E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in borsalarda yaşanacak bir sıçramadan umudu yok---

Wall Street’in borsalarda yaşanacak bir sıçramadan umudu yok

Wall Street’in borsalarda yaşanacak bir sıçramadan umudu yok
19 Aralık 2022 - 10:30 borsagundem.com

Borsalara dair toparlanma ümitleri giderek azalıyor. Wall Street’in, hisse senedi piyasalarında yaşanacak bir sıçramaya olan inancı, tarihin en acımasız yıllarından biri sona ererken tarihin en düşük seviyelerinde seyrediyor.

BORSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street kendini aldatılmış hissediyor. Ekim ayında başlayan rallinin duvara toslaması ve Fed’in şahin tavrını sürdürmesi, Wall Street’in yaşanacak olası bir sıçramaya dair umutlarının neredeyse tükenmesine neden oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, hisse senedi piyasalarında yakın zamanda bir toparlanma beklemiyor. Bunda, borsaların tarihin en acımasız yıllarından birini geride bırakmak üzere olmasının büyük etkisi bulunuyor. Piyasalardaki karamsarlık ise yayılarak büyüyor.

2023’ün iki ayrı hikayesi olacak

Bloomberg’den Jess Menton’ın haberine göre, ABD hisse senedi piyasaları için acımasız geçen 2022 yılı, Wall Street'te görünümün yakın zamanda parlaklaşacağına dair tükenmek üzere olan inançla birlikte sona eriyor.

Hisse senedi piyasaları, Fed'in son birkaç on yılın en agresif faiz artırımlarının sonuna yaklaştığı spekülasyonuyla Ekim ayından bu yana bir toparlanma grafiği çizse de, sıkı para politikasının gelecek yılın ilk yarısında ekonomik büyümeyi boğacağına dair yenilenen endişelerle birlikte son iki haftada geriledi. S&P 500 bu yıl yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti. Faiz oranlarına duyarlı büyüme hisseleri, Nasdaq’ı yüzde 30'dan fazla düşürerek daha da sert bir darbe almasına neden oldu.

CFRA Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall, “Bir resesyona doğru gidiyoruz, ancak önümüzdeki yıl iki yarıdan oluşan bir hikaye olacak ve ikinci yarıda borsada büyük olasılıkla iyileşme görülecek” diyor. Stovall, S&P 500'ün 2023'ün ilk yarısında Ekim ayındaki düşük seviyelerini yeniden test etmesini, ancak gelecek yılı şu anki seviyesinden yaklaşık yüzde 19 artışla 4.575 puan civarında bitirmesini bekliyor.

Odak noktası enflasyondan ekonomiye kayıyor

Şu anda Wall Street'in karşı karşıya olduğu kilit soru, Fed'in oran artışlarını sona erdirmeye ne kadar yakın olduğu. Tarihsel olarak ele alındığında, bu gelişmenin hisse senetleri için çift haneli getiri sağlayan bir anın başlangıcı olduğu kabul ediliyor.

Pictet Asset Management Baş Stratejisti Luca Paolini'ye göre, sıkılaşan finansal koşullar, yatırımcıların odak noktasını enflasyondan ekonomideki yavaşlamanın getirdiği risklere kaydırmaya başlıyor. Paolini, gelecek üç ila altı ay boyunca ABD hisse senetlerinde düşüş eğilimi gördüğünü ifade ediyor ve ayı piyasasına son verebilecek üç temel faktörün şunlar olduğunu belirtiyor: Kurumsal kazanç tahminlerinde ani bir düşüş, daha dik bir tahvil getirisi eğrisi ve ekonomik döngülere karşı en hassas olan hisse senetlerinde gerçekleşecek daha ucuz değerlemeler.

Paolini, “Hala ayı piyasasındayız. Enflasyonda bir zirve olduğu açık, ancak hisse senetlerinin gelecek yıl zayıf olmasını bekliyoruz. Enflasyondaki düşüş yavaş ve sancılı olabilir. Düşüşün hızını şu an için kesinlikle merkez bankalarının sıkılaştırmadan gevşemeye geçmesine yetecek kadar güçlü görmüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki yıl faiz indirimi beklemiyoruz. 2023'te enflasyondan çok büyüme konusunda endişeliyim” şeklinde konuşuyor.

Bloomberg Intelligence rayiç değer modeline göre, S&P 500 en azından ılımlı bir kazanç resesyonunu fiyatlamış olsa da, yüksek borçlanma maliyetleri ve süregelen ekonomik belirsizliğin önümüzdeki yıl hisse senetlerindeki potansiyel kazançları büyük olasılıkla bastırması bekleniyor.

Dip ne zaman gelecek?

Ancak dibin ne zaman geleceği hararetli bir tartışma konusu. Ayrıca, kar tahminlerinin hala çok iyimser olma riski var. Aracı kurum analistlerinin, S&P 500 için 12 aylık ileriye dönük hedefinin 4.498 puan olması, kazançların yüzde 4,3 oranında artacağını varsayıyor ve bu, Bloomberg Intelligence’ın öngördüğü yüzde 2'lik düşüş modelinden oldukça yüksek bir seviyeye karşılık geliyor.

Karamsarlığın bir başka işareti ise bu yıl yaşanan büyük yenilgi. Yaşanan büyük düşüşün Wall Street stratejistlerini son yirmi yıldır ilk kez düşüş tarafına çevirdiği gözleniyor. Analistlerin 2023 yılı için ortalama tahmini de S&P 500’de düşüş öngörüyor. Yükseliş tarafında olanların ellerindeki tek umut ise, yaşanan aşırı karamsarlığın hisse senetleri için ters bir sinyal anlamına gelmesi ve bunun da yeni dipler görülmesinin önüne geçmesi.

Enflasyonun yavaşlaması tek olumlu sinyal

Buna ek olarak, enflasyonun son zamanlarda düşmesi iyimserlik için makul bir sebep sunuyor. The Leuthold Group Baş Yatırım Stratejisti Jim Paulsen'e göre, 1950'den bu yana S&P 500, 13 büyük enflasyon zirvesini izleyen 12 ayda ortalama yüzde 13 oranında toplam kazanç bırakıyor. Şirketin verilerine göre, önemli bir enflasyon artışının ardından yıl içinde endeksin yükseldiği 10 örnekte, S&P 500, sonraki yılda da ortalama yüzde 22'lik bir getiri sağlamaya devam ediyor.

Bloomberg Intelligence Baş Sermaye Stratejisti Gina Martin Adams’a göre ise, ABD hisse senetlerinin 2023 yılında bir noktada toparlanmaya başlaması muhtemel olsa da, S&P 500'ün tekrar Ocak ayının zirvesine ulaşması iki yıldan fazla sürebilir. Aslında, Fed'in hala yüksek enflasyon karşısında faiz oranlarını yüksek tutma ihtiyacı, kazançlar üzerinde baskı oluşturuyor ve S&P 500'ün ortalama yıllık getirisini gelecek üç yıl için yüzde 5,7'de tutuyor. Bu oranın 2010'dan 2019'a kadarki dönemde ortalama yüzde 12,7 olduğu düşünüldüğünde, ne kadar düşük bir getiri beklendiği daha iyi anlaşılıyor.

Principal Asset Management Baş Küresel Stratejisti Seema Shah da, gelecek yılın, borçlanma maliyetleri yükseldikçe yükselen değerlemeleri aşağı yönlü revize edilen teknoloji hisseleri için özellikle zorlayıcı olacağını öngörüyor.

ABD ekonomisinin 2023'ün ikinci yarısında resesyona girmesini bekleyen Shah, “Elbette gelecek yıl zorlu olacak, ancak hisse senedi yatırımcıları için bazı fırsatlar da açacak” diyor. Shah, “Bu yıl değerleme sıkılaştırması ile ilgiliyken, gelecek yıl bir kazanç gerilemesi ile ilgili olacak; bu nedenle hisse senedi piyasasında daha fazla kayıp bekliyoruz” şeklinde konuşuyor.

Borsadaki ralliyi kaçırmamak için ‘oyunda’ kalın

 

Asya borsaları resesyon endişeleriyle negatif seyretti

 

Borsada seçici olma dönemi

 

ABD borsaları artan resesyon endişeleriyle ekside kapattı

 

Wall Street’te FED sonrası neler oluyor?

 

Soros’un ortağı açıkladı: Borsaların son rallisi

 

Piyasalar 'Santa Rallisi'ne hazırlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 🔨19 Aralık 2022 15:23

    Akfgy yatırımcısınında hisseden umudu yok,5-6 gündür yaptıkları şu bir yerden satıp diğer kurumdan alıyorlar arada 15-20 kademe trade ediyorlar 5.33 sma bir direnc olldu eskiden kalan üstüne atıp atıp millete veriyorlar sonra aşağıya dökülenleri alıyorlar bu hissenin hareketinin amacı ky döküp gitmek baskı yapmak,ama en önemlisi kurumsala 3.70 den yapılan satış bugün kü fiyattan bakarsak bizfen 3.0 öndeşer dilerlerse buradan bile satarlar ona göre alın alacaksanız….’