E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’teki rekor ralliye enflasyon sınavı---

Wall Street’teki rekor ralliye enflasyon sınavı

Wall Street’teki rekor ralliye enflasyon sınavı
26 Şubat 2024 - 11:11 borsagundem.com

Art arda rekorlar kıran ABD borsalarında yatırımcılar FED’in favori enflasyon göstergesini bekliyor. Perşembe günü açıklanacak çekirdek PCE verileri piyasaların seyrini iki yönlü de değiştirebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen hafta yapay zeka devi Nvidia’nın başarılı bilançosu Amerikan hisse senetlerini rekor seviyelere taşımıştı. Önümüzdeki günlerde ise yeni enflasyon verileri bu rallinin sürdürülebilirliğini test edecek.

S&P 500 ve Dow Jones endeksleri geçtiğimiz haftayı %1 civarında yükselişlerle tamamladı. İki endeks de cuma günü rekor seviyesine ulaştı.

YahooFinance’in haberine göre bu hafta ise piyasaların önündeki en büyük engel perşembe günü açıklanacak ABD Merkez Bankası’nın (FED) favori enflasyon göstergesi olan bireysel tüketim harcamaları (PCE) endeksi olacak. Tüketici güveni ve imalat sektörüne dair güncel verilerin de hafta boyunca yatırımcıların odaklandığı diğer göstergeler olması bekleniyor.

Rekor rallinin önündeki kritik sınav

En son açıklanan enflasyon verisi olan ocak ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) raporu beklentilerin üzerinde gelerek piyasaları sarsmıştı ve hisse senetlerinde satış dalgasına yol açmıştı. Uzmanlara göre bu durum tekrarlanabilir.

Perşembe günü açıklanması gereken enflasyon verilerinde odak noktası ise gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon verileri. Ekonomistler yıllık bazda çekirdek enflasyonun ocak ayında %2,4 olmasını bekliyor. Aylık bazda ise çekirdek PCE’nin %0,4 olacağı öngörülüyor.

Aylık bazda çekirdek enflasyondaki %0,4’lük bir yükseliş, bir önceki ay görülen %0,2’lik artışla da karşılaştırıldığında yatırımcıları endişelendirecek nitelikte. Zira enflasyon piyasaların beklediğinden daha kalıcı bir seyir izliyor olabilir. Bank of America’nın ekonomi ekibine göre söz konusu tablo FED’in %2 hedefinin altında seyreden altı aylık ve üç aylık verilerdeki yıllık enflasyon rakamlarının tekrar %2’nin üzerine çıkması anlamına gelecek.

Morgan Stanley Baş ABD ekonomisti Ellen Zentner, aylık fiyat artışlarındaki artışın önümüzdeki birkaç ay içinde "inişli çıkışlı" bir enflasyon tablosuna zemin hazırlayacağını belirtti. Bloomberg verilerine göre, piyasalar şu anda FED’in en son tahminine uygun olarak 2024 için üç faiz indirimini fiyatlıyor. Yatırımcılar aralık ayında ise altı faiz indirim beklentisi etrafında birleşmişti.

Bilançolarda odak tüketiciler

Dördüncü çeyrek bilanço sezonuna dair veriler yavaşlıyor. Ancak perakende sektöründeki birçok şirket bu hafta içerisinde bilançolarını paylaşacak. Bu hafta açıklanacak Macy’s, Best Buy ve TJX firmalarının bilançoları yatırımcıların Amerikan tüketici davranışlarına daha yakından bakmasına imkan sağlayacak.

BMO Capital Markets Kıdemli Perakende Analisti Simeon Siegel'e göre, kilit soru tüketici harcamalarının güç kaybedip kaybetmediği. Siegel bilanço verilerinin Amerikalıların hâlâ isteğe bağlı mallara harcama yapıp yapmadığını göstereceğini söyledi.

Siegel, “Temel tüketici ürünlerindeki enflasyon nedeniyle insanların isteğe bağlı ürünler satın almadığına dair bir algı var. Ancak ben bunu sonuçlarda görmüyorum" dedi.

Piyasalardaki yükseliş devam edecek mi?

Üç büyük endeksin de rekor seviyelere yakın işlem görmesi ve yapay zeka devi Nvidia'nın bilançosunun tüm sektörü ralli moduna sokmasıyla, yatırımcılar için belki de en büyük soru, piyasanın zirveye ulaşıp ulaşmadığı. Wall Street devi Citigroup’un ABD hisse senetleri strateji ekibi ise rallinin henüz pik noktaya gelmediğini savunuyor.

Citi Genel Müdürü Scott Chronert müşterileriyle paylaştığı son raporda, “Yatırımcı duyarlılığı henüz aşırı bir coşku noktasına ulaşmadığı için şu an panik yapmanın zamanı değil” ifadelerine yer verdi.

Chronert'in ekibi, piyasa duyarlılığını belirlemek için diğer faktörlerin yanı sıra yatırımcıların açığa satış pozisyonlarını ve kaldıraçlarını dikkate alan Levkovich Endeksi adlı bir gösterge kullanıyor. Endeksin son verileri piyasaların aşırı coşku seviyesi olan 0,38’in altında 0,33 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Endekste piyasaların aşırı coşku bölgesine ulaştığı önceki dönemlerini ise düşüşlerin takip ettiği görülüyor.

Chronert, piyasadaki güçlü ivmenin S&P 500'ü kısa vadede firmanın 5.100 yıl sonu hedefinin üzerine çıkarabileceğini söyledi. Ancak borsa uzmanı uzun vadede piyasayı yüksek tutmak için daha fazla destek rüzgarı gelmesinin gerekeceğini kabul ediyor.

Chronert, "S&P 500 Endeksi’nde daha sürdürülebilir bir yükseliş yakalayabilmesi bilançoların yukarı yönde etkileneceği ve makro verilere destek rüzgarı sağlayabilecek, örneğin daha düşük faiz oranları gibi gelişmelere ihtiyaç duyulabilir" diye yazdı.

Dolar kuru haftaya nasıl başladı?

 

Küresel piyasalar yeni haftada temkinli

 

Borsa haftaya rekor seviyeden başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)