E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te hisse fiyatları el yakıyor---

Wall Street’te hisse fiyatları el yakıyor

Wall Street’te hisse fiyatları el yakıyor
02 Şubat 2024 - 16:14 borsagundem.com

ABD borsalarında F/K oranları, hisse başı getiri beklentileri ve hisse fiyatları olağanüstü seviyelere yükseldi. Yüksek fiyatlardan hisse tutarak risk alan yatırımcılar şimdilik ödüllendirilse de uzmanlar bu tablonun sürdürülebilirliği konusunda şüpheli

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’deki enflasyon son yıllarda yaşam maliyetini önemli ölçüde artırdı. Ancak yüksek görünen sadece market fiyatları değil. Hisse senetleri de aşırı pahalı hale geldi.

Piyasalar yeni yılda 2023'ün tırmanışını sürdürürken, S&P 500 için 2024 hisse başına getiri beklentileri ters yönde hareket ediyor. Ocak ayının başından bu yana, hisse başı getiri beklentileri yaklaşık %1 düşüşle kabaca 243 dolara gerilediler. Barrons’un haberine göre Hisse senetlerini satın alanlar, endeksteki şirketlerin gelecek yıl üretmesi beklenen toplam hisse başına kârın 20 katından fazlasını ödüyorlar.

JPMorgan Baş Borsa Stratejisti Marko Kolanovic ekim ayı sonundan bu yana borsalardaki güçlü rallinin hem kredi hem de hisse senetleri piyasalarını pahalı bölgeye doğru ittiği konusunda uyarıyor.

Ancak bu pahalılık tek başına bir sorun olmayabilir. Zira ekonomi genişliyorsa ve şirketler daha kârlı hale geliyorsa piyasalardaki fiyat etiketlerinin bir süre sonra gerçeği yansıtacağını düşünmek de mantıklıdır. 2024’te S&P 500 kârlılık oranları mevcut tahminlerin çok altında 235 dolar seviyesinde olsa bile yine de pandemi öncesine göre yaklaşık %45 daha yüksek olacaktır. Beş yıl boyunca bu tür bir kazanç yatırımcılar için hiç de fena değil.

Sorun şu ki, Gavekal Research'ün Kurucusu Charles Given'ın da iddia ettiği üzere, koşullar insanları belirli bir miktar gelecekteki bilançolara daha fazla ödemeyi istekli hale getirecek kadar iyi değil. Fiyatlarsa her geçen gün yükselmeye devam ediyor.

Daha yüksek hisse değerlemelerine karşı çıkan bir diğer faktör de Amerikan hükümet harcamalarının normalde bir ekonomik gerileme sırasında görülen seviyelere yükselmesi.

Gave araştırma notunda, “ABD'deki son resesyon uzun bir süre önce sona erdi. Ancak gayri safi yurtiçi hasılanın bir payı olarak hükümet harcamaları yeniden artıyor ve bu da özel sektörün ekonomideki payının küçüldüğünü ima ediyor. Mantıksal olarak, ABD pazarının F/K oranının düşmesi gerekirken, yine de geçen yıl yükseldi” açıklamasında bulundu.

JPMorgan'dan Kolanovic ise, risklerin devam etmesine rağmen piyasaların mevcut fiyatlamalarının hataya çok az yer bıraktığının altını çiziyor.

“Bu hafta, mevcut hisse senedi fiyatlarının sürdürülebilir olup olmadığını belirlemede önemli olacak. Hisse senetleri ve özellikle büyük sermayeli teknoloji hisseleri, ciddi bilanço artışlarını, ABD Merkez Bankası’nın (FED) önümüzdeki yıl için altı faiz indirimini ve güçlü ekonomik büyümenin devamını fiyatlıyor."

Bu beklentiler elbette imkansız değil. Ancak Kolanovic özellikle de enflasyonun boğaların umduğundan daha inatçı olabileceğini düşünüyor. Bu da hisse değerlemelerini artırabilecek faiz indirimlerini daha az olası hale getirebilir.

Başka bir deyişle, piyasa şu anda yumuşak bir inişten başka bir şey fiyatlamıyor. Zira Kolanovic’e göre yatırımcılar daha inişli çıkışlı bir seyir düşünecek olsaydı, hisse senetlerinin mevcut F/K oranlarından gerilemesi gerekirdi.

Baş stratejist ayrıca, bu yıl S&P 500 şirketleri için öngörülen gelir artışı eksikliğinden de rahatsız. Mevcut 243 dolarlık hisse başı kazanç seviyesi halihazırda görünmese dahi daha üst seviyelere genişleme ihtimali birçok veride bir genişleme olmadan oldukça zayıf görünüyor.

Kolanovic, gelir artışı eksikliğine dikkat çekerek 2024 ve 2025'te hisse başı getirilerin makul seviyeye ulaşması için şirketlerin sürekli kâr marjlarını geliştirmek zorunda kalacağını söyledi.

Hisse senetlerinin pahalı olduğu konusunda endişeler oldukça yaygın. Ancak tüm bunlar ralliyi yavaşlatmak için çok az şey yaptı. F/K oranlarının yüksek kalmasının bir nedeni de teknolojinin dönüştürücü gücü. Zira gelişen teknolojinin kârlarda daha uzun vadeli bir artışa yol açabileceğine dair bir fikir yatırımcılar tarafında paylaşılıyor.

Yatırımcılar bugüne kadar piyasanın yüksek fiyatlarını kabul ettikleri için ödüllendirildi. Ancak şirketlerin kârlılık oranlarının düşmesi halinde fiyatların da düşmesi muhtemel.

Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor mu?

 

Meta hisseleri uçtu

 

Sosyal medya devi Meta neden temettü dağıtıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL02 Şubat 2024 17:23

    Bizde ise yakında çok insan yakında iflas edecek ve batacak büyük canlar yanacaktır.