E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD konut piyasası tepetaklak---

ABD konut piyasası tepetaklak

ABD konut piyasası tepetaklak
25 Nisan 2024 - 16:14 borsagundem.com

BNP Paribas ABD Baş Ekonomisti Carl Riccadonna, yüzde 7'lik ipotek oranlarının piyasanın yeni gerçekliği olmaya doğru ilerlediğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yüksek faiz oranları en çok konut piyasasını vurmuş gözüküyor. Piyasa uzmanları, yüzde 7’lik ipotek oranlarının yeni normal olabileceği konusunda uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Freddie Mac, konut kredisi oranlarının geçen hafta tüm yıl boyunca ilk kez yüzde 7'yi aştığını bildirdi. Ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranı yüzde 7,39 seviyesinde seyrederken günlük okumalar ise daha yüksek bir trende işaret ediyor.

Belirleyici 10 yıllık Hazine tahvil getirisi

Fortune’dan Alena Botros’un haberine göre, ortalama ipotek oranının yüzde 2,65 seviyesine kadar düştüğü düşünüldüğünde bu, pandemi boyunca ve yıllar öncesinde görülen tarihsel olarak düşük konut kredisi oranlarından çok farklı bir yapıya karşılık geliyor. BNP Paribas'ın ABD baş ekonomisti Carl Riccadonna'ya göre, düşük ipotek oranları dönemi bir daha hiç gerçekleşmeyebilir ya da en azından yakın zamanda kesinlikle gerçekleşmeyecek.

Riccadonna, “10 yıllık Hazine tahvilinin getirisinin hangi seviyede işlem gördüğüne veya dengelendiğine bakarsak, bu ipotek oranlarının nereye gittiğini belirleyen önemli bir faktördür” diyor ve devam ediyor: “Ekonomideki yumuşak iniş ve daha düşük eğilimde olsa da biraz zaman alan kalıcı enflasyon baskıları göz önüne alındığında, ev alıcıları için yakın zamanda pandemi dönemi düşük seviyelere geri dönmeyeceğimize dair yeni bir gerçekliğin ortaya çıktığını düşünüyorum ve bu, pandemi sırasında 2'yle başlayan oranların aksine ilk rakamın 7 olduğu ipotek oranlarının artması anlamına geliyor.”

Enflasyonun zincirleme etkisi

Enflasyon soğudukça ipotek oranları düşüyordu ancak beklenenden daha sıcak olan çok sayıda tüketici fiyat endeksi raporu ve Fed'in bu yıl üç sinyalini verdikten sonra faiz indirimi konusundaki tereddütleri sonrasında ipotek faizleri yeniden yavaş yavaş artmaya başladı. Geçen hafta Fed Başkanı Jerome Powell şunları söyledi: “İş gücü piyasasının gücü ve enflasyonda şu ana kadar kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında, kısıtlayıcı politikanın işe yaraması için daha fazla zaman tanınması uygun olacaktır.” Enflasyon devam ederse Powell, faiz oranlarını ihtiyaç duyulan süre boyunca aynı seviyede tutacağının da sinyalini verdi.

Riccadonna, enflasyonla mücadelenin üç aşamalı bir yapıya sahip olduğunu söylüyor ve “İkinci perde barınma enflasyonu hikayesi ve biz hala bunun ortasındayız” diyerek ekibinin konutta enflasyonun daha da düşmesini beklediğini ekliyor.

Pandemi süreci ve 1980’lere benzerlik

Yine de ipotek oranlarının yeniden yüzde 8'e, yani yirmi yıldan fazla bir süredir görülmeyen seviyelere ulaşıp ulaşmayacağı belli değil, ancak bilinen şey, ev almanın ne kadar karşılanamaz hale geldiği. Birincisi, ev sahibi olmanın maliyeti tarihteki en yüksek seviyesinde seyrediyor ve başlangıç evi satın almak için gereken maaş, pandeminin başlangıcından bu yana neredeyse iki katına çıkmış durumda. Bu süreçte, pandemi sırasında ev fiyatları önemli ölçüde artmış ve yüksek seyretmiş olsa da ipotek oranları yükseldiğinde insanlar evlerini satmayı bıraktı. Bunun sonucu olarak da satıcı eksikliği ve mevcut konut sıkıntısı, fiyatların düşmemesine yol açıyor.

Riccadonna, yüksek ipotek oranlarına atıfta bulunarak, “Elbette bu durum satın alınabilirliği önemli ölçüde kısıtlıyor. Bazı ölçümlere göre konutlar 1980'lerin başından bu yana en az uygun maliyetli seviyede” diyor.

ABD'de yeni konut satışları martta beklentileri aştı

 

ABD'de konut başlangıçları tahminlerin gerisinde kaldı

 

ABD'de konut fiyatları ocakta arttı

 

ABD'de mortgage başvuruları düşüşünü sürdürdü

 

ABD'de mortgage başvuruları geriledi

 

ABD'de mortgage faizleri yeniden yüzde 7'nin altına indi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.26 Nisan 2024 06:12

    ABD DE BİR ÇALISAN İŞE GİRDİĞİNDE BANKALAR 20-30 YIL VADELİ MORTGAGE SİSTEMİNE GÖRE SATILIK KONUT TEKLİFİNDE BULUNURMUŞ BİZİM BANKALARIN DA GYO LARI VAR AMA EMEKLİ OLUNCAYA KADAR ÇEŞİTLİ BANKALARDAN MAAŞ ALDIM BİRİ BİLE SATILIK/KİRALIK KONUT TEKLİFİNDEE.G. BULUNMADI TOKİ DESEN 50 BİN KONUT YAPILACAKSA 500-600 BİN TEKLİF GELİYOR KONUT SATIN ALMA YÜZDESİ/İHTİMALİ DÜŞÜYOR 25 YILDAN FAZLADIR KİRACIYIM APARTMANLARDA KİRACI OLMAK ÇOK ZOR MÜLK SAHİBİYLE HER YIL KİRA PAZARLIĞI YAPMAK ÇOK ZOR İNSAN ZİHİNSEL YORULUYOR BELEDİYELER FARKLI EBATLARDA SOSYAL KONUT YAPIP KIRAYA VERSELER ÇOK MEMNUN OLACAĞIM AMA KİRACILARI DÜŞÜNEN BİR TEK RESMİ KURUM KURULUŞ MAALESEF YOK

  • ALİ KODUŞ25 Nisan 2024 17:02

    Bizim ki daha iyi,  abd den daha da felaket.