E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKiralamak ev satın almaktan daha kârlı---

Kiralamak ev satın almaktan daha kârlı

Kiralamak ev satın almaktan daha kârlı
27 Mart 2024 - 16:27 borsagundem.com

ABD’de kiralamanın gelecek yıllarda ev satın almaktan çok daha kârlı olacağı öngörülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yüksek faiz oranları ve arz sıkıntısı nedeniyle konut fiyatları sürekli yükseliyor. Beklentiler, gelecek yıllarda kiralamanın satın almaktan çok daha mantıklı olacağını söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de ev sahibi olmak isteyenler her güne yeni ve aynı kötü haberle uyanıyor: “Ev fiyatları yeniden arttı.”

Ev fiyatları tüm zamanların zirvesinde

Fortune’dan Alena Botros’un haberine göre, Capital Economics, kiralamanın gelecek yıllarda ev satın almaktan daha ucuz olacağını söylüyor. Bu öngörüde, ev fiyatlarındaki artışın hız kesmeden devam etmesinin etkili olduğu görülüyor.

S&P CoreLogic Case-Shiller ABD Ulusal Konut Fiyat Endeksi, Ocak ayında yüzde 6 oranında arttı Bu, bir önceki aydaki yüzde 5,6'lık artışa göre daha büyük bir artışı gösteriyor ve aynı zamanda 2022'den bu yana en hızlı yıllık artışa karşılık geliyor. Emtia Başkanı Brian Luke, “Mevsimsellikten arındırılmış bazda ev fiyatları geçen yıl belirlenen tüm zamanların en yüksek seviyelerini aşmaya devam etti” diyor.

Kiralamanın da kesinlikle uygun fiyatlı olmadığı gözlense de satın almaktan daha ucuza geldiği açık bir gerçek olarak öne çıkıyor. Capital Economics'e göre ise bu durumun yıllarca sürmesi ihtimal dahilinde.

Kiralama ve satın alma arasındaki uçurum artıyor

Bu, çok yüksek ev fiyatları ve kısa sürede iki katından fazla artan ipotek oranlarının kuşattığı konut piyasasında satın almanın ne kadar karşılanamaz hale geldiğini gösteriyor. Capital Economics'in emlak ekonomisti Thomas Ryan, konut piyasası güncellemesi sonrası, “Mortgage faizleri düştükçe, satın alma ve kiralama maliyetleri arasındaki farkın tüm zamanların en yüksek seviyelerinden daralacağını düşünüyoruz. Fakat 2026 yılına kadar bile kiralama çok daha uygun maliyetli bir seçenek olmaya devam edecek” diyor.

Şu anda ABD’de satılan evlerin ortalama satış fiyatı 492.300 ABD Doları; ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranı ise yüzde 6,91 seviyesinde seyrediyor. Tüm mülk türleri için ise ortalama kira bedeli 2.055 ABD Doları. Ryan, bugünün aksine, 2010’lu yıllarda, aylık satın alma ve kiralama maliyetlerinin oldukça yakın olduğunu ancak birkaç yıl önce pandemi kaynaklı konut patlamasıyla birlikte ev satın alma maliyetinin artmasıyla bu durumun değiştiğini söylüyor.

Capital Economics'e göre, yüzde 80 kredi/değer oranı ipoteği olan ortalama bir evin aylık ödemesi yaklaşık 2.700 doları buluyor ve bu, tipik kiralama bedelinden 970 dolar, yani yüzde 56 oranında daha yüksek bir değere karşılık geliyor. Ryan, “Bu, tarihsel olarak büyük bir farka işaret ediyor ve bu farkın daha da büyümesi muhtemel gözüküyor” şeklinde konuşuyor.

Kırılma noktası pandemi oldu

Capital Economics, ulusal ortalama ev fiyatının pandeminin başlangıcından bu yana neredeyse yüzde 50 arttığını söylüyor. Ryan, kiranın 25-34 yaş arası harcanabilir gelir payının geçen yılın dördüncü çeyreği itibarıyla yüzde 41,6'lık zirveden düşüşle yüzde 40,5 oranında olduğunu yazıyor. Bu, hem kiraların hem de ev fiyatlarının pahalı olduğu anlamına geliyor.

Yine de firmaya göre, ipotek faiz oranları buradan düşse ve borçlanma maliyetleri azalsa bile kiralama hala daha ucuz olacak. Bunun birinci nedeni olarak, ipotek oranlarının 2026 yılı sonuna kadar yüzde 6'nın altına düşeceğinin düşünülmemesi. Capital Economics ayrıca, kiralar yatay seyretse de ev fiyatlarının yükseliş eğilimini sürdürmesini bekliyor. Ryan, “Bu nedenle, ev kiralamak yerine satın almanın ek aylık maliyetinin 2026 sonuna kadar hala 570 dolar olacağını tahmin ediyoruz” diyor.

Kiraların düşüklüğü de ev fiyatlarının yüksekliği de aynı nedene bağlı

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kiraları düşük tutan şey arz, ev fiyatlarını yukarı çeken şey ise yine arz; tek fark, arzın türü yani çok aileli ve tek aileli evlerin arzı. Bunun sonucunda ise aşırı arzın olduğu düşünülen apartman dairelerinin kiraları görece daha az artarken arzın yetersiz olduğu bilinen müstakil evlerin satış fiyatları da belirgin şekilde artıyor.

Elbette satın almak ve kiralamak eşanlamlı değil. Ryan'ın da belirttiği gibi, satın almak zenginlik yaratmanıza yardımcı olabilir. Ancak kiralamanın satın almaktan daha ucuz olduğunu öne süren tek kurum Capital Economics değil.

Realtor.com'un yeni yayınlanan aylık kiralama raporunda da, başlangıç evi kiralamanın, ülkedeki en büyük 50 metropol bölgesinde bir ev satın almaktan daha uygun fiyatlı bir seçenek olduğu ortaya çıkıyor. Raporda, “Şubat 2024'te başlangıç evi satın almanın aylık maliyeti, kiralama maliyetinden 1.027 dolar daha fazla veya yüzde 60,1 oranında daha yüksekti” deniyor.

Capital Economics ayrıca ev fiyatlarının bu yıl yüzde 5, gelecek yıl ise yüzde 3 oranında artacağını tahmin ediyor.

ABD'de konut fiyatları ocakta arttı

 

ABD'de konut başlangıçları beklentileri aştı

 

Konut fiyatları ocakta yıllık yüzde 68 arttı

 

ABD bekleyen konut satışlarında 5 ayın en büyük düşüşü yaşandı

 

Mart ayı kira artış oranı belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş 27 Mart 2024 22:55

    Mülkiyetsizleştirme projesi tıkır tıkır işliyor. Satın alma kirala. Kiranın sonu yok. Almayan çok pişman olacak önümüzdeki zamanlarda. Bugün dünden pahalı yarından ucuzdur. Buna göre hareket etmeli.

  • misafir27 Mart 2024 22:15

    Kiralama  KÖLELİK SİSTEMİDİR.O palavraları gitsin villaları alanlara anlatsınlar.İte köpeğe muhtaç olmamanın tek yolu MALIN EVİN VE TOPRAĞIN OLMALI.

  • Sibel29 Mart 2024 07:54

    Paran yoksa mecbur kiraliyon luten devletim verdiğin paralar kiraları geçti asgari ücret 17 bin Ee kiralar 15 ,binden başlıyor millett aç aç kiralara çözüm bulun inceleyin kimse devleti dinlemiyor bize günah ev sahibim diyor ki devlet bana karışamaz 100 de 200 yüz zam yaptı günah bı care bulun bu kiralara

  • E.g.27 Mart 2024 18:23

    EV SATIN ALMA İMKANI OLMAYANLAR MECBUREN EV KİRALAYACAKTIR EV SATIN ALMAYA EKONOMİK GÜCÜ YETMEYEN DÜŞÜK GELİRLİLER MECBUREN EV KİRALAMAK ZORUNDADIR ABD DE ÇOK FAZLA KONUT YAPILDIĞINDAN 2.EL KİRALIK KONUT FİYATLARI MUTLAKA DÜŞÜKTÜR ÜLKEMİZDE YETERLİ SAYIDA KİRALIK KONUT ARZI YOKTUR KONUT AÇIĞINI BELEDİYELER PREFABRİK/SOSYAL KONUTLAR YAPIP KİRAYA VEREREK KİRALIK KONUT ARZI YARATMALIDIR