E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNüfusun yaşlanması borsalar için ne ifade ediyor?---

Nüfusun yaşlanması borsalar için ne ifade ediyor?

Nüfusun yaşlanması borsalar için ne ifade ediyor?
26 Ekim 2023 - 16:28 borsagundem.com

Deutsche Bank, ABD nüfusunun yaşlandığını ve aslında bunun borsa için iyi bir haber olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de nüfus yaşlanıyor. Bunun ABD ekonomisi için giderek büyüyen bir yük olduğu düşünülüyor. Deutsche Bank’a göre ise bu durumum borsalar için olumlu yanları bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD nüfusunun yaşlanması hisse senetleri için olumlu bir rüzgar anlamına geliyor olabilir.

Yatırım ve tüketim kalıpları değişiyor

MarketWatch’tan Steve Goldstein’ın haberine göre, Deutsche Bank, Amerika'nın yaşlandığını ve aslında bunun borsa için iyi bir haber olduğunu belirtiyor.

Geriye kalan iş gücünün tükenmesiyle birlikte sağlık ve emeklilik harcamalarının da tükeneceği endişesi nedeniyle Amerika'nın yaşlanması giderek bir yük olarak görülüyor. Deutsche Bank’tan Luke Templeman, Olga Cotaga ve Galina Pozdnyakova, yeni yayınladıkları raporda, karşıt bir görüşe sahip olduklarını gösteriyor. Banka, raporda, “İnsanlar artık 10/20/30 yıl önce aynı yaştaki insanlardan daha uzun süre çalışıyor ve daha sağlıklı. Bu, yatırım ve tüketim kalıplarının farklı bir yön izleyeceği anlamına geliyor. Bu da mali bir 'uçurum'un önleneceğini gösteriyor” diyor.

Yüksek getiri ihtiyacı ve hisse senetleri

Raporun yazarları, ABD’de yaşam beklentisinin arttığını belirtiyor ve artan ortalama yaşı, yaşam beklentisinin bir oranı olarak gösteriyor. Bu oran küresel olarak 1986'da yaklaşık yüzde 35 iken şu anda yüzde 40'ın üzerinde seyrediyor.

İnsanlar emeklilik yaşının ötesinde giderek daha fazla çalışıyor ve ilave emeklilik yılları, yatırımlarından daha yüksek getiriye ihtiyaç duydukları anlamına geliyor. Bu, tahvillerden daha fazla hisse senedi anlamına geliyor. Bankanın Birleşik Krallık'ta yaptığı araştırma, insanların sahip oldukları tahvil varlıkları hayatları boyunca oldukça sabit kalmasına rağmen insanların hisse sahipliğinin ise yaşları ilerledikçe arttığını gösteriyor.

Fed verilerine göre, ABD'de 70 yaşın üzerindeki kişilerin sahip olduğu kurumsal hisse senetleri ve yatırım fonlarının payı 1990 yılındaki yüzde 21,7’lik seviyeden yüzde 29,5'e yükselirken, 55-69 yaş grubunda ise oranlar, 1990 yılındaki yüzde 37,2 seviyesinden yüzde 45'e gelmiş durumda.

ABD hisse senetlerine hücum

Deutsche Bank analistleri, ABD piyasasının özellikle iyi bir konumda olduğunu, zira daha zengin gelişmekte olan piyasalardaki orta sınıfların güvenlik amacıyla ABD hisse senetleri satın aldığını söylüyor.

ABD’nin ayrıca 2030 yılından sonra, Batı Avrupa veya Çin'e kıyasla 30 ila 44 yaş arası yetişkin gençlerden oluşan önemli bir nüfusa sahip olacağı öngörülüyor. Banka, “Bu grup büyümenin, inovasyonun ve tüketim potansiyelinin anahtarı” diyor.

ABD, S&P 500 Endeksi’nin şu ana kadar yüzde 11 oranında artış göstermesiyle bu yıl küresel olarak en iyi performans gösteren piyasalardan biri konumunda bulunuyor. Citigroup'un verilerine göre ABD, bu yılki kazancının 19,8 katıyla işlem görüyor. Bu oran, gelişmiş piyasalarda 17 ve gelişmekte olan piyasalarda ise ortalama 12,9 olarak ABD’ye kıyasla daha geride seyrediyor.

ABD’de hisse senedi sahipliğinde rekor

 

Hisse senetlerinde 2024'e kadar yükseliş beklenmiyor

 

Bank of America: Kısa süreli bir resesyon hisse senetlerinde alım fırsatı sunabilir

 

Küresel hisse senedi fonlarından çıkışlar sürüyor

 

Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı

 

Küresel hisse senetleri tahvil faizlerinin gölgesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)