E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWharton büyücüsü borsayı öneriyor---

Wharton büyücüsü borsayı öneriyor

Wharton büyücüsü borsayı öneriyor
05 Eylül 2023 - 11:25 borsagundem.com

Küresel enflasyondaki yükselişlere rağmen FED’in önümüzdeki iki toplantıda faiz artıramayacağını öngören ünlü ekonomist Jeremy Siegel hisse senedi ve konut varlıklarının enflasyon karşısında en iyi uzun vadeli koruma olduğunu söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Wharton büyücüsü’ olarak da tanınan ünlü borsa uzmanı Jeremy Siegel küresel borsalarda bu yıl görülen yükselişlerin sağlam temellere dayandığını düşünüyor. Siegel ayrıca konut piyasasının da şimdilik mortgage faizlerindeki yükselişlerin baskısından kurtulduğunu da belirtiyor.

Insider’ın haberine göre Wharton School’un emekli finans profesör olan Siegel, Amerikan enflasyonunun ivme kaybettiğini ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) birçok yatırımcının beklediğinin aksine bu yıl daha fazla faiz artışı yapmayacağını öngörüyor. Ünlü borsa uzmanına göre bu durum aynı zamanda hisse senetlerinin iyi durumda olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında bu yıl yapay zeka teknolojileri etrafında oluşan yatırımcı heyecanının da etkisiyle güçlü bir yükseliş trendi görüldü. Yılın başından bu yana S&P 500 Endeksi %18 oranında, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %34 oranında yükseldi.

Ancak yükselen ABD enflasyonu karşısında FED’in agresif faiz artışları borsa rallisinin karşısındaki en büyük engel olarak öne çıkıyor. Zira yüksek faizler bir yandan borçlanmayı daha pahalı getirerek tasarrufu desteklerken diğer yandan da piyasalardaki talebi düşürerek varlık fiyatlarını aşağı çekebilir ve hatta ekonomiyi bir resesyona sürükleyebilir.

Yine de ünlü borsa uzmanı hisse senetlerine ilişkin öngörülerinde umutlu. “Hisse senetleri bu noktada tutunabilir” diyen Siegel, FED’in bundan sonra gerçekleşecek iki para politikası toplantısına işaret ederek, “FED’in eylül ayında faiz artışı yapma ihtimali artık neredeyse sıfır ve aslına bakılırsa kasım ayında bir faiz artışı ihtimali de şüpheli” açıklamasında bulundu.

Wharton büyücüsü S&P 500 şirketlerinin geçen ay kâr beklentilerini artırdığına da dikkat çekti. “Bu daha güçlü ekonomi, daha iyi kârlar, üretkenliğe dönük daha iyi bir bakış açısı sunuyor” diyen Siegel, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinde sıçrama olmaması halinde hisse senetlerinin cuma günü dahi güçlü bir şekilde toparlanacağını sözlerine ekledi.

Borsa uzmanı konut piyasası içinse haziran ayında Case-Shiller Amerikan Ulusal Konut Fiyatları Endeksi’nde görülen %0,7’lik sürpriz yükselişe dikkat çekti. FED’in faiz artışlarıyla birlikte artan mortgage faizlerinin gayrimenkul varlıklarını daha zor karşılanabilir hale getirmesi gerekir. Benzeri bir şekilde ev sahiplerinin de düşük faiz oranlarından vazgeçmek yerine hoşlanmadıkları evlerden taşınma fikrinden vazgeçmeleri beklenir. Ancak göstergeler güçlü talebin ve yetersiz kalan konut arzının bu yıl konut fiyatlarındaki artışı hâlâ destekleyebildiğine işaret ediyor.

WisdomTree’nin Kıdemli Ekonomisti Siegel hem hisse senetlerinin hem de konut fiyatlarının bu yılki baskılara göğüs gerebilmesini enflasyon karşısında yatırımcıların uyguladığı savunma stratejisiyle açıklıyor.

Siegel, “Gayrimenkul varlıkları ve hisse senetleri enflasyon karşısındaki en iyi uzun vadeli koruma yatırımlarıdır ve insanlar da bunu istiyor” dedi.

Öte yandan borsa uzmanı tahvil varlıklarınınsa yatırımcıları belirli risklere karşı koruyamadığını veya reel olarak cazip getiriler sunmadığını bu nedenle de şu anda yatırımdılar tarafından cezalandırıldığını söyledi.

Deneyimli ekonomist ayrıca işsizliğin arttığını gösteren son Amerikan istihdam raporunun piyasalar için başka bir iyi haber olduğunu belirtti. İstihdamın artık eskisi gibi piyasalar için gerginlik yaratan bir gösterge olmadığını söyleyen Siegel işgücüne katılan insan sayısındaki artış nedeniyle işsizliğin yükseldiğini söyledi. Siegel ayrıca en son yayınlanan temmuz ayı açık iş ilanları (JOLTS) verilerinin de düştüğüne dikkat çekti. Söz konusu veriler çalışanlara yönelik işveren talebinin azaldığını gösteriyor.

Siegel’a göre, yavaşlayan istihdam piyasasına dair işaretlerin etkisiyle FED de faiz oranlarını yükseltmek ve para politikasını daha fazla sıkılaştırmak için aralık ayına kadar beklemek zorunda kalacak.

Gençler borsaya yöneldi

 

Eylül altın rallisi için doğru zaman mı?

 

Yatırımcılar ABD hisselerini açığa satıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)