E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda balon tartışması hız kazanıyor---

Borsalarda balon tartışması hız kazanıyor

Borsalarda balon tartışması hız kazanıyor
26 Ocak 2021 - 10:11 borsagundem.com

Goldman Sachs’tan yapılan açıklamada, borsalarda yatırımcı davranışlarının balon piyasasıyla tutarlı olduğu söylendi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar rekor yükselişler gösterirken, Wall Street bankaları, dot-com dönemiyle bazı paralellikler taşıyan bu yükselişin, benzer bir çöküşle sonuçlanıp sonuçlanmayacağına yönelik sorular alıyor.

JPMorgan’ın Küresel ve Avrupa Hisse Stratejisi Başkanı Mislav Matejka, “finansal piyasalarda bir balon oluşup oluşmadığına yönelik çok sayıda soru alıyoruz” dedi. Ancak büyük bankaların araştırma ekipleri, alarmın çalmaya başlaması için erken olduğunu söyleyerek, oldukça düşük faiz oranlarına ve merkez bankaları tarafından büyük miktarlarda para basılmaya devam edildiğine dikkat çekiyor.

Goldman Sachs, müşterilerine yazdığı bir notta, “hazine tahvili getirileri, kurumsal krediler ya da nakit göz önüne alındığında, borsa endeksleri ortalamanın altında değerlemelerle işlem görüyor” dedi.

Yatırım bankası, balon piyasaları konusunda uzmanlığıyla tanınan ve hisse değerlemeleri için en bilinen metodun yaratıcısı, ekonomist Robert Shiller’in Kasım ayında kaleme aldığı bir yazıya göndermede bulundu. 

Shiller, yazısında, “faiz oranları bu kadar düşükken ve bu seviyelerde kalma ihtimali yüksekken, hisseler, özellikle tahvillerle karşılaştırıldığında çekici görünmeye devam edecek” demişti.

Ancak bu, temkinli olmak için nedenler olmadığını anlamına gelmiyor. Goldman, “son dönemde, piyasaların bazı bölümlerinde, balon piyasasıyla uyumlu yatırımcı davranışları görüldü” diyerek tehlikeye dikkat çekti. Matejka, “bu, finansal evrenin ‘yoğun’ alanlarında volatilitenin yükselmeyeceği anlamına gelmiyor.

Bu alanlarda, kar realizasyonu süreçleri yaşanabilir ve hisse piyasalarının daha geniş alanlarına yayılabilir” dedi. Hem Goldman Sachs hem de JPMorgan, özel amaçlı satın alım şirketlerine (SPAC) dikkat çekerek, bu şirketlerin potansiyel problem alanlarından biri olduğunu söyledi.

2020 yılında, ABD’de yatırımcıların destek verdiği, satın alım için hedef arayışında olan 229 SPAC ya da “açık çek” fonu, Goldman’a göre, 2019 yılına göre 6 kat yükselerek 76 milyar dolar getiri sağladı. JPMorgan da 2020 yılının, dot-com patlamasından bu yana halka arzlar için en iyi yıl olduğunu söyledi.

Halka arzlarını gerçekleştiren şirketler, “kısa bir sürede eşi benzeri görülmemiş kazançlar kaydettiler”. Matejka ise bu gelişmeleri “şaşırtıcı” olarak tanımladı. Halka arzlar konusundaki heyecanın dineceğine yönelik bir sinyal yok.

Çin’in TikTok isimli mobil uygulamasıyla rekabet içinde olan bir kısa formatlı video uygulaması, pandeminin başlangıcından bu yana dünyanın en büyük halka arzını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. CNN Business’dan Laura He’ye göre,  Pekin merkezli teknoloji şirketi Kuaishou, Hong Kong’da gerçekleşecek halka arzdan 6,2 milyar dolar gelir elde etmeyi bekliyor.

Aynı zamanda uzman yatırımcılar Carl Icahn ve Jeremy Grantham, borsaların gidişatıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Grantham, “2009’dan bu yana devam eden oldukça uzun süreli boğa piyasası, nihayet olgunlaşarak efsanevi bir balona dönüştü” dedi.

Açıklamasının devamında, “aşırı yüksek değerlemeler, sert fiyat yükselişleri, halka arz çılgınlığı ve histerik bir şekilde spekülatif olan yatırımcı davranışının öne çıktığı bu piyasa, finansal tarihin en büyük balonlarından biri olarak anılacak” ifadelerini kullandı.

Ancak bankalar, bazı endişe verici ve zayıf alanların varlığını kabul etmelerine rağmen, Grantham kadar ileri gitmiyor ve sistemik risklerin sınırlı olduğunu düşünüyor.

Bankacılık endeksinde zayıflama

 

Fiyatlamalarda yeni bir başlık ihtiyacı var

 

Kar satışlarının devamı gelebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cello26 Ocak 2021 15:09

    Balon varda neden ayı piyasası yok...algi var.

  • RTALP MADURU26 Ocak 2021 10:59

    bende 60 TL den 100 TL olacak diye RTALP aldım.Yurtdışında biriktirdiğim paralarımın 1/3 kısa sürede kayboldu zararım 600 000 TL civarında.

  • Naim26 Ocak 2021 10:53

    En son çıkan bankalar en önce düştü. Bankalardan bakkallara geçiyorlar.

  • Vatandaş26 Ocak 2021 10:33

    Halkbankası hergün zarar hergün zarar yaktın beni. Çıkmadığın halde nasıl düşüyorsun. Spk, görmedim, bilmiyorum, duymadım modundan 5 yıldır çıkamadı. Bir Allahın kulu yatırımcıya haksızlık yapılıyor diyemiyor. Bddk, tvf hortlak gibi davranıyor bu bankalara özellikle halkbankasına. Sizi hergün her ibadetimde Allaha şikayet ediyorum. Ülkenin öz varlığını koruyan yok. Hakkımı, helal etmiyorum. Bilerek bir millet nasıl zarara uğratılıyor. Pandemi 1,5 yıllık olay. Artan hisseler nasıl artıyor. Ben 5 yıldır zarardayım. 5,40 yarabbim sen yardım et bizlere. Önlem alın neyi bekliyorsunuz. Off off