E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYaşlanan dünyada trendler ve yatırım fırsatları---

Yaşlanan dünyada trendler ve yatırım fırsatları

Yaşlanan dünyada trendler ve yatırım fırsatları
28 Mart 2024 - 15:20 borsagundem.com

Dünya nüfusu yaşlanıyor. Peki yatırımcıların gözünde bu durum ne ifade ediyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde, Elon Musk’tan BlackRock CEO’su Larry Fink’e kadar birçok önemli isim, yaşlanan dünya nüfusu ve bunun tehlikelerine işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, sosyolojik, insani ya da ekonomik açıdan ele alındığında birçok olumsuzluğa işaret eden yaşlı nüfus artışı sorunu, yatırım dünyası için ise yeni fırsatların kapılarını aralıyor olabilir.

Yetersiz nüfus krizi

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Elon Musk bunun bir ‘yetersiz nüfus krizi’ olduğunu söylüyor; Larry Fink bunu bir ‘emeklilik krizi’ olarak adlandırıyor; ancak Morgan Stanley, bu trendin yatırımcıların için yeni fırsatlar yarattığını söylüyor.

‘Demografi krizi’. Gelişmiş dünyanın yeterince çocuk sahibi olmadığının farkına varılması, iş dünyasındaki ağır topların çoğunun aklında yer ediyor. Geçen yaz, Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, X'teki bir gönderisinde doğum oranlarının düşmesini ‘medeniyetin şu ana kadar karşılaştığı en büyük tehlike’ olarak nitelendirdi ve bu dinamiğin geniş kapsamlı sonuçlar doğuracak bir ‘yetersiz nüfus krizi’ yarattığını savundu.

Bu hafta ise, BlackRock CEO'su Larry Fink, paylaştığı notta dünya çapında birçok ülkede nüfus yaşlanırken ve çalışanlar daha genç yaşlarda emekli olurken, sosyal güvenlik ağlarını zorlayabilecek bir ‘emeklilik krizi’nin yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Yaşlı nüfus ve yarattığı sorunlar

İşin aslı ise Amerikalıların gerçekten de hızla yaşlandığı. 1970 yılında ABD nüfusunun yüzde 10'undan azı 65 yaşın üzerindeydi. Bu yıl bu rakam kabaca yüzde 18 civarında seyrediyor; bu da Amerikalıların rekor bir yüzdesinin emeklilik yaşına ulaştığı anlamına geliyor. Dahası, Wall Street'in en iyi yatırım bankalarından biri, bu durumun daha da kötüleşeceğini söylüyor.

‘ABD'de Uzun Ömür: Trendler ve Yatırım Fırsatları’ başlıklı yeni bir raporda Morgan Stanley ekonomistleri ve analistlerinden oluşan bir ekip, 65 yaş üstü Amerikalıların payının 2060 yılına kadar yüzde 24'e ulaşacağına inandıklarını söylüyor.

IMF'nin 2017'de pandemiden çok önce yaptığı araştırmaya göre, yaşlanan nüfusun ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği, çalışan verimliliğini azalttığı ve hükümet bütçelerine yük getirdiği göz önüne alındığında bu pek de iyi bir haber değil. Uluslararası Ödemeler Bankası (Bank of International Settlements) ekonomistleri ise yaşlanmanın olumsuz etkisini oldukça erken bir tarihte, 2015 yılında tespit ediyor ve bunun enflasyonu nasıl etkileyeceğine dair gelişmiş ve alışılmışın dışında bir teori sunuyor. Bu teoriye göre, enflasyon 1970'lerden bu yana herhangi bir zamanda olduğundan daha yüksek bir seviyeye yükseliyor; tam olarak 2022 yılında olduğu gibi.

Fırsatlar

Ancak Morgan Stanley'nin de keşfettiği gibi, yaşlanan bir dünyada bile birçok fırsat bulunuyor. Bankanın analistleri, ABD nüfusu yaşlandıkça, ortalama net serveti son yıllarda hızla artan 65 yaş üstü Amerikalıların harcama kararlarının giderek daha önemli hale geleceğini belirtiyor ve söz konusu yaşlı nüfusun harcama alışkanlıklarına dikkat eden yatırımcıların birkaç önemli hisse satın alarak kazanç sağlayabileceğini ekliyor.

Beklenebileceği gibi, 65 yaş üstü nüfus ulaşım, giyim ve eğitim hizmetlerine diğer nesillere göre çok daha az harcama yaparken sağlık ve barınma hizmetlerine çok daha fazla harcama yapıyor. Morgan Stanley analistleri, yaşlıların, nüfusun giderek daha büyük bir bölümünü oluşturması nedeniyle emekli evi ve evde sağlık hizmeti şirketlerinin bu harcama trendlerinden faydalanması gerektiğini savunuyor.

UnitedHealth Group

2023 yılında Fortune Global 500 listesinde 10. sırada kendine yer bulan ve 450 milyar doların üzerinde piyasa değeriyle övünen sağlık sigortası ve sağlık hizmetleri devi UnitedHealth Group (UNH), birkaç temel nedenden dolayı Morgan Stanley için en iyi seçim olarak öne çıkıyor.

Birincisi, ABD'nin yaşlanan nüfusu ‘sağlık hizmetlerine yönelik rekor talebi artırıyor’ ancak bazılarının tahmin edebileceği gibi hastanelere yardım etmek yerine, bundan gerçekten yararlananlar sigorta şirketleri ve evde bakım sağlayıcıları oluyor.

Morgan Stanley, hastanelerin 2021'de giderlerinde yüzde 9,5 oranında artış görüldüğünü ve hizmetler için faturalandırdıkları 2,6 trilyon doların yalnızca yaklaşık yüzde 27'sini tahsil edebildiklerini kaydediyor. Üstelik hastanelerdeki yüksek maliyetler, birçok tüketiciyi ayakta tedavi tesislerine ve evde bakıma yöneltiyor.

Evde bakım piyasası, son beş yılda yıllık bazda yüzde 2,8 oranında büyüyerek 2023'te 132 milyar dolara yükseldi ve Morgan Stanley, bu büyüme oranının 2031'e kadar yüzde 2,9 seviyesine çıkmasını bekliyor. Yatırım bankasının analistleri, yenilikçi bakım şirketlerinin öncülük etmesiyle hastane ortamından evde bakıma kadar her şeyin yolunda gittiğini yazıyor.

Evde bakıma yönelik bu geçişin, bankanın analistlerine göre, Optum, LHC Group, Landmark, Summit Home Care ve NaviHealth gibi düşkünler evi, palyatif tedaviler ve evde bakım sağlayıcılarının sahibi olan UnitedHealth Group'a fayda sağlaması gerekiyor.

Morgan Stanley ekibi, “UNH gibi sektör liderleri yatay olarak entegre evde sağlık hizmetleri sunuyor. Kapsama alanımızda, UnitedHealth Group, büyümenin itici gücü olarak evde sağlık hizmetlerini hedefleyerek ve bu alanda büyük yatırımlar yaparak, sermayeden yararlanmak için en iyi konumda görünüyor” diyor.

Morgan Stanley, UNH için yüklü alım tavsiye ediyor ve UNH hisseleri için 618 dolarlık bir fiyat hedefi koyuyor.

Welltower ve American Healthcare GYO

Bankaya göre, ABD’nin yaşlanan nüfusundan yatırım anlamında faydalanmanın bir diğer yolu ise, birçok yaşlının ileriki yıllarında ziyaret etmek zorunda kalacağı sağlık tesislerinin sahibi ve/veya yöneticisi olan sağlık hizmetleri GYO’larından geçiyor. Morgan Stanley, bağımsız yaşam, yardım odaklı yaşam ve vasıflı bakımevlerinde yaşayan sakinlerin sayısının bugün yaklaşık 1,7 milyondan 2030'a kadar 2,1 milyona çıkmasını bekliyor. Banka, yaşlılara yönelik konutların da bu süreçte arzı aşması gerektiğini öne sürüyor.

Yatırım bankasının analistleri, “Sınırlı arz ve demografik destek rüzgarlarının doluluk ve kiralarda sağlam bir büyümeyi tetiklemesi göz önüne alındığında, üst düzey konut risklerini tercih ediyoruz” diyor.

Bu noktada, yaşlıların konut doluluk oranları, geçen yılın sonbaharında 2021'in ilk çeyreğindeki en düşük seviye olan yüzde 80 ila yüzde 87'den önemli ölçüde toparlanmış gözüküyor. Yaşlılara yönelik konut kira artışı ise 2021'in ilk çeyreğindeki yüzde 0,5'e kıyasla 2023'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 5 seviyesine ulaşmış durumda. Bu, bankaya göre, sağlık hizmetleri GYO'larının gelirlerinin artmasına yardımcı olacak bir senaryo anlamına geliyor.

Morgan Stanley ekibi, yaşlılara yönelik konutlara, akut sonrası bakıma ve ayakta tedavi tesislerine yatırım yapan yaklaşık 53 milyar dolarlık bir GYO olan Welltower'ı, yaşlılar konut alanında ‘tercih edilen büyük sermayeli oyuncu’ olarak tanımlıyor. Bankanın analistleri, şirketin mülklerinin yüzde 87,5'inin hastanenin beş mil yarıçapında olduğunu belirtiyor ve “Daha fazla hastane finansal sorunlarla karşılaşıp fiyatlarını artırdıkça bu, Welltower'ın üst düzey konut portföyüne fayda sağlayabilir” diyor.

Ayakta tedavi ve vasıflı hemşirelik tesislerine ve diğer yaşlı konut türlerine yatırım yapan 1,7 milyar dolarlık piyasa değeri olan bir emlak şirketi olan American Healthcare REIT de, analistlerin ABD'nin avantajlarından yararlanmak için ‘küçük sermayeli oyuncu' sınıfında tercih ettiği bir diğer şirket olarak öne çıkıyor.

Demografik olumsuzluklar ve üst düzey konut arzı eksikliğinin bir sonucu olarak Morgan Stanley, 2025 ve 2026'da hem American Healthcare GYO'dan hem de Welltower’dan, GYO’ların karşılığının bir ölçütü olan operasyon gelirleri anlamında yüzde 10'luk bir kazanç bekliyor ve bu rakamın sadece tüm GYO'lar için genel olarak yüzde 2 ila yüzde 4 aralığında olduğunu ekliyor.

Yatırım bankası, her iki şirket için de güçlü alım tavsiye ediyor ve Welltower hisseleri için 102 dolar, American Healthcare hisseleri için ise 17 dolarlık fiyat hedefi belirliyor.

Türkiye'nin nüfusu 92 bin 824 kişi arttı

 

Nüfusun yaşlanması borsalar için ne ifade ediyor?

 

Elon Musk'tan yeni çağrı: Çocuk yapın

 

BlackRock CEO’sundan ‘emeklilik krizi’ uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)