E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarWall Street, spot Bitcoin ETF’lerini neden bu kadar çok istiyor?---

Wall Street, spot Bitcoin ETF’lerini neden bu kadar çok istiyor?

Wall Street, spot Bitcoin ETF’lerini neden bu kadar çok istiyor?
06 Temmuz 2023 - 18:01 borsagundem.com

Bitcoin yatırımcıları, SEC tarafından onaylanan spot Bitcoin ETF’lerinin kripto para piyasalarını daha güvenilir kılabileceğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin’e yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, ABD'li düzenleyicilerin doğrudan Bitcoin varlıklarına bağlı borsa yatırım fonlarına karşı muhalefetlerini yumuşatması halinde yakında daha fazla seçeneğe sahip olacaklarına inanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçmişte, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından oynaklık ve potansiyel manipülasyon konusundaki ihtiyatlılık gerekçe gösterilerek reddedilen bu tarz ürünlerin, bu kez bir şansı olacağı tahmin ediliyor.

Kripto endüstrisi ve Wall Street Spot Bitcoin ETF'lerini neden bu kadar çok istiyor?

The Washington Post’tan Olga Kharif and Vildana Hajric’in analizine göre, Bitcoin'e bahis oynamak isteyen yatırımcılar, ABD'li düzenleyicilerin doğrudan Bitcoin varlıklarına bağlı borsa yatırım fonlarına karşı muhalefetlerini yumuşatması halinde yakında daha fazla seçeneğe sahip olabilir.

BlackRock, Fidelity ve Invesco gibi büyük finans firmaları, gerçek Bitcoin tarafından fiziksel olarak desteklenecek 'spot Bitcoin ETF’lerini satmak için başvuruda bulundu. Geçmişte, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), oynaklık ve potansiyel manipülasyon konusundaki ihtiyatlılığı gerekçe göstererek bu ürünleri rutin olarak reddetmişti. Yatırımcılar, özellikle BlackRock dosyalamasını, SEC'in bu tür finansal projelere karşı uzun süredir devam eden muhalefetini bırakmaya yaklaştığının bir işareti olarak kabul etmiş gözüküyor. Bitcoin fiyatları, BlackRock'un başvurusundan sonraki günlerde bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bitcoin ETF'leri neye benziyor?

7 trilyon dolarlık bir endüstri olan ETF'ler, borsada işlem gören ürünler olarak bilinen daha geniş bir ürün ailesinin parçası ancak insanlar açık ara en büyük ve en popüler kategori oldukları için hepsine atıfta bulunmak amacıyla sıklıkla ‘ETF’ kavramını kullanıyor. Kripto-merkezli firmalar ve büyük Wall Street finans kurumları, Bitcoin vadeli işlemlerine yatırım yapan ürünlerin aksine, gerçekten Bitcoin tutan bir tür ETF başlatmaya çalışıyor.

SEC, bu sözde spot Bitcoin ETF'leri için herhangi bir başvuruyu şu ana kadar onaylamadı, oysa piyasada çok sayıda vadeli işlem destekli kripto fonu zaten bulunuyor. Vadeli işlem destekli Bitcoin ETF'leri 2021'den beri ABD'li müşteriler tarafından kullanılabiliyor. İhraççılar ve yatırımcılar, spot Bitcoin ETF'lerinin ABD'deki perakende ve kurumsal yatırımcılar tarafından benzer şekilde erişilebilir olmasını savunuyor.

Bitcoin vadeli işlemleri ile spot Bitcoin arasındaki fark nedir?

Vadeli işlemler, bir varlığı daha sonraki bir tarihte belirli bir fiyattan almak veya satmak için yapılan sözleşmeler olarak biliniyor. Dayanak varlığa doğrudan sahip olmak veya mülkiyetini almak zorunda kalmadan fiyat hareketleri hakkında spekülasyon yapmak isteyen yatırımcılar tarafından petrol piyasası da dahil olmak üzere birçok piyasada yaygın olarak kullanılıyor. Doğrudan ticarete göre Bitcoin fiyatı yukarı veya aşağı sallandığından, Bitcoin vadeli işlemleri kripto para biriminin spot fiyatını Chicago Ticaret Borsası gibi borsalarda dolaylı olarak takip ediyor. Spot Bitcoin piyasasında, aksine, kullanıcılar gerçek dijital para birimini borsalar aracılığıyla alıp satıyor.

Şimdiye kadar hangi ürünler mevcuttu?

The ProShares Bitcoin Strategy ETF'si, güçlü taleple 19 Ekim 2021'de açılan ABD'deki ilk Bitcoin vadeli işlem ETF'si oldu ve ilk gününde 900 milyon dolardan fazla hisse el değiştirdi.

En büyük Bitcoin ETF’si olan ve Stockholm Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören 1,5 milyar dolarlık Bitcoin Tracker EUR, kripto para biriminin getirilerini yansıtmak için takas sözleşmelerine yatırım yapıyor.

İlk çıkışını 2021'in başlarında Toronto'da yapan Purpose Bitcoin ETF'si ise, ihraççısı Purpose Investments’a göre doğrudan 'fiziksel/dijital Bitcoin'e yatırım yapıyor.

Bu arada, birkaç ABD yatırım tröstü, Bitcoin'i ETF'lere benzer bir şekilde ancak belirli kısıtlamalarla takip ediyor. The Grayscale Bitcoin Trust, fiziksel olarak destekleniyor yani Bitcoin'i elinde tutuyor. Grayscale, güvenini bir ETF'ye dönüştürmeye çalışıyor ve düzenleyicinin karşı çıktığı dönüşümle ilgili olarak SEC ile görüşüyor. Grayscale, yıl sonundan önce bir karar beklediğini söylüyor.

Şu an tam olarak ne oluyor?

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, Haziran ayında spot Bitcoin ETF başvurusunda bulundu ve uzun süredir sürüncemede olan yatırım ürününün sonunda SEC onayı alacağına dair yeni bir spekülasyon dalgası başlattı. BlackRock'un başvurusu, büyük bir kripto piyasası rallisine ve Fidelity Investments ve WisdomTree tarafından benzer ETF başvurularına neden oldu.

Düzenleyiciler neden bir Bitcoin ETF'sinden bu kadar uzun süredir kaçınıyor?

Düzenleyiciler, likidite ve manipülasyon konusundaki endişelerine ek olarak, Bitcoin'in oynaklığının sıradan yatırımcılar için çok yoğun olabileceğine dair endişelerini dile getiriyor. Bitcoin'in son üç tam yıllık getirisi, 2020 yılında yüzde 305, 2021'de artı yüzde 60 ve ardından 2022'de yüzde 64'lük kayıp şeklinde gerçekleşti.

SEC ayrıca, fonların Bitcoin gibi kripto paralara yeterince değer vermek için gerekli bilgilere sahip olup olmayacağını da sorguluyor. 2021'de SEC Başkanı Gary Gensler, Senate Banking Committee’ye kripto pazarlarında düzenleyici ve gözetim eksikliğinin ‘dolandırıcılık ve manipülasyon potansiyeli hakkında endişelere’ yol açtığını ifade etti. SEC'in bazı endişelerini gidermek amacıyla, BlackRock ve onun izinden giden diğer şirketler, piyasa manipülasyonu ve dolandırıcılık riskini azaltmanın bir yolu olan 'sözde gözetim paylaşım anlaşmaları' önerdi. ABD'de halka açık tek spot kripto borsası olan Coinbase, ETF ihraççılarının tercih ettiği piyasa gözetimi ortağı oldu.

SEC süreci nasıl yönetebilir?

30 Haziran'da, SEC'in BlackRock, Fidelity ve diğer yayıncılardan başvurularını ek bilgilerle değiştirmelerini istediği haberi düştü. Kripto gözlemcileri, SEC'in talebini sürecin ilerlediğinin olumlu bir göstergesi olarak gördü. Bazı uzmanlar yıl sonuna kadar en az bir spot Bitcoin ETF'sinin nihai onayının gelebileceğini düşünüyor. Diğerleri, bu savaş alanı zaten SEC'i bir şans vermeye ikna edemeyen yaklaşık 30 önceki girişimin cesetleriyle dolu olduğundan, yatırımcılara dikkatli olmalarını tavsiye ediyor.

SEC, spot Bitcoin ETF’lerini onaylayabilir

 

SEC, Bitcoin ETF başvurularını reddetti

 

Bitcoin'in fiyatı 13 ayın zirvesinde

 

BlackRock, Bitcoin ticaretini daha ucuz hale getirmek istiyor

 

Madenciler, zirve fiyatlardan Bitcoin satıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)