E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa efsanesi Buffett’ın son hamlesi ne olacak?---

Borsa efsanesi Buffett’ın son hamlesi ne olacak?

Borsa efsanesi Buffett’ın son hamlesi ne olacak?
25 Nisan 2024 - 15:34 borsagundem.com

Wall Street borsaları yıl başından bu yana yükseliş trendini sürdürüyor. Yatırımcılarsa mevcut piyasa ortamında Buffett’ın yeni hamlesini merakla bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2024 yılına oldukça hızlı bir başlangıç yaptı. Nasdaq Bileşik Endeksi yılın başından itibaren %4 yükseldi. S&P 500 Endeksi ise tüm zamanların en yüksek seviyesine kabaca %5 uzaklıkta.

"Muhteşem Yedili" olarak bilinen büyük sermayeli teknoloji şirketlerinden oluşan küçük bir grup, borsanın yukarı yönlü hareketlerinde büyük rol oynamayı sürdürüyor. Yapay zeka teknolojilerini çevreleyen yatırımcı heyecanı küçük ve orta ölçekli teknoloji işletmelerine de yayıldı. Ayrıca, ilaç endüstrisindeki bazı şirketler, obezite tedavisi ve diyabet ilaçları alanındaki başarıları sayesinde hisse senetlerinde yükselişlere tanık oluyor.

Piyasalardaki genel tema, farklı sektörlerin ve katalizörlerin aktif olarak S&P 500'ü rekor seviyelere yakın bir seviyeye çıkaracağı yönünde. Yatırımcılar harekete geçmek için uygun bir an olup olmadığını merak ediyor olmalılar.

Motley Fool’un haberine göre yatırım kararlarını kolaylaştırmanın bir yolu da saygın yatırımcıların stratejilerini izlemek. Saygın yatırımcı denildiğinde ise ilk akla gelen isim Berkshire Hathaway’in efsane CEO’su Warren Buffett oluyor.

Haberde Buffett’ın piyasalardaki son hamleleri ve yatırımcıların Omaha Kâhini’nin stratejilerini kendi portföylerine nasıl uyarlayabileceği tartışılıyor.

Büyük düşünmeyi unutmayın

Yeni başlayan yatırımcıların yaptığı yaygın bir hata, bir sonraki büyük fırsatı bulmaya çalışmak için aşırı miktarda zaman harcamaktır. Samanlıkta iğne aramak eğlenceli olsa da servet yaratma söz konusu olduğunda bu genellikle çok da elzem bir durum değildir.

1964'ten 2023'e kadar Berkshire Hathaway %4.384.748 getiri sağladı. Başka bir açıdan bakıldığında, fonun %19,8'lik her yıl sağladığı ortalama bileşik getirisi, S&P 500'ün neredeyse iki katı.

Bu getiriler her ne kadar etkileyici görünse de Buffett başarılı yatırım siciline ulaşmak için nispeten basit strateji kullandı.

Berkshire'ın en büyük beş pozisyonu Apple, Bank of America, American Express, Coca-Cola ve Chevron hisselerinde.

Yukarıdaki hisse senetlerinde dikkat edilmesi gereken birkaç tema var. Birincisi, hepsi kendi sektörlerinde en tanınmış markalardan oluşan büyük sermayeli şirketler. Ek olarak, tüm bu işletmeler tutarlı, sağlam nakit akışı sağlar. Dahası bu hisseler ek kârlarını temettüler ve hisse geri alımları üzerinden yatırımcılarına dağıtır.

Görüldüğü üzere Buffett gelecekte çok fazla getiri sağlayabilecek küçük, spekülatif fırsatlara yatırım yapmıyor. Bunun yerine daha büyük, daha köklü işletmelerin hisselerini satın alıyor ve uzun vadeli bir stratejiyle yatırımlarını ikiye katlamayı hedefliyor.

Buffett ne yapacak?

Yukarıdaki fikirler, Buffett'ın yatırım felsefesinin önemli bir yönünün altını çiziyor. Zira Buffett bir trader değil ve çeyrekten çeyreğe nadiren dramatik hamleler yapan uzun vadeli bir yatırımcıdır.

Berkshire Hathaway’in şirket raporlarına göre, Buffett’ın son dönemlerdeki yatırım hamlelerinden bazıları şöyle: Apple’daki pozisyonunu yaklaşık 10 milyon hisse azaltırken uydu radyo şirketi SiriusXM’deki pozisyonuna yaklaşık 30 milyon hisse ekledi. Apple hâlâ Buffett’ın en büyük pozisyonu olmaya devam ediyor ve teknoloji devi Berkshire’ın portföyünün yaklaşık %50’sini oluşturuyor.

Daha ilginç olansa Buffett’ın sürekli büyüyen nakit birikimi. 2023’ün sonu itibariyle Berkshire’ın bilançosunda 168 milyar dolarlık nakit ve satışı kolay menkul kıymet tutuluyordu.

Borsaya yatırım yapmak için doğru zaman mı?

S&P 500 Endeksini rekor seviyelere çıkaran momentuma katılmak yatırımcılara cazip gelebilir. Ancak Buffett’ın kenarda beklediğini görmek Omaha Kâhini’nin mevcut piyasa dinamiklerini daha farklı okuduğu anlamına gelir. Zira efsane yatırımcı genel yatırım algılarına aykırı kimliğiyle tanınıyor.

Piyasalardaki mevcut hareketlilik göz önüne alındığında Buffett’ın bu denli nakit biriktirmesi şaşırtıcı görülebilir. Ancak Motley Fool yazarı Adam Spatacco, piyasalar kalıcı enflasyon ve yüksek faiz ortamı etkileriyle mücadele ederken Buffett’ın ABD Merkez Bankası’ndan (FED) daha somut hamleler beklediği yönünde.

Diğer bir deyişle FED ne yapmaya karar verirse versin piyasanın belirli bir tepki vereceği ortada. Ancak borsa yatırımlarında sabırlı olma yeteneğini mükemmelleştiren Buffett, piyasaları momentum yönlendirirken geçici fırsatları kovalamayı tercih etmeyebilir.

Yapay zeka gibi yüksek büyüme alanlarına bir miktar yatırım yapmak isteyen yatırımcılar çeşitlendirme için büyüme odaklı endeks fonlarını da göz önünde bulundurabilir. Zira bu tür fonlar dünyanın en büyük teknoloji işletmelerinin çoğuna yatırım sağlar. Ayrıca bu pozisyonlarını sağlık ve diğer sektörlerde ortaya çıkan fırsatlarla tamamlarlar.

Spatacco yatırımlarından bir miktar pasif geliri elde etmek isteyenlerin de temettü ödeyen güvenli şirketlerin hisse senetlerini aramaya teşvik ediyor. İş geliştirme alanındaki şirketler borsa yazarına göre iyi bir tutarlı temettü gelir kaynağı sağlayabilir. Zira söz konusu şirketlerin her yıl vergilendirilebilir gelirlerinin en az %90’ını hissedarlarına ödeme yapması gerekiyor.

Buffett’ın yaptığı gibi elinizde bol miktarda nakit bulundurmaksa temkinle yaklaşılması gereken bir strateji. Ancak buradaki ana tema yatırım yapmaya başlamak için asla mükemmel bir an olmadığıdır. Endeks fonları gibi pasif yatırım araçları yüksek derecede çeşitlendirme sağlar ve böylece tek tek hisse senetlerine sahip olmanın getireceği risklerden arınmak mümkün hale gelir.

Borsalarda doğru zamanı yakalamaya çalışma fikri, bir sonraki büyük fırsatı yakalamaya çalışma idealiyle paralellik gösterir. Oysa mükemmel bir anı belirlemeye çalışmak yerine yatırım yapmaya hemen başlamak çok daha önemlidir.

Endeks fonları nedir, nasıl yatırım yapılır?

 

Wall Street borsalarında akıllı risk alma zamanı

 

Borsada karamsarlık yükseliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)