E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te borsa dolandırıcılığı skandalı! Milyarder suçunu itiraf etti---

Wall Street’te borsa dolandırıcılığı skandalı! Milyarder suçunu itiraf etti

Wall Street’te borsa dolandırıcılığı skandalı! Milyarder suçunu itiraf etti
25 Ocak 2024 - 11:26 borsagundem.com

Ünlü İngiliz milyarder Joe Lewis ABD’deki menkul kıymet dolandırıcılığı davasında kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti. Lewis’i tazminat ve hapis cezası bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ailesi Tottenham Hotspur futbol kulübünün sahibi olan İngiliz milyarder Joe Lewis, bilgi suistimali gerekçesiyle suçlu bulundu. İtibar zedeleyici dava içeriden öğrenilen ticari sır niteliğindeki bilgiler üzerinden ticaret yapılması anlamına geliyor ve Lewis’in bir tür menkul kıymetler dolandırıcılığı yaptığını ortaya koyuyor.

ABD Adalet Bakanlığı’na göre Lewis çarşamba günü Manhattan Federal Mahkemesi’nde suçlamaları kabul etti. Bir kez menkul kıymetler dolandırıcılığı yapmak ve iki kez menkul kıymetler dolandırıcılığı için komplo kurmak suçlarından yargılanan milyarderin cezası 28 Mart tarihinde açıklanacak. Financial Times haberine göre, bu tür davaların genellikle maksimum 45 yıl hapis cezası uygulansa da suçlamaları kabul eden Lewis’in cezasının hafifletilmesi bekleniyor.

İş insanı geçen yıl, arkadaşlarına, özel pilotlarına, romantik partnerlerine ve diğer tanıdıklarına, yatırım yaptığı halka açık şirketler hakkında toplanan gizli bilgileri vermek ve bazılarına bilgi ticareti yapmaları için yüz binlerce dolar borç vermekle suçlandı ve daha sonra ABD makamlarına teslim oldu.

Savcılar, ticari bilgilerin genellikle bir ödeme şekli veya hediye olarak verildiğini söyledi. Başlangıçta suçsuz olduğunu iddia eden 86 yaşındaki Lewis’in 98 metrelik yatına ve özel uçağına güvenlik gerekçesiyle tedbir konuldu ve 300 milyon dolarlık bir kefaletle serbest bırakıldı.

Lewis'in sözcüsü Mark Herr, iş insanının "kendisine yakın kişiler tarafından yapılan bir dizi hisse senedi alım satımıyla bağlantılı davranışını kabul ettiğini" ancak "kendi hesaplarında uygunsuz alım satım yapmadığını" söyledi. Herr, Lewis için “Çok üzgün, utanç içerisinde ve mahkemeden, ailesinden ve ona güvenen herkesten özür diliyor” ifadelerini kullandı.

Lewis’in sahibi olduğu bir diğer şirket olan Broad Bay de ayrı bir davada suçlu bu bulundu. Suçlamalar şirketin Lewis’in bir ilaç şirketi olan Mirati Therapeutics’teki hissesinin büyüklüğünü mevzuat kurumlarından gizlemeyerek menkul kıymetler dolandırıcılığı yaptığı yönündeydi.

ABD Adalet Bakanlığı, kontrol ettiği şirketlerin "büyük mali kazançla" iş emri kullanmalarına izin verdiğini söyledi. Savcılar, 2018'de offshore şirketlerde tutulan Mirati hisselerinin satılmasının ardından, Broad Bay tarafından kontrol edilen bir hesaba yaklaşık 25 milyon dolar aktarıldığını açıkladı.

Broad Bay ve Lewis, 50 milyon dolarlık tazminatı ödemeyi kabul etti. Geçen yıl açıklanan bir anlaşmayla Bristol Myers Squibb tarafından satın alınmıştı. Şirketin sözcüleri yorum talebine yanıt vermedi. Lewis’in adli makamlarla vardığı anlaşmaya göre, Lewis ve şirketlerinin görevlerinden ayrılması ve ABD'de halka açık herhangi bir işletmenin yönetim kurulu koltuklarındaki kontrolü bırakmaları gerekiyor.

ABD'nin New York Güney Bölgesi Savcısı Damian Williams, yaptığı açıklamada, davanın "kim olursanız olun veya ne kadar servetiniz olursa olsun, yasanın herkes için nasıl geçerli olduğunu" gösterdiğini söyledi. Williams, Lewis’in suçlarının bedelini hapis cezası ve büyük bir tazminat ödemesi üzerinden ödeyeceğini açıklamasına ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, milyarder gayrimenkul yatırımcısı, yirmi yıldan fazla bir süredir İngiliz futbol kulübü Tottenham Hotspur'un çoğunluk hissesini elinde tutuyordu. Bu hissedarlık şimdi ailesi adına bir tröstün mülkiyetinde. Son yıllarda defalarca yatırımcıların ilgisini çeken Premier Lig kulübü, daha önce Lewis aleyhindeki suçlamaları "kulüple bağlantısı olmayan yasal bir mesele" olarak nitelendirmişti.

1937'de Londra'nın doğusunda bir barda doğan Lewis, genç yaşlarda okulu bıraktı ve ailesinin catering işine katıldı. 1979'da İngiltere'den Bahamalar'a taşınmadan önce temalı restoranlar zinciriyle erken başarı elde etti.

İngiltere'nin Avrupa döviz kuru mekanizmasından çıktığı 1992'deki Kara Çarşamba öncesinde sterline karşı karlı yaptığı açığa satış da dahil olmak üzere, para birimleri üzerinde büyük, spekülatif işlemlerle finansal piyasalarda itibar kazandı. Bununla birlikte, 2008'deki Küresel Finans Krizi öncesinde Wall Street yatırım bankası Bear Stearns'i destekleyerek 1 milyar dolarlık bir kayıp yaşadı.

Lewis aynı zamanda 200'den fazla şirkete yapılan yatırımlardan gayrimenkul ve tarım ürünlere hatta Pablo Picasso, Henri Matisse ve Lucian Freud gibi ünlü sanatçıların sanat eserlerine kadar çeşitli varlıklara sahip olan Tavistock Group'un da kurucusudur.

Tavistock sözcüsü, suçlamaların "Tavistock'un İngiltere'deki işleri üzerinde hiçbir etkisi olmadığını" savundu.

SEC'ten ortaklık anlaşmalarına sert kurallar

 

Fed, bankalara destek programını sonlandıracak

 

Deutsche Bank: ABD borsası düzeltme yaşayabilir

 

İngiliz devi Tottenham'ın sahibine ağır suçlama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • extreme25 Ocak 2024 15:44

    Bu alemde kimse masum değildir. Yukarıdan aşağı ya da ağağıdan yukarı nasıl bakarsan bak.   

  • azmi25 Ocak 2024 14:18

    Bu ne hırstır ya. para içinde yüzüyor ama hala gözü daha fazlada. Sonu herkes gibi kara toprak. Simit de yiyebilmeli insan...

  • ALİ KODUŞ25 Ocak 2024 12:09

    Bizdekilerede ödül verip üstüne bir para verip hiç hapis dahi yatmadan adam kaldığı yerden dolandırmaya maniplasyon yapmaya devam ediyor.