E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisWarren Buffett’tan yatırım tüyoları---

Warren Buffett’tan yatırım tüyoları

Warren Buffett’tan yatırım tüyoları
20 Eylül 2022 - 18:26 borsagundem.com

Tarihin en iyi yatırımcıları arasında gösterilen Warren Buffett, verdiği yatırım tüyolarıyla da dikkat çekici biri. Uzun vadeli yatırımlarıyla ünlü olan Buffett’ın yatırım felsefesi birçok farklılığı, yeniliği ve zorluğu içeriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Warren Buffett, hisse senedi yatırımlarından nasıl getiri elde edeceğini gerçekten de çok iyi biliyor. Siz de bu kurallara uyarsanız, doğru yatırımın ne olduğunu en azından temel anlamda öğrenebilirsiniz.

Berkshire Hathaway'in CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Warren Buffett hakkında bir şey biliyorsak, o da yatırım konusunda bir dahi olduğu. Hayır kurumlarına yaptığı büyük bağışlara rağmen, Buffett dünyanın en zengin beşinci kişisi ve ondan öğrenilecek çok şey olduğu açık.

Jumpstartmag’den Kamya Pandey’nin haberine göre, Buffett, değer yatırımına inanıyor, yani değerinden daha azıyla işlem gören hisse senetlerini satın almak ve daha sonra uzun vadede onlara bağlı kalmak. Bu yatırım felsefesi, onun ve şirketinin enflasyon ve ekonomik gerileme dönemlerini görece kolay atlatmasına yardımcı oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Buffett, değer yatırımı felsefesini takip etmenin yanı sıra, yatırımlarında doğru şirketleri seçmek için de bir dizi kurala sahip. Nedir bu kurallar öğrenelim ve kendi yatırım kararlarımızı verirken bunları nasıl uygulayabileceğimizi görelim.

Birinci kural: Asla para kaybetme; İkinci kural: Asla birinci kuralı unutma

Bu, Buffett için ilk ve en önemli yatırım kuralıdır. Bu kuralın piyasadaki dalgalanmalarla daha az ve bir yatırımcının sahip olması gereken mizaçla daha fazla ilgisi vardır. Bu, kayıptan kurtulacağınız anlamına gelmez. Sonuçta, Buffett bile kayıplardan tam anlamıyla kurtulamaz.

Bunun yerine, Buffett’ın birçok kişiden daha iyisini yaptığı şey tutumlu yaşamaktır. Buffett, 1958 yılından beri sahip olduğu evde yaşıyor ve kahvaltıda asla McDonald's yemiyor. Varlıklı olmak ve o şekilde kalmak için, tıpkı Warren Buffett gibi, paramızı nasıl harcadığımıza dikkat etmeliyiz.

Anlayamayacağınız işlere asla yatırım yapmayın

Buffett, anlamadığı projelere yatırım yapmaktan hoşlanmıyor; bu noktada kripto paralara da bir göndermede bulunuyor. Hatta o kadar ileri gidiyor ki, şu cümleyi sarf edebiliyor: “Bir şeyler bildiğimi sandığım şeylerle yeterince başım belaya giriyor. Neden hakkında hiçbir şey bilmediğim bir konuda uzun veya kısa pozisyon alayım ki?”

Bu kural aracılığıyla Buffett, yatırımcılara, derinlemesine bilgi sahibi oldukları şirketleri ya da ürünleri seçerek yatırımlarını korumaya odaklanmalarını söylüyor. Gerçekten de son derece kazançlı görünen bazı şirketler veya projeler bulabilirsiniz, ancak neyi başarmaya çalıştıklarını tam olarak anlamadıysanız onlara yatırım yapmak akıllıca değildir.

Favori bekleme dönemi: Sonsuza dek

Buffett, iyi yükselen şirketler bulma ve daha sonra uzun süre onlara bağlı kalma geçmişine sahip. Örneğin, Berkshire Hathaway tam 34 yıl boyunca Coca-Cola'ya yaptığı yatırımları sürdürdü. Buffett, Coca-Cola hisselerine uzun süre sahip olmanın ne kadar karlı bir yatırı şekli olduğunu bu sürede yüzde 5810 getiri sağlayarak kanıtlıyor.

Elbette bu strateji Buffett için çok iyi çalışırken, başkaları için bu durum geçerli olmayabilir. Ancak Buffett tavsiyesinde inatçı ve şöyle diyor: “On yıl boyunca bir hisse senedine sahip olmak istemiyorsanız, on dakikalığına sahip olmayı düşünmeyin bile.”

Borç paraya asla yatırım yapmayın

Buffett, yeterli paranız yoksa, yatırım yapmaya şiddetle karşı çıkıyor. Buffett, kişinin sahip olduklarını riske atmasının ve gerçekten ihtiyacı olmayan bir şeye ihtiyaç duymasının delilik olduğunu söylüyor.

Bir hisse senedinin o kadar iyi çalıştığını gördüğünüz zamanlar olabilir ki, borç almak ve ona yatırım yapmak doğru hamleymiş gibi görünebilir. Ancak, her hisse senedi alımının risk taşıdığını hatırlamanız gerekir. Bir Hisse senedi şu anda iyi durumda olsa bile, ödünç parayla satın alırsanız değeri düşebilir ve bu sizi borca ​​sokabilir.

Ayrıca, ödünç alınan parayla hisse satın alırsanız, önceki kurala aykırı olarak en fazla getiriyi elde etmek için uzun vadeli bir strateji oluşturmak yerine parayı iade etmeye odaklanırsınız. Bu da sizin doğru bir yatırım stratejisine sahip olamadığınızı gösterir.

Başkaları açgözlü olduğunda kork ve başkaları korktuğunda açgözlü ol

Buffett'ten almanız gereken son tavsiye, yatırım kararları söz konusu olduğunda kalabalıkları takip etmekten kaçınmaktır. Başarılı bir yatırımcı olmak için piyasadaki deneyiminize güvenmeniz gerekir. Buffett'in burada söylemeye çalıştığı şey, birçok yatırımcı belirli bir hisse senedi hakkında olumlu düşündüğünde, fiyatların şişirilmesidir. Böyle bir hisse senedi satın alırsanız, aşırı ödeme yaparsınız ve eşdeğer kazançlar elde edemezsiniz.

Buffett’ın borsada kusursuz bir kariyeri olması, finansal anlamda hiç darbe almadığı anlamına elbette gelmiyor. Örneğin kendisi için oldukça kötü geçen 2008 yılında Buffett yaklaşık 23 milyar dolar kaybetti ve şirketinin karları da aynı yıl yüzde 62 oranında azaldı.

Buffett’in deneyimleri bize yatırımın öğrenme ve yeniden öğrenmeyi gerektirdiğini söylüyor. Bir tavsiye de bizden: Yatırım yapmak istediğiniz hisse senedini araştırın ve satın alma kararı almak için sadece kendinize güvenin.

Tahminlere kulaklarınızı tıkamayın ama kendi stratejinizden de sapmayın

 

Buffett’tan dev enerji hamlesi

 

Buffett’tan milyar dolarlık finans yatırımı

 

Warren Buffett’tan hayata dair 8 ders

 

Buffett’ın enflasyon stratejisi

 

Buffett’tan ayı piyasasında hayatta kalma rehberi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bağımsız Düşünce21 Eylül 2022 01:04

     Buffett Bist'e gelsin çok değil 6 ay sonra donsuz kalır .

  • Yılmaz onder21 Eylül 2022 09:50

    Olmadığını nereden biliyorsun bistte 🤔

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ20 Eylül 2022 22:23

    borsada bir kural varsın oldukca yüklü bir nakit varlığın olacak 7-10 yıl sabırla bekeleyeceksin büyük krizleri herkes satar iken san alım yapar isen işte o zaman para kazanırsın yoksa para kazandırmazlar.

  • Cankaytan20 Eylül 2022 21:29

    Palavra palavra palavra hepsi palavra kimse kazanmaz hepsi oyun kurgu bu adamda düzmece oyunun bir parçası sömürülenlerin sömürüldügü sahtekarlar tarafından düzenlenen

  • Karamelek20 Eylül 2022 18:52

    Ey Buffett gel Türkiyeye de 5500 tl askeri ücret al 2500 tl ev kirası öde gerisinlede 30 gün geçin.sonrada insanlara hayata dair 8 ders verde senin ananı ......ler.

  • Brox inc.21 Eylül 2022 13:30

    Adam milyarder .asgari ucrete niye talim yapsin. Istese k.oc h.oldingi satin alir