E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYatırımcılar faiz indirimi konusunda neden bu kadar iyimser?---

Yatırımcılar faiz indirimi konusunda neden bu kadar iyimser?

Yatırımcılar faiz indirimi konusunda neden bu kadar iyimser?
08 Ocak 2024 - 15:37 borsagundem.com

Wall Street, Fed’in Mart ayında faiz indirimine gitmesini bekliyor ancak Fed yetkilileri bu noktada o kadar da iyimser değil.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in Fed’in Mart ayında faiz indirimlerine başlayacağına dair öngörüsü tüm yatırımcılarda bir iyimserliğe neden olmuş durumda. Bazı uzmanlar bunu ‘aşırı’ bulurken bazıları ise bu iyimserliğin makul gerekçeleri olduğu görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street, Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlaması konusunda açıkça sabırsız bir tavır sergiliyor. Bazıları bunun Mart ayında gerçekleşebileceğini bile düşünüyor. Ancak Fed yetkilileri o kadar iyimser değil; yetkililer bu yıl yalnızca üç faiz indirimi öngörüyor. Bu da piyasanın şu anda fiyatlandırdığının yaklaşık yarısına karşılık geliyor. Peki bu kopukluğun nedeni ne?

Kopukluğun nedeni

Cnn’den Bryan Mena’nın haberine göre, faiz indirimlerine ilişkin düşüş senaryosu şu varsayıma dayanıyor: ‘Fed yetkilileri, muhtemelen bazı yatırımcıların umduğundan daha geç bir şekilde faiz oranlarının düşürülmesi konusunda mütevazı bir duruş sergilediler ve enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürüklenmeye devam edip etmeyeceği konusunda hala çok fazla belirsizlik olduğunu ifade ettiler. Bu nedenle, yetkililer ne zaman şahin yorumlar yapsa, piyasalar gözlerini devirse de yeni bir faiz artırımı olasılığı hep masada kaldı.’

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, “Havaalanı ufukta görünüyor ancak uçağa iniş yaptırmak kolay değil, özellikle de manzara sisliyken; karşıdan esen rüzgarlar rotanızı etkileyebilir” diyor ve ekliyor: “ABD ekonomisi beklentilere meydan okumaya devam ediyor. Bu nedenle ek faiz artırım potansiyeli masada duruyor.”

Çoğu Fed yetkilisinin genel duruşu da bu şekilde: ‘Faiz indirimlerini ciddi olarak düşünmek için henüz çok erken çünkü çoğunlukla enflasyona yönelik pek çok yukarı yönlü risk devam ediyor ve hâlâ çok fazla belirsizlik var.’

Fed'in Aralık ayı politika toplantı tutanakları, yalnızca Fed yetkililerinin faizleri düşürmeye hazır olmadığına dair değil, aynı zamanda bazı yatırımcıların faiz indirimlerinin er ya da geç geleceği konusunda neden bu kadar iyimser olduğuna dair kanıtlar da sunuyor.

Enflasyon riski

Wall Street'in iyimserlerinin durumu şu şekilde: ‘Son Fed tutanaklarına göre, Aralık ayında yetkililer, enflasyonun yeniden canlanabileceği riskini ‘azalmış’ görüyor ve ekonomiye ilişkin aşırı kısıtlayıcı bir duruşu beraberinde getirebilecek aşağı yönlü risklere işaret ediyor.’

New York Life Investments’ta ekonomist ve baş piyasa stratejisti Lauren Goodwin, “Bu, Fed'in bu yıl boyunca tercihlerini belirtme biçiminde gerçekten önemli bir değişiklik ve bence bu, piyasanın faiz indirimlerine yönelik daha büyük beklentisini yönlendiren verilerden biri” diyor ve ekliyor: “Bu, geçen yılın başlarında söylediklerinden dramatik bir değişime karşılık geliyor.”

Fed yetkililerinin bu yılın nihayet faiz indirimine başlayacağına dair son tahminlerine ek olarak enflasyon verileri de cesaret verici. Fed'in favori enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, Haziran 2022'deki son kırk yılın zirvesi olan yüzde 9,1'den Kasım ayında sona eren 12 aylık sürede yüzde 2,6 oranında arttı. Çekirdek enflasyon ise, değişken gıda ve enerji fiyatları çıkarıldığında aynı dönemde yüzde 3,2 oranında arttı.

Yıllık bazda altı aylık çekirdek PCE fiyat endeksi ise Kasım ayında yüzde 1,9 oranında arttı. Bu oran üç yıldan fazla bir süre içinde ilk kez yüzde 2'nin altına düştü. Bazı ekonomistler bu rakamın, ABD ekonomisinin zaten yumuşak bir iniş yapmış olabileceğinin kanıtı olduğunu söylüyor. Yumuşak iniş kavramı, işsizlikte keskin bir artış olmadan enflasyonun yavaşladığı nadir görülen bir senaryoya karşılık geliyor.

Tüm bunlar bir araya getirildiğinde iyimser yatırımcılar, Fed yetkililerin öngördüğünden daha fazla faiz indirimi yapmasına yetecek kadar kanıt olduğuna inanıyor gibi görünüyor.

Hirtle Callaghan & Co.'nun yatırımdan sorumlu başkan yardımcısı Brad Conger, “Fed altı kez faiz indirimine gitmeyebilir ancak içinde bulunduğumuz yılın sonuna kadar bu rakam kolaylıkla dört seferi görebilir. Kanımca piyasa Fed’den daha haklı” diyor.

İş gücü raporu ve yumuşak iniş

Ancak Aralık ayı toplantı tutanaklarına da yansıdığı üzere, ekonominin yeniden hızlanması ve öngörülemeyen ekonomik şoklar da dahil olmak üzere enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler hala devam ediyor. Bazıları piyasaların gerçeklik kontrolü yapabileceğini söylüyor.

Aralık ayı iş raporu, işe alımların güçlü ve işsizliğin düşük kaldığını, yani hem Amerikalı çalışanlar için olumlu bir gelişmeyi hem de yumuşak iniş olasılığını, gösterirken, faiz indirimlerinin sadece birkaç ay içinde gerçekleşebileceğine dair umutları hafifletmiş olabilir.

Principal Asset Management'ın küresel baş stratejisti Seema Shah, paylaştığı notta, güçlü istihdam büyümesine atıfta bulunarak, “Piyasa Aralık ayındaki noktasal grafikten aşırı derecede heyecanlanmıştı ve bu coşku artık dizginlenmeye ve yeniden fiyatlanmaya başlıyor” diyor.

ABD, istihdam artışında bir önemli yılı daha geride bırakmış durumda. Genel kanaat, artık bir dönüm noktasında olunduğu yönünde. Yayınlanan son iş raporu, zorluklara meydan okuyan bir yılın uygun bir sonunu işaret ediyor.

Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun Cuma günü bildirdiğine göre, ABD ekonomisi Aralık ayında 216.000 yeni iş ekledi ve işsizlik oranı yüzde 3,7'de sabit kaldı. Aylık toplam iş kazanımı, net 160.000 rakamı civarındaki beklentilerin üzerinde geldi ve iş gücü piyasasında bir yıl süren dayanıklılığın sınırını aştı.

Benzeri görülmemiş gelişme

Geçen yıl bu zamanlarında pek çok uzman, Fed'in enflasyonla mücadele etmek amacıyla başlattığı faiz artırım kampanyasının iş kayıplarının artmasına ve ekonomiyi resesyona sürükleyeceğine dair çok kesin bir dil kullanıyordu.

Bunun yerine, iş gücü piyasasının devam eden gücü, son 12 ay boyunca tüketici harcamalarının ve ekonomik büyümenin artmasına yardımcı oldu. İstihdam piyasası gerçekten de soğudu ancak iki yıldan kısa bir süre içinde gösterge faiz oranını yüzde 5 puan yükselten 11 faiz artışına rağmen raydan çıkmadı.

ZipRecruiter Baş Ekonomisti Julia Pollak, “Daha önce benzeri görülmemiş bir şey yaşadık; faiz oranlarında bu kadar büyük bir artış ve işsizlikte anlamlı bir artış olmadan enflasyonda bu kadar keskin bir düşüş; bu daha önce hiç olmamıştı” diyor.

Son tahlilde, Fed, ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu düşürmeye yönelik sözde ‘yumuşak iniş’i başarıyor gibi görünüyor ancak uçağın henüz iniş yapmadığını da dikkate almak gerekiyor.

Cuma günkü iş raporu aynı zamanda iş gücü piyasasının ve genel olarak ekonominin bir dönüm noktasında kaldığını ve nihai hedefin muhtemelen faiz oranlarının 22 yılın en yüksek seviyelerinden aşağı inmesine bağlı olduğunu gösteriyor. Pollak, “İş gücü piyasasının ciddi anlamda yavaşladığını görüyoruz" diyor ve Ekim ve Kasım aylarının toplam 71.000 istihdamla aşağı yönlü revize edildiğini kaydediyor. Pollak, “İstihdam artışının temel oranı aylık 140.000-150.000 iş civarında ve bu, Fed ayağını fren pedalından çekene kadar önümüzdeki aylarda kademeli olarak yavaşlamaya devam edecek” şeklinde konuşuyor.

Wall Street’in kaderi FED beklentilerine bağlı

 

Fed’in Mart’ta faiz indirimine gideceği beklentisi fazlasıyla iyimser olabilir

 

Geç gelen faiz indirimi FED rallisini engelleyebilir

 

Faiz artırımı ihtimali hala geçerli mi?

 

FED’in faiz indirimlerine yatırımcılar nasıl hazırlanmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)