E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakYabancıya konut satışında sert düşüş---

Yabancıya konut satışında sert düşüş

Yabancıya konut satışında sert düşüş
01 Mart 2024 - 09:36 borsagundem.com

2023 yılı dördüncü çeyreğinde yabancılara yapılan konut satışı yüzde 61,3 düşerek 6 bin 968’e geriledi.

TEPAV Doğrudan Yatırımlar Bülteni’nin 2023 dördüncü çeyrek sayısı yayınlandı. Buna göre, 2023 yılı dördüncü çeyreğinde doğrudan yabancı yatırım girişleri 3,8 milyar dolar, yurt dışına doğrudan yatırım çıkışları 1,6 milyar dolar olurken net girişler ise 2,1 milyar dolarlık seviyesi ile geçen yılki düzeyinin sınırlı miktar altında gerçekleşti. Doğrudan yabancı yatırım girişlerinin ekim ve kasım aylarında yılın en yüksek düzeylerinde gerçekleşmekle beraber kademeli olarak gerilediği, çıkışların ise dalgalı bir seyir izlediği gözlendi. Söz konusu gelişmelere paralel olarak net girişler de yılın en yüksek çeyreklik seviyesinde gerçekleşti. Diğer taraftan, gayrimenkul kaynaklı net girişler hariç tutulduğunda doğrudan yatırım kaynaklı sermaye hareketleri (net) 1,4 milyar dolar giriş şeklinde hesaplandı.

İmalat sektörü Türkiye’de yapılan yabancı yatırımlarda ilk sektör

2023 yılı genelinde yüzde 30,7 oranında yatırım payı alan imalat sektörünü, yüzde 17,6 pay ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 10,7 ile finans-sigorta faaliyetleri sektörleri izledi. Dördüncü çeyrek gelişmeleriyle kıyaslandığında imalat sektörü yüzde 25,9’luk payı ile öne çıkarken, onu yüzde 17,3’lük payı ile finans-sigorta faaliyetleri sektörü izledi.

Yurt dışına yapılan doğrudan yatırımlarda gayrimenkul sektörü ağırlıkta

2023 yılı dördüncü çeyreğinde, yurt dışına yapılan yatırımların yüzde 38,9’u gayrimenkul sektörüne, yüzde 18,7’si ise finans ve sigorta faaliyetleri sektörüne yapıldı. Geçen yılın dördüncü çeyreği ile karşılaştırıldığında, gayrimenkul alanında yapılan yatırımların payı yüzde 26,9’dan yüzde 38,9’a yükseldi. Yıllık verilerde de gayrimenkul sektörünün payı yüzde 16,2’den yüzde 36,8’e çıkarken imalat ve finans-sigorta faaliyetlerinin yatırım paylarında gerileme gözlendi. Diğer taraftan, geçen yılın son çeyreği ile karşılaştırıldığında özellikle İngiltere, Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerindeki yatırım artışları dikkat çekti. İngiltere ve Yunanistan’da 2 katına, İtalya’da 10 katına, İspanya’da ise 3,4 katına çıktı.

Dördüncü çeyrekte yabancılara yapılan konut satışı yüzde 61,3 düştü

2023 yılı dördüncü çeyreğinde yabancılara yapılan konut satışı yüzde 61,3 düşerek 6 bin 968’e geriledi. Söz konusu satışların 1877’si Rus, 674’ü İran ve 318’i Irak uyruklu vatandaşlara yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında, konut satışları Rus uyruklu vatandaşlarda yüzde 73,2, İran uyruklu vatandaşlarda yüzde 60 ve Irak uyruklu vatandaşlarda yüzde 67,7 geriledi. Satışların 2 bin 330’u Antalya, 2 bin 264’ü ise İstanbul’da yapılırken Antalya ve İstanbul’da yabancılara yapılan konut satışları yıllık olarak sırasıyla yüzde 67,7 ve yüzde 57,8 düştü.

Konut kredilerinde yeni düzenleme

 

İstanbul'da konut fiyatları 3 yıl sonra düştü

 

Konut satışlarında düşüş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)