E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYapay zekanın ABD ekonomisine katkısı yıllık 1 trilyon doları bulabilir---

Yapay zekanın ABD ekonomisine katkısı yıllık 1 trilyon doları bulabilir

Yapay zekanın ABD ekonomisine katkısı yıllık 1 trilyon doları bulabilir
11 Ocak 2024 - 14:10 borsagundem.com

Araştırmalar, yapay zeka heyecanının kısa sürmeyeceğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Araştırmalar, yapay zekanın gelecek 10 yıl içinde ABD ekonomisine 1 trilyon dolarlık etkisi olacağını ortaya koyuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Cognizant Impact'in Çarşamba günü yaptığı bir araştırma, üretken yapay zekanın ABD ekonomisi üzerindeki etkisinin gelecek 10 yıl içinde şaşırtıcı bir şekilde yıllık bazda 1 trilyon dolara ulaşabileceğini ancak bunun olumsuz etkilerinin de olacağını söylüyor.

Ekonomik gidişat değişecek

MarketWatch’tan Jon Swartz’ın haberine göre, Cognizant Impact’in araştırması, yapay zekadaki yükselişin ABD ekonomisine sunacağı artıların yanı sıra, çalışanlar için de ödenmesi gereken bir bedel anlamına gelebileceğini gösteriyor. Teknoloji merkezli araştırma, bu süreçte işlerin yaklaşık yüzde 90'ının kesintiye uğrayacağı konusunda uyarıyor.

Araştırma için bir ekonomik model oluşturma hedefiyle Cognizant’a destek veren Oxford Economics’in CEO'su Adrian Cooper, yaptığı açıklamada, “Araştırma bulguları, bu teknolojinin ABD ekonomisinin gidişatını ne kadar hızlı değiştireceğini gösteriyor ve liderlere, yapay zekanın potansiyelinden yararlanmaları ve bu teknolojiye hızla uyum sağlamaları için paha biçilmez bilgiler sunuyor” diyor.

Mevcut işlerin yüzde 52’si önemli bir değişimle karşı karşıya

Araştırmaya göre, üretken yapay zeka, operasyonel verimliliği artırma, yeni gelir akışları oluşturma, ürün ve hizmetlerde yenilik yapma ve son aşamada işletmeleri yeniden tanımlama potansiyeline sahip bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Cognizant Impact ve Oxford Economics’in oluşturduğu ekonomik model, ABD ekonomisini yönlendiren 18.000 göreve daha yakından bakıyor.

Araştırma şu bulguya ulaşıyor: “Üretken yapay zeka, ABD ekonomisinin üretkenliğini yüzde 1,7 ila yüzde 3,5 oranında artırabilir ve işletmelerin benimsenme oranlarına bağlı olarak ABD GSYİH'sını önümüzdeki 10 yıl içinde yıllık değer bazında 477 milyar ila 1 trilyon dolar arasında artırabilir.”

Araştırma, tüm bu süreçte, mevcut işlerin yüzde 52'sinin önemli bir değişimle karşı karşıya olduğunu ise şu sözlerle gösteriyor: “Çalışma, ABD'deki mevcut iş gücünün yaklaşık yüzde 9'unun yerinden edilebileceği, yüzde 1'inin ise tarihsel ekonomik değişimlere bağlı olarak yeni istihdam bulma potansiyeli taşıdığı sonucuna varıyor.”

Yapay zeka destekli INJ nereye koşuyor?

 

UBS: Gelecek 10 yılın teknoloji teması 'yapay zeka' olacak

 

Buffett’ın portföyünün neredeyse yarısı yapay zekada

 

2024 yapay zeka odaklı hisse senetlerinin yılı mı olacak?

 

Yapay zeka destekli boğa piyasası gelecek yıllarda da devam edebilir

 

Yapay zeka boğaları için yeni hedef 2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)