E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda kolay ticaret dönemi sona erdi---

Borsalarda kolay ticaret dönemi sona erdi

Borsalarda kolay ticaret dönemi sona erdi
18 Ocak 2021 - 11:00 borsagundem.com

Son beş yılın en kolay kazandıran ticareti olan teknoloji hisseleri alımları önümüzdeki süreçte yatırımcıları üzebilir. Tecrübeli yatırım uzmanı Boris Schlossberg borsalarda kazandıran hamlenin değişeceği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisseleri 2020 yılında tartışmasız borsanın en büyük kazananı olmuştu. Ancak varlık danışmanlığı şirketi BK Asset Management’ın Döviz Stratejileri Genel Müdürü Boris Schlossberg teknoloji hisselerinde ve genel ekonomiye bağlı hisselerinde kartların yeniden dağıtıldığı bir döneme girildiği konusunda uyardı. 20 yıldan fazladır finansal piyasalara ilişkin tecrübesi bulunan piyasa uzmanı CNBC’deki makalesinde yatırımcıları teknoloji hisselerini olumsuz yönde etkileyecek iki noktaya dikkat çekiyor. İşte Schlossberg’in o yazısı:

Geçtiğimiz dört yıl boyunca borsalarda yapılan en kolay ticaret Nasdaq Endeksine yatırım yapmaktı. Bir kriz patlak verdiğinde, bir geri çekilme yaşandığında, ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranlarını düşürdüğünde ve hatta küresel pandeminin tepe noktasına ulaştığında yatırımcılar Nasdaq’ta dipten alım gerçekleştirdiler ve her seferinde de güçlü bir şekilde ödüllendirildiler.

Endeks son beş yılın dördünde kazandırdı ve 2020’de S&P 500 Endeksi’nden çok daha iyi performans göstererek yaklaşık %44’lük göz kamaştırıcı oranda bir getiri sağladı.

Nasdaq’ın gücünde elbette ki iyi sebepler bulunuyor. Endeks yüksek teknolojili şirketlerden oluşuyor ve bu şirketler Kovid kısıtlamaları sürecinde sadece hayatta kalmadı aynı zamanda da büyüyebildi. İş toplantılarından yemek siparişine, alışverişlerden sosyalleşmeye ve eğlenceye kadar her şeyin internet üzerinden yapılmasıyla birlikte ekonomi sanal ortama geçti ve büyük teknoloji şirketleri bu ortamdan büyük kazançlar elde etti. Neredeyse tüm ekonomik faaliyetler Amazon, Netflix, Zoom gibi şirketlerin kasalarından geçerek nakit akışı sağladı ve muazzam yatırım akışlarını kendilerine doğru çekti.

Evde yaşam ve çalışma dönemi yakın zamanda değişecek gibi gözükmüyor. Aşının dağıtılması süreci ABD’de Biden yönetiminin gelmesiyle hızlansa bile ekonomik aktivitenin bu yılın ikinci yarısına kadar normal seviyelere dönmesi mümkün görünmüyor. İkinci yarının gelmesiyle bile kısıtlamalar sırasında oluşan tüketici alışkanlıkları sorun oluşturacak ve bu davranış değişimlerinin çoğu kalıcı olabilir. Tüm bu tablo iki faktör dışında Nasdaq Endeksi’nde işlem yapmanın devamlılığını savunuyor. Bu iki faktörse, endeksin gülünç derecede aşırı değerlenmesi ve endeksin en büyük şirketlerinin Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden dönemiyle birlikte piyasa düzenlemesi tehdidi altında olması.

Piyasa değerlemelerine ilişkin sorular endeksi ilgilendiren açık ara en önemli risk. Bunun sebebi sadece Nasdaq’ın yaklaşık 40 kat kazanç göstererek aşırı yüksekte işlem göresinden kaynaklanmıyor. Aynı zamanda bu değerlemeler geçen yılın büyük bir kısmında %1’in altında olan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimleriyle desteklenmişti.

Ancak tahvil piyasalarındaki dinamik değişiyor. Seçilmiş Başkan Biden ve ABD Kongresi’ndeki Demokrat çoğunluk piyasalara yaklaşık 2 trilyon dolarlık devasa bir yeni teşvik paketi hazırlıyor. Bunun da ötesinde Biden’ın bu fonun büyük çoğunluğunu tüketicilere ve küçük ve orta ölçekli işletmelere yönlendirmesi olası. Trump dönemindeki bütçe açıklarının aksine bu harcama tasarısı sermayeden çok emeğe yönelik olacak ve bu da çok daha enflasyonist bir ortam oluşturacak gibi görünüyor.

Enflasyon şimdilik zararsız seviyelerde kalmaya devam etse de tahvil piyasaları şimdiden %1’İ üzerinde getiri elde eden fiyatlardaki toparlanmayı değerlendirmeye başladı bile. Tarihsel açıdan bakıldığında bu halen çok düşük bir seviye. Ancak finansal piyasalar her zaman kesin olan yatırımı tercih eder ve 10 yıllık tahvil verimleri sadece 50 baz puan artarsa bu tahvil oranlarındaki %50 artışa etki eder. Bu durumda tahvillerini hisse senetleri için daha iyi bir alternatif haline getirir Nasdaq’ta aşırı yüksekliklerdeki fiyat kazanç oranlarını baskılar.

Tüm bunlara endeksteki en büyük isimlere yapılacak tröst karşıtı hamlelerin olasılığı ve en azından çok daha sıkı piyasa gözetimi eklendiğinde hiç şüphesiz işletmelerin maliyeti ileriki süreçte artacaktır.

Son dört yıldır borsalardaki en kolay olan ticaret yüksek teknoloji hisselerini satın almak ve genel ekonomiye bağlı hisseleri satmak olmuştu. Nasdaq’tan hisse alıp Russell 2000’den açığa satış yapmak aşağı yön riskine maruz kalmadan borsa ticareti yapmanın en iyi yoluydu. Ancak bu ticaret süreci durdu ve ABD Başkanı’nın dizginleri eline almasıyla genel ekonomiye bağlı hisseler nihayet teknoloji hisselerinden daha iyi performans gösterebilir.

Yatırımcının risk iştahı yükseliyor

 

JPMorgan, Bitcoin'de kritik seviyeye dikkat çekti

 

Borsa İstanbul'da yön arayışı sürecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)