E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar FED toplantısından ne bekliyor?---

Yatırımcılar FED toplantısından ne bekliyor?

Yatırımcılar FED toplantısından ne bekliyor?
20 Mart 2024 - 11:32 borsagundem.com

FED yönetimi iki gün süren FOMC toplantısının ardından kritik faiz kararını bugün açıklayacak. Toplantıdan faiz indirimi kararı çıkması beklenmese de FED üyelerinin yılın geri kalanına ilişkin beklentileri piyasalar için oldukça kritik.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) gün içerisinde faiz kararını açıklayacak. Faiz oranlarının bu toplantıda değiştirilmesi beklenmiyor. Ancak FED üyelerinin 2024’ün geri kalanı için yapacakları faiz oranı tahminlerindeki herhangi bir değişiklik piyasalarda dengeleri değiştirebilir.

Amerikan merkez bankasının para politikası belirleme organı olan Federal Açık Piyasa Komitesi Türkiye saati ile 21:00’da faiz kararını bildirecek. FED aynı zamanda her çeyrek sonrasında açıkladığı Ekonomik Projeksiyon Özeti’ni (SEP) de yayınlayacak. Raporda FED yöneticileri ve merkez bankasının bölgesel başkanları önümüzdeki yıllara dair ekonomik büyüme, enflasyon, işsizlik ve faiz oranları gibi kritik ekonomik verilere dair beklentilerini de bir tablo halinde paylaşacak. FED Başkanı Jerome Powell Türkiye saatiyle 21:30’da FED kararlarına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirecek.

Piyasalar büyük oranda Powell’ın basın toplantısına ve SEP raporunda yayınlanacak noktasal grafiklere kilitlenmiş durumda. Amerikan merkez bankası Haziran 2023’ten bu yana faiz oranlarını %5,25 ila %5,5 aralığında tutuyor. Faiz oranlarına ilişkin piyasa beklentileri ise son paylaşılan ekonomik verilerle birlikte piyasaların en çok merak ettiği konu olarak öne çıkıyor.

Yatırımcıların faiz indirimi beklentileri aralık ayında FED yönetiminin paylaştığı noktasal grafiklerle aynı noktaya yaklaştı. Aralık ayında paylaşılan raporda FED yönetimi 2024 boyunca üç kez faiz indirimi yapılacağı çağrısında bulunmuştu. Ancak vadeli işlemeler piyasaları yılın başında FED’le aynı öngörülere sahip değildi.

Ocak ayındaki piyasa tahminleri faiz oranlarının yıl boyunca 1,5 yüzdelik puan düşürüleceği yönündeydi. Faiz indirimlerine mart ayında başlanacağı öngörülüyordu. Pazartesi günü itibariyle ise vadeli piyasalar mart ayında veya mayıs ayında herhangi bir faiz indirimi beklemiyor. İlk faiz indiriminin haziran ayında gerçekleşmesine ise %50 ihtimal veriliyor.

Beklentilerdeki bu değişim Amerikan ekonomisinin ve işgücü piyasasının beklenenden güçlü kalması ve enflasyonun da beklenenden daha yüksek gelmesi sonucu ortaya çıktı. Geçen yılın büyük bir bölümünde düşüş eğilimi gösteren ABD enflasyonu bu yıl daha fazla kalıcılık ibareleri gösterdi. Diğer bir deyişle ekonomik göstergeler bugünkü toplantıdan bir faiz indirimi kararının çıkmasını desteklemiyor. Halihazırda birçok kez ekonomik verilere göre hareket edeceğini paylaşan FED Başkanı Powell ise muhtemelen faiz indirimlerine ne zaman başlanılacağı konusunda net bir cevap vermeyecek.

Barrons’un haberine göre varlık yönetimi firması Northern Trust’ın Küresel Sabit Gelirler Ekibi Makro Başkanı Antulio Bomfim, “FED için öncelik enflasyonu %2’ye getirmek. Şu an için enflasyon sorununu ele alırken aynı zamanda işgücü piyasasına ilişkin sorunlara dokunmak zorunda olmama lüksüne sahipler. Bana kalırsa bu tablo faiz indirimlerine temkinli ve yavaş bir geçiş fikrini güçlendiriyor” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar ve ekonomistler yıl başında beklentileri aşan enflasyon verilerinin ardından FED yetkililerinin öngörülerindeki değişikliklere odaklanacak. Noktasal grafiklerden çıkacak medyan faiz beklentisi bu yıl iki faiz indirimini yansıtacak şekilde hareket ederse piyasalarda da keskin değişikliklere yol açabilir. Söz konusu senaryo ilk faiz indiriminin haziran ayı sonrasına ve 2024’ün ikinci yarısına ertelenmesine neden olabilir.

SEP raporundaki diğer tahminlerde meydana gelebilecek diğer değişikler de FED yetkililerinin öngörüleri hakkında daha fazla ipucu sağlayacak. Aralık ayında noktasal grafikler FED’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksinin %2,4 artacağını, reel gayrisafi yurtiçi hasılanın %1,4 yükseleceğini ve işsizlik oranının %4,1’e ulaşacağını gösteriyordu.

FED üyeleri bu yılın başından itibaren daha gelen daha yüksek büyüme ve enflasyon verileri sonrasında kamuoyuna yaptığı açıklamalarda genellikle bekle ve gör yaklaşımını benimsediklerini paylaştılar. Powell’ın basın toplantısında yine aynı mesajı paylaşması, FED kararları ve son ekonomik göstergeler karşısında verilecek yanıtlar için maksimum esneklik sağlaması bekleniyor.

Chilton Trust’ın Sabit Gelir Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Tim Horan, “Yol boyunca her zaman tümsekler olacaktır. Yıllık enflasyonun %9’dan %8’e, %7’ye veya %6’ya düşürülmesi daha kolaydı. Asıl yükün altına girildiği sıralardayız ve bu süreçte FED temkinli ve dikkatli bir hareket tarzı izlemekte haklı” diyor.

FOMC üyelerinin merkez bankasının bilançosundaki düşüşü hızını yavaşlaması veya parasal sıkılaştırma planını tartışmaya açması durumunda, FED’in bilançosu da dikkat çekici bir gündem maddesi olabilir. Ocak ayındaki toplantının tutanakları, bilanço düzenlemelerinin bu ay tartışmaya açılacağını öne sürüyordu.

Altın Fed'i bekliyor

 

Fed 3’den 2’ye düşürür mü?

 

Yatırımcılar Fed'i değil kazanç artışını önemsiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)