E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te iki yıl aradan sonra bir ilk---

Wall Street’te iki yıl aradan sonra bir ilk

Wall Street’te iki yıl aradan sonra bir ilk
04 Eylül 2023 - 10:33 borsagundem.com

Wall Street, iki yıl aradan sonra ilk kez üç aylık kazanç tahminlerini yükseltiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te hisse senetlerine yönelik iyimserlik artıyor. Bunda resesyon beklentilerinin giderek zayıflamasının büyük etkisi olduğu kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, resesyona ilişkin neredeyse iki yıldır süren endişelerin ardından ABD ekonomisine ilişkin artan iyimserlik hali, Wall Street'te şirketlerin üç aylık kazanç raporlarına ilişkin beklentilerine yansımaya başlıyor.

Trend dışı kazanç tahminleri

MarketWatch’tan Bill Peters’ın haberine göre, Wall Street iki yıl aradan sonra ilk kez üç aylık kar tahminlerini yükseltiyor. Analistler önümüzdeki aylarda kurumsal kar konusunda daha iyimser olmaya başlıyor.

Her ne kadar gelecek üç aylık sonuçlara ilişkin beklentiler, kazanç sezonu yaklaştıkça genellikle düşüş eğiliminde olsa da, FactSet raporu, analistlerin son iki aydaki kar tahminlerini iki yıl içinde ilk kez daha da yükselttiğini ortaya koyuyor.

Bu iyimserliğe karşı çıkanları bulmak ise zor değil ancak rapora göre Wall Street analistlerinin Temmuz ve Ağustos aylarında S&P 500 Endeksi’ndeki 500 şirket için üçüncü çeyrek hisse başına kazanç tahminlerini artırdıkları gözleniyor. FactSet Kıdemli Kazanç Analisti John Butters, raporda, “Aslında bu çeyrek, 2021'in üçüncü çeyreğinden bu yana çeyreğin ilk iki ayında aşağıdan yukarıya hisse başı kazanç (Earnings per share - EPS) tahminlerinde görülen ilk artış oldu” diyor ve üçüncü çeyrekte Hisse başına kazanç tahminlerinin 30 Haziran'dan 31 Ağustos'a kadar yüzde 0,4 oranında arttığını söylüyor. Rapor, dördüncü çeyrek tahminlerinin de aynı dönemde yüzde 0,6 oranında arttığını gösteriyor.

‘Resesyon’ yerine ‘dikkat çekici bir yavaşlama’

Şirketlere yönelik bu tahminler, iyimser tahminlerin azalması ve finansal gerçeklerin ortaya çıkması nedeniyle bilanço dönemleri yaklaştıkça düşme eğilimi gösteriyor; ancak Fed’in yakın zamanda resesyondan ziyade ‘dikkat çekici bir yavaşlama’ beklediğini söylenmesi, tarihsel eğilimin tersine dönebileceğine yönelik bir işaret olarak kabul ediliyor. Bazı analistler, Ağustos ayı istihdam raporunun Fed'in tüketici borçlanmasını ve harcama gücünü zayıflatmak ve enflasyonu düşürmek için kullandığı faiz artırım döngüsünü sona erdirmek için tam olarak ihtiyaç duyduğu şey olduğunu söylüyor.

FactSet raporu ayrıca, kazanç çağrılarının analizine dayanarak yöneticilerin durgunluk hakkında daha az endişe duyduğunu da ortaya çıkarıyor. Analiz, 15 Haziran'dan 31 Ağustos'a kadar kazanç çağrılarında durgunluğu öne süren S&P 500 şirketlerinin sayısının dört çeyrek boyunca azaldığını ortaya koyuyor.

Yine de JPMorgan analistleri yakın zamanda 2024 yılına ilişkin kolektif kurumsal kâr görünümünün ‘fazla iyimser’ olduğunun altını çiziyor ve daha fazla düşüş eğilimli analistin resesyon beklentilerini gelecek yıla ertelediğini belirtiyor.

Ekonomik veriler kötü haber olarak algılanabilir

Öte yandan, ikinci çeyrek kazanç sezonunun büyük ölçüde piyasanın gerisinde kalması, hisse senedi yatırımcılarının en son ekonomik verilere odaklanmasına neden oluyor.

Yatırımcılar, çoğunlukla ‘kötü ekonomik haberlere’ veya ekonomik yavaşlamaya işaret edebilecek verilere olumlu tepki veriyor. Commonwealth Financial Network portföy yöneticisi Chris Fasciano, ekonomik verilerdeki yumuşamanın ve düşük enflasyonun yatırımcıların gözünde Fed'in faiz oranlarını artırmayı durdurabileceği anlamına gelmesinin neredeyse dokuz aydır sürdüğünün altını çiziyor ve bu trendin sona erme eğiliminde olduğunu belirtiyor.

Moneyfarm'ın baş yatırım sorumlusu Richard Flax'a göre ise ekonomik veriler, iş gücü piyasasında kademeli bir yavaşlama olduğu yönündeki anlatıyı destekliyor ancak ekonominin önemli ölçüde zayıfladığına dair henüz kesin bir işaret yok. Flax, “Ekonomik veriler fena değil. Eğer gerçekten kötü ekonomik veriler görülseydi, bu, borsalarda pek de olumlu karşılanmazdı” diyor.

TBH Advisors'ın kurucusu ve yönetici üyesi David Merrell'e göre ise yatırımcıların enflasyonun yeniden hızlanma ihtimaline karşı daha dikkatli olması gerekiyor. Merrell, “Enflasyon genel olarak iyi bir düşüş eğiliminde. Ancak yeniden yükselişe geçmeye başlarsa bu, kötü haberlerin artık kötü habere dönüştüğü anlamına gelebilir” diyor ve ekliyor: “Yatırımcılar kötü ekonomik haberleri borsa için kötü haber olarak görmeye başlarsa bu, S&P 500 Endeksi’nin sene başından bu yana kaydettiği yüzde 17,6 ve Nasdaq’ın yüzde 34 oranındaki yükselişiyle gerçekleşen 2023 borsa rallisi üzerinde baskı yaratabilir.”

Wall Street için kâbus ayı mı başlıyor?

 

Wall Street’te havlu atmak için erken

 

Wall Street FED’den imkansızı bekliyor

 

Wall Street’te Nvidia rallisi gerçekten balon mu?

 

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)