E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street'te GameStop hissesi çılgınlığı---

Wall Street'te GameStop hissesi çılgınlığı

Wall Street'te GameStop hissesi çılgınlığı
26 Ocak 2021 - 11:19 borsagundem.com

Bir teknoloji şirketi olan GameStop’ın ortada hiçbir şey yokken %150 oranında yükselmesi Wall Street’te tüm taşları yerinden oynattı. Yatırım uzmanları manipülasyon uyarısında bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında GameStop hisse senetlerinin yakaladığı sert yükseliş gündeme damgasını vurdu. Hisse senetlerindeki yükseliş açığa satışçıların ve perakende yatırımcıların ilgisiyle gerçekleşti. Balon piyasası tartışmalarının arttığı dönemde gerçekleşen bu yükseliş spekülatif hareketliliğe bir kez daha dikkat çekilmesine neden oldu.

GameStop hisseleri Pazartesi günü erken saatlerde hisseye ilişkin hiçbir işaret olmamasına karşın %150 ralli yaptı. Bu spekülatif alımlar Cuma gününde de gerçekleşmişti. Hisse ticaret hacmindeki olağanüstü artışın neden olduğu volatilite sebebiyle birkaç kez durduruldu.

CNBC’nin ünlü ismi Jim Cramer konuyla ilgili yaptığı açıklamada ünlü sosyal medya topluluğu Reddit’teki WallStreetBets başlığının hisse senedindeki kolektif yükselişin asıl sebebi olduğuna dikkat çekti.

Cramer konuyla ilgili açıklamasında, “Bugüne kadar hiç görmediğimiz bir fenomenle karşı karşıyayız ve bu fenomen WallStreetBets topluluğundaki insanlar. Birlikte bir çete oluşturdular ve tartışmalı da olsa ifade özgürlüğü çerçevesinde bir hisse etrafında konuşmalarına izin veriliyor. Asıl olan şeyse WallStreetBets’e katılanlar yüksek açığa satış faizleri arıyorlar” ifadelerine yer verdi.

Marketwatch’un haberinde ise Reddit cephesinden konuyla ilgili yapılan açıklamaya da yer veriliyor. WallStreetBets başlığının moderatörlerinden birisi kendilerine gelen eleştirilere ilişkin yaptığı açıklamada söz konusu spekülatif hareketi destekleyenlere seslenerek şu ifadeleri kullandı:

“Bence siz öyle bir etki yaratıyorsunuz ki bu şişko kediler para kazanmak için kalkıp çalışmak zorunda kalacaklarından dolayı endişeleniyorlar. Bu adamların bir kısmı medyayı geleneksel olarak piyasayı manipüle etmek için bir araç olarak kullandılar. Şimdiyse ceplerini daha fazla dolduramadıkları için sizi manipülatör olarak suçlamak istiyorlar. Bu tamamen saçmalık. Kuralına göre oynadığınız ve yine de kazandığınız için sizden nefret ediyorlar.” 

CNBC’nin haberinde yer alan yatırım danışmanlığı şirketi Loop Capital’ın Yönetici Direktörü Anthony Chukumba’nin açıklamalarında perakende yatırımcılara odaklanıldı. Yatırım uzmanı GameStop şirketinin işletme modeline ve büyümeye yatkın olmayan yapısına dikkat çekti.

Chukumba, “Bu hisse kesinlikle temel ekonomik verilerden kopmuş durumda ve ben bir temel veri analistiyim. Ben teknik analist ya da momentum analisti değilim. Bu şirketin temel verileri hisse senetleri fiyatının aksi yönünde ilerliyor. Bu büyük oranda perakende yatırımcılar ve bireysel yatırımcılar tarafından yönetiliyor. Birçoğu Robinhood üzerinden ticaret yapıyor ve opsiyon ticareti yapıyor. GameStop açığa satış faizleri inanılmaz derecede yükseldi, bu yüzden de açığa satışlar daraldı. Tüm bu nedenlerden bir temel veri analisti olarak hissenin değerini arttırabileceğine ilişkin bir senaryo düşünemiyorum” ifadelerine yer verdi. Yatırım uzmanı GameStop’un işletme modelinin de düzenlenmeye ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

Bir diğer yatırım danışmanlığı şirketi Short Hills Capital’ın Yönetici Ortağı ve Baş Yatırım Sorumlusu Steve Weiss borsalardaki bu hareketin piyasanın demografisini yansıttığını ve bunun gelecekte benzer senaryolara neden olabileceğini belirtti.

Weiss, “GameStop olayı şimdiye kadar gördüğüm en çılgınca şey. Genellikle açığa satış daralmaya sebep olur ancak bu hisse giderek yükseliyor. Bu gerçekten piyasadaki değişen demografik yapıyı gösteriyor ve bundan kastettiğim şey gerçek yatırımcıların birkaç yıl öncesine kadar Reddit’i hiç duymamış olmaları” sözlerini kullanarak Reddit’in piyasalarda spekülatif etki yaratan önemli bir güç haline gelmesine odaklandı.

Yatırım uzmanı, “Bu bana kalırsa balon piyasasının göstergesi anlamına gelmiyor. Söz konusu durumun yatırımcıların uzak durmak isteyeceği balon hisselerle alakalı olduğunu düşünüyorum. Temel verilerde ilerlemek gerekiyor. Ancak bu oyunun başka oyuncularla birlikte tekrar tekrar oynanacağını göreceğiz. Zira başarılı olduklarını kanıtladılar” dedi.

 

Borsalarda balon tartışması hız kazanıyor

 

ABD vadelilerinde teşvik gerilemesi

 

Borsa İstanbul dünya ile birlikte geriliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)