E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in umudu aşı dağıtımında---

Wall Street’in umudu aşı dağıtımında

Wall Street’in umudu aşı dağıtımında
18 Ocak 2021 - 16:08 borsagundem.com

ABD ekonomisine ilişkin veriler gün geçtikçe daha karamsar bir tabloyu işaret ediyor. Ancak yatırımcılar korona virüs aşı dağıtımının hızlanmasıyla gerçekleşmesi beklenen ekonomik geri dönüşten umutlu

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs aşılarının hızlı bir şekilde dağıtılması sadece insanların virüsten korunmalarıyla ilgili değil, aynı zamanda salgın sırasında işini kaybeden milyonlarca insanın geçim kaynaklarını yeniden kazanması anlamına geliyor.

Küresel ekonomiler yapılan hemen hemen her tahminde 2021 yılına ilişkin büyüme ve istihdam büyük bir toparlanma öngörülüyor, ancak inatçı korona virüs halen orman yangını gibi yayılıyor ve hiçbir şekilde durulacakmış gibi gözükmüyor.

Sadece son bir haftada dahi ABD’deki ekonomik göstergeler işe alımların zayıfladığını, işten çıkarılanların sayısının arttığını ve tüketici harcamalarının azaldığını gösteriyor. Bu göstergelerin hepsi bocalayan bir ekonomiye işaret eder.

Küresel çapta pek çok işletme korona virüs sebebiyle kapandı, çalışma saatlerini düşürdü veya çalışanlarını işten çıkardı. ABD’de salgından önce iş sahibi olan yaklaşık 10 milyon Amerikalı işsiz kaldı.

Ancak Marketwatch’un haberine göre tüm bu kötü haberler yatırımcıların hisse senetlerine para yatırmasını engellemedi. Yatırımcılar bu yıl ve gelecek yıl için güçlü bir geri dönüş ihtimaline yatırım yapıyor.

Yatırımcılar gündeminde, aşıların dağıtılmasındaki hız, pandeminin ne ölçüde geri çekileceği ve Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesiyle dünyanın en büyük ekonomisini kriz sona erene kadar ne ölçüde destekleyeceği konuları var.

ABD ekonomisinin nabzını ölçen haftalık veri

Şu anda yatırımcıların önündeki bir ya da iki ekonomik veri piyasalardaki hareketleri tartışmalı hale getiriyor. Ancak tüm veriler bundan ibaret değil.

Söz konusu raporlar ekonominin birkaç ayda ne kadar alan kaybettiğini, ekonominin yeni zemine uyabilmesi için ne gerektiğini ve umut edilen ekonomik geri dönüşün gerçekten de gelip gelmeyeceğini gösterecek.

ABD merkezli bankacılık şirketi Regions Financial’ın Baş Ekonomisti Richard Moody, “Gelecek birkaç aya ilişkin ekonomik veriler bir şeyler ifade ediyor? Kesinlikle ediyor” açıklamasında bulundu.

İzlenmesi gereken en önemli ölçüt ABD’deki haftalık işsizlik başvurusu rakamları. Söz konusu ABD hükümet verileri ekonomik iyileşmeye ilişkin son derece hassas haftalık görünüm sağlıyor.

İşsizlik başvuruları hafta içerisinde işten çıkarılan Amerikalıların kabaca bir ölçüsünü oluşturuyor. Söz konusu arkamlar Kasım ayından bu yana tekrar yükselmeye başladı. Bu yükseliş ABD’deki en son ve en büyük Kovid-19 dalgasının ülke çapında yayılmasıyla aynı zamana denk geliyor. Geçen hafta işsizlik başvuruları iki buçuk ay önce pandemi sürecindeki en düşük seviye olan 711 bin seviyesinden yükselerek neredeyse 1 milyona yaklaştı.

İşsizlik başvurusu istatistiklerinin kendi içerisinde sorunları da söz konusu. Bir ABD piyasa izleme örgütü işsizlik başvurularının pandemi süresince şişirildiğine ilişkin bulgular olduğunu ortaya çıkardı. Ancak söz konusu istatistikler büyük ölçüde korona virüs vakalarındaki artışı ve dünyanın en büyük ekonomisinin istihdam rakamlarındaki iniş çıkışları takip etmiştir.

Wall Street’in gündeminde Biden olacak

Gün içerisinde ABD borsaları Martin Luther King tatili nedeniyle kapalı olacak. ABD finans piyasalarında hafta boyunca işsizlik başvuruları en önemli istatistiklerden birisi olsa da Wall Street büyük ölçüde Joe Biden’ın göreve başlamasını değerlendirecek.

Perşembe günü Biden hane halkına 1.400 dolarlık nakit yardımı, ek işsizlik ödemeleri ve Kovid-19 aşılarının dağıtımı için likidite desteği içeren 2 trilyon dolarlık kapsamlı bir yeni destek paketi önerisi sundu. Ancak paketin ne kadarının ABD Kongresi’nden geçeceği ve geniş çaptaki ekonomiye ne zaman etki yapacağı belirsiz. Tüm bu soruların cevabı için izlemede kalmak gerekiyor.

Çin'den ABD'ye yaptırım misillemesi

 

Borsalardaki yükselişin durması için çok erken

 

Borsalarda kolay ticaret dönemi sona erdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)