E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar Apple hisselerinde satışı abartıyor mu?---

Yatırımcılar Apple hisselerinde satışı abartıyor mu?

Yatırımcılar Apple hisselerinde satışı abartıyor mu?
08 Eylül 2023 - 15:37 borsagundem.com

Çin’de hükümet yetkililerinin iş amacıyla iPhone kullanımını yasaklaması, Apple hisselerinde yaşanan düşüşle kendini gösteriyor. Ancak uzmanlar, Apple hisselerindeki satışın abartılı olduğu görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’de hükümet yetililerinin iş amacıyla iPhone kullanımını yasaklamasının ardından Apple hisselerinde düşüş derinleşti. Analistler ise korkuların abartılı olduğu görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgiler göre, yatırımcılar Çin’de iPhone kullanımını yasaklayan yasanın ardından Apple hisselerini korku içinde ve telaşla satıyor.

Satış abartılı mı?

MarketWatch’tan Emily Bary’nin haberine göre, ancak analistler, Çinli yetkililerin koyduğu resmi yasağın yürürlüğe girmesinden çok önce de Çinlilerin muhtemelen iş yerlerinde Amerikan ürünlerini kullanmaktan zaten kaçınıyor olduklarını düşünüyor ve borsalardaki yüklü satışın abartılı olduğunun altını çiziyor.

Apple hisseleri, şirketin Çin faaliyetleriyle ilgili artan endişelerin ortasında dün üst üste iki seansta da satıldı. Ancak bazı analistler bu korkuların abartılı olabileceğini söylüyor. Wall Street Journal bu hafta başında Çin'in hükümet yetkililerinin iş amacıyla iPhone kullanımını yasakladığını bildirirken Bloomberg News ise yasağın sonuçta hükümet destekli kurumlara ve devlet şirketlerine kadar uzanabileceğini bildirdi.

Yatırımcılar için asıl soru ise, yasağın iş ortamlarında devlete bağlı çalışanlarla mı sınırlı olacağı yoksa Çin'de Apple gelirlerini tehlikeye atabilecek daha geniş zorlukların bir göstergesi mi olduğu şeklinde. Apple hisseleri ise çarşamba günkü seansta yüzde 3,6 değer kaybettikten sonra Perşembe gününü de yüzde 2,9 oranında düşüşle kapattı.

Gelirinin yaklaşık yüzde 19’u

Evercore analisti Amit Daryanani, “Haber Apple için olumsuz, ancak parti yetkilileri muhtemelen resmi yasağın yürürlüğe girmesinden çok önce iş yerlerinde Amerikan ürünlerini kullanmaktan kaçındığı için bunun ne kadar bir etki yaratacağı açık değil” diye yazıyor.

Daryanani, Çin pazarının Apple'ın gelirinin yaklaşık yüzde 19'unu oluşturması ve ‘daha anlamlı kısıtlamaların sonuca varma ihtimali’ nedeniyle Wall Street'in Çin alametlerine karşı neden duyarlı olduğunu anladığını belirtse de, aynı zamanda bu durumun, Apple tedarik zincirlerini Çin'i rahatsız edecek bir oranda Çin’den dışarı çıkarmaya başlamadığı sürece olası olmadığını da düşünüyor.

Daryanani, şirketin Çin'de 5 milyondan fazla çalışanı desteklediğini söyleyen 2019 Apple açıklamasına dikkat çekiyor ve şöyle diyor: “Bu nedenle Çin Komünist Partisi’nin Çin'deki işleri etkilemeden Apple'a karşı daha somut bir eylemde bulunması zor olurdu” diyor.

45 milyonda 500 bin

Wedbush analisti Dan Ives ise, Çin'deki son endişeleri ‘fazlasıyla abartı’ olarak nitelendirerek, sorunun önümüzdeki yıl ülkede satılmasını beklediği yaklaşık 45 milyon iPhone'un belki 500.000'ini etkileyebileceğini söylüyor. Ives, “Yüksek gürültüye rağmen Apple'ın Çin akıllı telefon pazarında büyük pay kazanımları elde ettiğine inanıyoruz” diye yazıyor.

Apple, verilere göre son 18 ayda bölgede yaklaşık 300 baz puanlık pazar payı elde etti ve iPhone 15 ile birlikte bu ilginin daha da artması muhtemel gözüküyor. Şirketin iPhone 15’i gelecek hafta Salı günü yapılacak bir etkinlikte tanıtması bekleniyor.

Apple’ın piyasa değerinden iki günde 200 milyar dolar silindi

 

'Çin' iddiaları Apple'a iki günde 200 milyar dolara mâl oldu

 

Apple hisselerinde 'Çin' düşüşü

 

Apple hisselerindeki düşüşü iPhone 15 mi sonlandıracak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)