E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar enflasyona karşı koruma arayışında---

Yatırımcılar enflasyona karşı koruma arayışında

Yatırımcılar enflasyona karşı koruma arayışında
04 Aralık 2020 - 12:23 borsagundem.com

Ekonomiye dair iyimserlik artış gösterirken, yatırımcılar enflasyona karşı koruma arıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Daha hızlı bir ekonomik iyileşme ihtimali artarken, yatırımcılar yükselen tüketim fiyatlarına karşı portföylerini korumak için, enflasyona karşı dayanıklı menkul kıymetlere yöneliyor. Bu nedenle enflasyona karşı dirençli olduğu düşünülen varlıklarda ani bir yükseliş görüldü. ABD Hazinesi’nin enflasyon korumalı varlıklarına (Tips) son bir haftada 1,8 milyar dolar para akışı gerçekleşti. Bu da Haziran ayından bu yana en yüksek miktar oldu. Aynı zamanda, veri sağlayıcısı EPFR’ye göre, fonların yeni yatırım çektiği ard arda gelen dokuzuncu hafta oldu.

Son haftalarda yatırımcılar küresel çapta merkez bankalarının kolay para politikalarının ve Washington’dan gelecek yeni ekonomik teşvik paketinin tüketim fiyatlarını yükselteceğini ve korona virüs aşılarının gelecek yıl ekonomik aktivitenin normale dönmesini sağlayacağını tahmin ediyor. 

Fonlara yönelen yatırımlar, genellikle emeklilik fonları gibi büyük kurumlardan geldi. Geçtiğimiz hafta, fonlara yönelen yeni sermayenin %97’si kurumsal yatırımcılardan oluştu. Yatırımcılar, EPFR’ye göre iShares Tips Bond fonu gibi, pasif borsa yatırım fonlarını tercih etti.

Son dönemde gerçekleşen akın, bu fondaki varlıkları, 2018 yılındaki rekorun hemen altında kalan, 25 milyar dolar seviyesine yükseltti.

ABD enflasyonunun piyasa ölçümleri istikrarlı bir şekilde yükseliş gösterdi. Tips fiyatlarından yapılan çıkarımlardan biri, 10 yıllık “başabaş” oranı, bu hafta 2019’un Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve %1,87 seviyesine yükseldi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) tüketim fiyatlarının favori ölçütlerinden olan Core CPE’ye göre göre, mevcut enflasyon oranı %1,4 seviyesinde. Financial Times'ın haberine göre, FED Core CPE için %2’lik bir hedef belirledi, ancak bu hedefe ulaşamadı ve bu yıl %0,93 seviyesine düştü.

Ekonomik büyümenin görünümü, birden fazla ilaç şirketinden gelen olumlu aşı haberleriyle dikkat çekici şekilde ılımlı bir hal aldı. Gelecek yıl kapsamlı bir dağıtım bekleniyor ve Oxford Economics’in “2021 yılının ortasından itibaren, bazı gelişmiş ekonomilerin aktivite kısıtlamalarının hızlı bir şekilde ortadan kalkması ve potansiyel olarak daha iyi ekonomik performans” tahmini için zemin hazırlıyor.

ABD’de tansiyon, yeni ekonomik teşvik paketinin detayları konusunda, demokratlar ve cumhuriyetçiler arasındaki anlaşmazlığın çözülmesiyle düştü. İki partinin de senatörleri bu hafta 908 milyar dolarlık bir teşvik paketi üzerinde anlaşma sağladı. 

Bu hafta FED’in sürdürülebilir bir şekilde enflasyonun %2’nin üzerine çıkmasına izin vereceğine dair sinyalleri ve hızlı ekonomik iyileşme birçok fon yöneticisini endişelendirdi ve enflasyonun halihazırda düşük olan tahvil getirilerinin gerçek değerini ortadan kaldırabileceği korkusu yarattı.

Aralarında Charles Schwab ve BlackRock’ın da yer aldığı bazı yatırım şirketleri, müşterilerine Tips fonlarını önerdi.

Hangi borsalar yüzde 20 yükselecek?

 

Borsalarda yılsonu rallisi güçlü gelecek

 

Bitcoin’in ardından tüm kriptoların rallisi başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)