E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki yükselişin durması için çok erken---

Borsalardaki yükselişin durması için çok erken

Borsalardaki yükselişin durması için çok erken
18 Ocak 2021 - 12:57 borsagundem.com

Hisse fiyatları, geçmişte görülen zirvelere henüz ulaşmadı. Yükselen değerlemeler, geçmişteki boğa piyasalarının başlangıçlarını hatırlatıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar yükselen değerlemelerden ve borsaların sorunsuz işlemesi için her şeyin yolunda gitmesi gerektiğinden haberdar. Ancak yükselen hisse fiyatlarından kaçmak yerine birçok yatırımcı borsalara akın ediyor. Bunun nedeni, piyasaların, Mart 2020’de başlayan yükselişin öncesine göre halen geride olması. Risk iştahının geri gelmesi zaman aldı. 

JPMorgan Chase’in araştırmasına göre, piyasaların geçmişteki zirvelerin üzerine çıkabilmesi için, S&P 500’de %26’lık bir ralli daha gerekiyor.

Leuthold Group’un Baş Yatırım Stratejisti Jim Paulsen, “bu boğa piyasası hala çok genç” dedi. Açıklamasının devamında, “henüz bir yaşında bile değil ve ABD’nin büyük çıktı açığı ve yüksek işsizlik düşünüldüğünde, ekonomiye yönelik ek destekler borsalarda yükselişi birkaç yıl daha devam ettirecek” ifadelerini kullandı.

Paulsen ve diğerlerinin görüşüne göre, yüksek değerlemeler de dahil olmak üzere, bugün engel olarak görülen birçok şey, bir ralliyi sürdürecek gelişmeler için zemin hazırlıyor. 1992, 2002 ve 2009 yıllarındaki resesyonların ardından, uzmanlara göre, fiyat kazanç oranları düşerken, büyüme sürdü ve hisseler yükselmeye devam etti.

Bu dönemlerin üçünde de ABD Merkez Bankası’nın (FED) teşvikleri borsaları destekledi. 10 aydır devam eden %70’lik ralli S&P 500’ün fiyat kazanç seviyelerini dot-com döneminden bu yana görülmemiş seviyelere taşırken, borsa çöküşü uyarıları yükseliyor.

Bloomberg’in haberine göre, dönüm noktasını tahmin etmek imkansız olsa da, JPMorgan tarafından yapılan araştırma, rallinin sonu için henüz çok uzun zaman olduğunu gösteriyor. Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki stratejistler, yatırımcıların zaman içinde tahviller ve nakde kıyasla hisse yatırımlarını takip eden bir model geliştirdi.

%43,8 seviyesindeki hisse yatırımları, 2007-2009 küresel finansal krizden önce görülen %50’lik seviyelerin gerisinde ve dot-com döneminde görülen %55’lik seviyelerin aşağısında. Ekibin hesaplamalarına göre, Ocak 2018’de ulaşılan %47,6 seviyesindeki son boğa piyasası zirvesine dönüş bile, S&P 500’de %26’lık ralli gerektiriyor.

Panigirtzoglou, “mevcut boğa piyasasında hala alan var” dedi. Açıklamasının devamında, “kuşkusuz, bu alan şimdiden geçtiğimiz yılın düşük seviyelerine geri dönen nakit ağırlığına kıyasla, tahvil ağırlıklarının halen ortalamanın üzerinde seyretmesinden kaynaklanıyor” ifadesini kullandı. Son boğa piyasasının büyük bölümünde, sabit getirili yatırım araçlarını tercih eden ve hisselerden kaçınan yatırımcılar, şimdi hisselere ısınıyor.

2020’nin son iki ayında, hisse fonlarına 190 milyar dolar seviyesinde, yeni para girişi oldu. Deutsche Bank’ın derlediği verilere göre bu rekor seviye, 2018 yılının başından beri gerçekleşen toplam 725 milyar dolarlık para akışının yanında gölgede kaldı. 

Hisselerin karşısında duran değerleme tartışmaları güç kaybediyor. S&P 500 şirketleri, pandeminin neden olduğu resesyondan çıkarken, kar düşüşlerinin sonuna yaklaştı ve gelirlerin bu yıl ve gelecek yıl iki haneli yüzdelere yükselmesi bekleniyor.

Elbette birçok şey korona virüsün kontrol altına alınmasına bağlı. Aşıların dağıtımına başlanması, yatırımcı iyimserliğini yükseltmiş olsa da, tam toparlanma garanti değil. Yine de genç yatırımcılar, hisselere yöneliyor ve hızla kar elde etmek için boğa piyasası taraftarı opsiyon işlemlerini tercih ediyor. Ancak tüm bunlar boğa piyasasının sonunun yaklaştığı anlamına gelmiyor. 1930’lardan bu yana, ortalama bir boğa piyasası yaklaşık beş yıl sürdü. En kısa süren boğa piyasası ise en az iki yıl devam etti.

Borsalarda kolay ticaret dönemi sona erdi

 

Yatırımcılar uyarı sinyallerini görmezden geliyor

 

Kredi kanalları tıkanınca halka arzlar patladı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)