borsagundem.com

Ucuz para dönemine veda eden yatırımcıları şimdi ne bekliyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aşırı düşük faiz oranları, Fed’in Mart 2022’de başlayan faiz artırım süreciyle artık neredeyse dikiz aynasından bile gözükmüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ucuz para dönemine veda eden yatırımcılar için artık yeni bir dünya söz konusu. Peki yatırımcılar bu yeni dönemi nasıl anlamalı ve değerlendirmeli?

Yatırımcılar için yeni bir dönem başlıyor

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) Mart 2022'de başlayan bir dizi faiz artırımına devam etmesiyle, aşırı düşük faiz oranları dönemi iyice gözden kayboldu. Bu yıl nakit ve kısa vadeli enstrümanların getirilerinin yatırımcılar için gerçekten cazip hale gelen seviyelere ulaştığı görüldü. Yatırımcılar, para piyasası fonlarında veya buna yakın bir tahvil fonunda yüzde 5 oranında kazanabileceklerini keşfettiler. Başka bir deyişle hisse senetleri gerçek bir rekabetle karşı karşıyaydı. Bu, yatırımcıların TINA yani 'hisse senetlerinin alternatifi yok’ (there is no alternative) olarak bildiği şeyin de sonunun gelmesine hizmet etti.

Terim, 2008 Finans Krizi’nin ardından, Jason Trennert'ın The Wall Street Journal'da Nisan 2013'te yazdığı konuk köşe yazısı ile popüler hale geldi. Buradaki fikir, Fed'in uzun vadeli tahviller satın alması ve resmi faiz oranlarını sıfıra yakın tutması nedeniyle, yatırımcıların getiri için hisse senetlerine bakmaktan başka çok az seçeneği olduğuydu.

Bir makro araştırma firması olan Strategas Research Partners Başkanı ve CEO'su Trennert, bu ayın başlarında verdiği röportajda, TINA’nın uzun ömürlü bir fenomen olduğunu kanıtladığını ve etkilerinin devam ettiğini söyledi. Ancak Fed’in 10 yılı aşkın süredir uyguladığı parasal genişleme ve aşırı gevşek para politikasının yarattığı çarpıklıkların çoğu ortadan kaybolduğundan, bunun yatırımcılar için pek çok açıdan yeni bir dünya olduğunu da ekledi.

Amaç yatırımcıları riskli varlıklara çekmekti

Çarpıklıklar gerçekten de çoktu. Parasal genişlemenin amacı geleneksel olarak güvenli varlıkları daha az çekici hale getirmek ve yatırımcıları ekonomik büyümeyi hızlandırmaya yardımcı olacağı beklentisiyle daha riskli yatırımlar aramaya zorlamaktı.

Sonuç, yatırımcı ve yazar Edward Chancellor'ın ‘Zamanın Fiyatı: Faizin Gerçek Hikayesi’ (The Price of Time: The Real Story of Interest) kitabında tanımladığı gibi, neredeyse her varlık sınıfında bir balon yaşandı.

Sermaye maliyetinin düşük olması nedeniyle yatırımcılar, gelecekte kâr potansiyeli iyi olan şirketlere ve yeni kurulan girişimlere para akıtmaya daha istekliydi. Değeri 1 milyar doları aşan binlerce tek boynuzlu at doğdu. Likiditeyle çalkalanan bir finansal sistem, kripto para birimleri ve meme hisse senetlerinde yaygın spekülasyonları da kolaylaştırdı.

BlackRock Investment Institute'deki stratejistlerin 11 Aralık tarihli bir notunda belirttiği gibi, bu durum makroekonomik oynaklık ve piyasa dalgalanmalarının bastırılmasına da yardımcı oldu ve hem hisse senedi hem de tahvil piyasalarında boğa piyasalarını canlandırdı; ancak aynı zamanda ‘yatırım içgörüsü’ne sahip olmanın getirdiği ödülü de yatırımcıların elinden aldı.

Stratejistler, “ABD hisse senedi piyasalarının gelecekteki getirilerini mükemmel bir şekilde tahmin edebildiğinizi ve portföyünüzü bunları yakalayacak şekilde ayarlayabileceğinizi hayal edin. Pandemiden önceki dört yılda bunun çok az olumlu etkisi olurdu” diyor.

Tarihsel veriler, bu süreçte, ‘al ve tut’ stratejilerinin, daha iyi performans gösteren sektörlere daha sık tahsis edilen portföylere benzer getiriler yarattığını gösteriyor. Ancak ödülün, pandemiden bu yana daha büyük olduğu görülüyor. Bu süreçte, yeniden dengeleme, 'al ve tut’ stratejisinin varsayımsal getirilerinin iki katından fazlasını sağladığını ortaya koyuyor. Başka bir deyişle, hisse senedi toplayıcıları bir kez daha ödüllendirilmeye hazır konumda bulunuyor.

Thornburg Investment Management’tan Jeff Klingelhofer ve Rob Costello, başka alanlarda, özellikle konut piyasasında çok sayıda tüketicinin düşük ipotek oranlarından ve yüzde sıfır veya sıfıra yakın otomobil kredileri ve tüketici kredileriyle ve tüketici satın alımları ve kredi kartı transferleri için sıfır faizli finansman yoluyla bu süreçte ucuz finansmandan yararlandığına dikkat çekiyor. Bu dönemde aynı zamanda şirket ve hükümet borçlarının GSYİH yüzdesi olarak rekor seviyelere ulaştığı da gözleniyor.

Klingelhofer ve Costello, “Geriye dönüp bakıldığında bunu hayal etmek kolay olsa da, bir borçlu, hatta sıradan bir tüketici bile, kısa vadeli borcunu yıllarca sıfıra yakın faiz oranlarıyla ödeyebilir, esasen ya tüketimi ya da yatırımı ücretsiz olarak finanse edebilirdi; ancak artık durum böyle değil” diyor.

Ucuz paranın sona ermesinin borsalara etkisi

Ucuz paranın sona ermesinin sonuçları borsada hissediliyor. Trennert, küçük ölçekli Russell 2000'daki şirketlerin yüzde 42'sinin son 12 ayda kar elde edemediğini kaydediyor. Sermaye maliyeti arttıkça şirketler giderek daha fazla kar elde etmek veya iflas etmek zorunda kalıyor. Trennert, “Yüksek kaldıraçlı, kârsız şirketler zor zamanlar geçirmeye devam edecek" diyor.

Bununla birlikte Trennert, niceliksel sıkılaştırıcı para politikasına geçişin tüm etkilerinin henüz hissedilmediğini söylüyor. Piyasa gözlemcileri, banka rezervlerinin yüksek kaldığını, bunun da likiditenin korunmasına yardımcı olduğunu ve Fed'in şimdiye kadarki parasal sıkılaştırma tedbirlerinin etkisini azalttığını kaydediyor.

Artan faiz oranlarına yönelik ayarlamanın ise 2022 yılında acımasız olduğu görüşü hakim. S&P 500 Endeksi bu süreçte yüzde 18'lik negatif bir getiri elde ederken, Fed'in faiz artırımlarının Hazine getirilerinin yükselmesine yol açmasıyla tahviller bazı ölçümlere göre tarihteki en kötü yılını yaşadı ve bu nadir görülen bir çifte darbe anlamına geldi. Böyle durumlarda genellikle tahvillerin bir tampon sağlaması bekleniyor.

Bu yıl hisse ise senetleri yükseldi ancak ralli genç bir boğa piyasası için alışılmadık derecede dardı. Megacap teknoloji hisseleri kazançlara hakim oldu ve S&P 500'ün bugüne kadarki yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşen kazancın büyük kısmını sağladı.

Bu arada hisse senetleri, tahviller, kripto para ve altın, yıl sonu yaklaşırken tahvil getirilerinin Ekim sonunda görülen yaklaşık 16 yılın en yüksek seviyelerinden gerilemesiyle yenilenen bir ‘her şey rallisi’ yaşadı. Borçlanma maliyetleri arttıkça getiriler düştü.

Getirilerde düşüşe hazırlıklı olunmalı

Ancak Trennert, yatırımcıların getirilerin buradan daha düşük olmasını beklemeleri gerektiğini, çünkü Fed'in fikrini değiştirmesi dışında sermaye maliyetinin artık merkez bankası tarafından sübvanse edilmeyeceğinin altını çiziyor.

Efsanevi yatırımcı Howard Marks geçen yıl TINA dönemini, tahvil getirilerindeki 40 yıllık düşüşün doruk noktası olarak tanımlamıştı. Oaktree Capital Management Eş Başkanı Marks, yatırımcıların artık nesiller boyu sürecek bir ‘değişim' ile karşı karşıya olduğunu savunuyor. En azından mali kriz sonrasında işe yarayan taktikler artık geçerli olmayacak.

Marks, Aralık 2022'de paylaştığı bir notta, “2009-21'in düşük getirili dünyasından tam getirili bir dünyaya geçtik ve yakın vadede bu durum daha da artabilir. Yatırımcılar artık potansiyel olarak kredi araçlarından sağlam getiriler elde edebiliyor, bu da genel getiri hedeflerine ulaşmak için artık daha riskli yatırımlara çok fazla güvenmeleri gerekmediği anlamına geliyor” diyor.

Yine de pek çok yatırımcı portföylerinde sabit getirili yatırımların ağırlığını koruyor. New York Life Investments ekonomisti ve portföy yöneticisi Lauren Goodwin, bir röportajda bunun yerine, “Geçen yıl boyunca birçok insanın parasını nakit olarak park ettiğini gördük” diyor.

Goodwin, “Makroekonomik belirsizlik göz önüne alındığında bu anlaşılabilir bir durum, ancak 2023 yatırımcılara bir şey öğrettiyse, o da beklemenin çözüm olmadığıdır ve tarihsel olarak nakdin pozitif, hatta riske göre ayarlanmış getiriler sağlamadığını biliyoruz” şeklinde konuşuyor.

Resesyon senaryosu

Bu arada, nakit olarak bekleyen yatırımcılar yeniden yatırım riskiyle karşı karşıya kalıyor ve artık tahvillerin sağladığı yenilenen gelir yastığını kaçırıyor. New York Life, ABD ekonomisinin 2024'te hafif bir resesyona girmesini bekliyor. Goodwin, “Piyasa genellikle ekonomiden daha hızlı toparlanır ancak Fed faiz oranlarını düşürürken yatırımcıların çok zorlu hissedeceği bir zamanda nakitten çıkması gerekecek” diyerek yatırımcıları uyarıyor.

Durgunluk senaryosunun, yatırımcıların tahviller ve gerçek varlıkların yanı sıra altyapı, teknoloji ve yapay zekaya daha fazla maruz kalmayı tercih eden ‘modifiye edilmiş 60/40 portföyü’ne doğru yönelmelerinin muhtemel olduğunu belirtiyor.

Trennert, yatırımcıların uzun vadede muhtemelen daha yüksek tahvil getirilerine alışmaları gerekeceğini söylüyor. Bunun bir kısmı, daha yüksek oranlarda yeniden finansman gerektirecek olan ABD hükümet borçlarındaki artıştan kaynaklanıyor.

Trennert, bunda aynı zamanda, 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasından bu yana mevcut olan ve daha yüksek enflasyona ve daha yüksek faiz oranlarına katkıda bulunan artan küreselleşme eğiliminin tersine çevrilmesinin de bir işlevi olduğunu söylüyor. Trennert, üretkenlikte yapay zeka kaynaklı bir artışın veya diğer ilerlemelerin, ‘her şeyi mahvetmek için elimizden geleni yapmamıza rağmen’ günü kurtaracak bir ‘deus ex machina’ işlevi görme ihtimalinin bulunduğunu ancak yatırımcıların buna güvenmemesi gerektiğini belirterek ekliyor: “Üretkenlikte daha yüksek bir adıma götürecek bir fonksiyon olmazsa, tahvillerde uzun vadede yükselişe geçmenin bana çok zor geldiğini söyleyebilirim.”

Kritik FED toplantısı öncesinde bilinmesi gereken her şey

 

Altında Fed öncesi temkinli seyir

 

Fed kararı öncesi dolarda son durum

 

Fed'den bir aksiyon beklenmiyor

 

Küresel piyasalar Fed'e dikkat kesildi

 

Michael Milken: FED erken davranmayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)