E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasına Powell engeli---

Boğa piyasasına Powell engeli

Boğa piyasasına Powell engeli
04 Mart 2024 - 13:42 borsagundem.com

Wall Street bu hafta FED Başkanı Powell’ın Kongre’ye yapacağı sunumu ve şubat ayı istihdam verilerini takip edecek. Son enflasyon verilerinin ardından Powell’ın yapacağı açıklamalar borsaların yönünü değiştirebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları rekor kırmaya devam ediyor. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri haftayı tarihin en yüksek seviyesinde bitirdi. Deutsche Bank araştırmasına göre S&P 500 Endeksi 1971’den bu yana ilk kez son 18 haftanın 16’sında yükseldi.

Önümüzdeki hafta ise ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın ABD Kongresi’ne vereceği ifade ve şubat ayı istihdam raporu damgasını vuracak. İki gelişmenin Wall Street rallisini test etmesi bekleniyor. Hizmet sektörü ekonomik faaliyetlerine ve açık iş ilanlarına ilişkin güncel veriler de hafta boyunca etkili olacak.

Bilanço sezonu sona yaklaşırken perakende devleri Target, Costco ve Kroger’ın bilanço açıklaması ise Amerikan tüketicisine ilişkin önemli veriler sağlayacak.

Gözler Powell’da

FED Başkanı Powell çarşamba gününden itibaren Temsilciler Meclisi ve Senato’ya para politikası konusunda ifade vermeye hazırlanıyor. Yatırımcılar, Powell'ın ABD ekonomisinin genel durumu, enflasyonla mücadele ve merkez bankasının faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayabileceği konusundaki son açıklamalarını yakından takip edecek.

Bloomberg verileri, haftaya girerken, enflasyonun düşüşünün yavaşlaması nedeniyle piyasaların FED’in bu yıl haziran ayından itibaren faiz oranlarını üç kez düşürmesini fiyatladığını gösteriyor. Söz konusu tahminler FED Başkanı Powell’ın ve son toplantıda Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) paylaştığı tahminle aynı doğrultuda. FOMC son politika kararını ve ekonomik projeksiyonlarının özetini 20 Mart’ta açıklayacak.

İşgücü piyasası dengeleri değiştirebilir

Fed'in tercih ettiği göstergenin olan bireysel tüketim harcamaları endeksi (PCE) geçen hafta son bir yılın en büyük aylık artışını işaret etti. Enflasyonun yavaşladığına dair anlatılar son zamanlarda bir çıkmaza doğru ilerliyor. Wall Street çevreleriyse merkez bankasının faiz oranlarını düşürme konusunda sabırlı olmasını bekliyor.

Son istihdam verileri ve açık iş ilanları hafta içerisinde açıklanacak. Kritik şubat ayı istihdam verilerinin cuma günü açıklanması bekleniyor.

Bloomberg'den alınan verilere göre, raporun şubat ayında ABD ekonomisine 190.000 tarım dışı istihdam eklendiğini ve işsizlik oranının %3,7'de sabit kaldığını göstermesi bekleniyor. Ocak ayında, ABD ekonomisi 353.000 yeni istihdamla Wall Street'i şoke etmişti. Ülkedeki işsizlik oranı üst üste üçüncü ay için %3,7'de sabit kalmıştı.

Bilanço sezonunda sona doğru

ABD borsasında 2023 dördüncü çeyrek bilanço sezonu sona yaklaşıyor. S&P 500 Endeksi’ndeki şirketlerin %97’si bilanço verilerini paylaştı. FactSet verilerine göre S&P 500’ün dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %4’lük bir bilanço büyümesi elde etmesi bekleniyor. Bu aynı zamanda endeksin art arda iki çeyrek boyunca bilanço artışı göstermesi anlamını taşıyor.

Mevcut çeyreğe ilişkin bilanço büyümesi de kötüleşme ibareleri göstermiyor. FactSet Kıdemli Bilanço Analisti John Butters, analistlerin genellikle bir çeyreğin ilk iki ayında bilanço tahminlerini düşürdüğünü belirtti. Analiste göre son 20 yılda, bilançolar tipik olarak ortalama %2,9 oranında aşağı yönlü revize ediliyor. Mevcut çeyrek içinse, bu bilanço tahminleri sadece %2,2 oranında aşağı yönlü revize edildi.

Tarihsel göstergeler boğa piyasasından yana

Wall Street 2024’e girerken en yaygın beklentilerden birisi yıl sonundaki ralli öncesinde ilk birkaç ayın dalgalı bir seyir olacağıydı. Pek çok yatırım uzmanı FED’in faiz indirimi patikasına ilişkin belirsizliğin ve seçim korkularının yatırımcıları etkisi altına alacağını bekliyordu.

Oysa bu beklenti gerçekleşmedi. S&P 500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri 2015 yılından bu yana en iyi şubat ayını geçirdi. Büyük teknoloji devlerinin etkileyici bilançoları bu yükselişler için önemli bir destek oluşturdu. Bilanço görünümlerindeki iyileşmeler bazı Wall Street stratejistlerinin yıl sonu hedeflerini yükseltmesine neden oldu.

YahooFinance’in haberine göre tarihsel göstergeler hisse senetlerinin yükselişine devam etmesinin en muhtemel sonuç olduğunu söylüyor. Habere göre Carson Group’tan Ryan Detrick’in araştırmasına göre, S&P 500 Endeksi 1950’den bu yana ocak ve şubat aylarında 28 kez yıla pozitif başladı. ABD borsalarının gösterge endeksi bu 28 örnekten 26’sında yılı pozitif kapattı. Yılın ilk iki ayı pozitif geçtiğinde S&P 500 yıllık ortalama %19,9’luk bir getiri sağladı.

Detrick söz konusu göstergelerin bu yıl yaklaşık %20’lik bir getiri için kesin bir tahmin olmadığını hatırlatıyor. Ancak borsa uzmanı S&P 500’ün 2024’ü bu ortalama yükselişle bitirirse yıl sonunda 5.719 puana ulaşacağını da sözlerine ekliyor.

Teknoloji devi Amazon Dow Jones listesinde

 

Goldman Sachs, Apple hissesini dışladı

 

BofA, S&P 500 hedefini yukarı yönlü revize etti

 

Fitch ve ECB haftası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)