E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street rallisinde dengeler değişiyor---

Wall Street rallisinde dengeler değişiyor

Wall Street rallisinde dengeler değişiyor
01 Ağustos 2023 - 15:01 borsagundem.com

ABD borsalarındaki güçlü ralli küresel yatırımcıların gündeminde. Temmuz ayı sonu itibariyle borsalardaki yükselişin sadece teknoloji hisseleriyle değil, daha geniş hacimli gerçekleştiği görülüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Temmuz ayı yatırımcılar için rüzgar gibi geçti. Yılın ilk yarısında görülen hisse senedi getirileri devam ederken borsa yatırımları yeni bir boyut kazandı. Geçen yılın en fazla kaybettiren teknoloji, iletişim hizmetleri ve tüketici tercihleri sektörleri mayıs ayı boyunca borsa rallisine liderlik etmişti. Ancak borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bu sektörler piyasaların ayıları tarafından en büyük endişe kaynağı olarak da gösteriliyordu.

Rallinin birkaç sektörde gerçekleştiğini ve piyasaların geneline yayılmadığını belirten eleştirilerse haziran ve temmuz ayı borsa performanslarıyla birlikte etkisini kaybetmeye başlıyor. Zira son iki aydaki ralli S&P 500’ün 11 sektöründe de etkilerini hissettirdi.

Bu yılki rallinin yıldızları hala öncü bir rol oynasa da petrol fiyatlarındaki artış enerji, ham madde ve sanayi sektörü gibi döngüsel ekonomiye bağlı sektörlerin de yükselişini destekledi. Haziran ayından bu yana bu üç sektördeki yükseliş %14’ün üzerindeydi. Sağlık ve kamu hizmetleri sektörleri hariç tüm sektörler temmuz ayı itibariyle son 12 ayında yıllık kazanç gösterdi.

YahooFinance haberine göre bu geniş hacimli yükseliş mevsimsel istatistiklerle de birleştirildiğinde yılın son beş ayında hisse senetleri için güçlü bir kuyruk rüzgarı sağlanabilir. Ancak haberde ağustos ayının son 25 yılda S&P 500’ün en zayıf mevsimsel dönemi olduğu da hatırlatılıyor.

Yukarıdaki tabloda mayıs ayına kadar önde giden üç sektörün sürükleyicisinin bu sektörlerdeki dev teknoloji hisseleri olduğu ve büyüme odaklı hisselerde gerçekleşen bir rallinin olduğu görülebilir.

Teknoloji sektöründe liderliği Microsoft ve Nvidia gibi yapay zekâ rallisinden değer kazanan şirketleri ev sahipliği yapıyor. Yılın başından itibaren %50 civarında değer kazanan Apple hisseleri de teknoloji sektörü içerisinde.

Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Facebook’un çatı şirketi Meta ise iletişim hizmetleri sektöründe bulunuyor.

Son aylarda rallinin hacminin gelişmesine rağmen teknoloji sektörünün hâlâ yükselişin önemli bir ağırlığını gerçekleştirdiği görülebiliyor.

Mayıs ayı boyunca Amazon ve diğer e-ticaret hisseleri de tüketici tercihleri sektöründeki kazanımlardan birinci derecede sorumluydu.

Sanayi hisseleri geri dönüyor

Son iki ay içerisindeyse Kohl’s ve Nordstrom gibi klasik perakende firmaları da ralliye takıldı. Söz konusu şirketlerin hisseleri mayıs ayının sonundan bu yana %50’nin üzerinde değer kazandı.

Ekonominin gidişatından doğrudan etkilenen döngüsel hisse senetleri Dow Jones Endeksi’nin performansına direkt olarak etki eder. 30 hisseli endeks mayıs ayı sonundan bu yana S&P 500 Endeksi’yle adeta bir kovalamaca oyunu oynuyor.

Endekse dahil olan sanayi devi Caterpillar’ın hisseleri bu yılın başında %14 değer kaybettikten sonra son iki ayda %29 yükseldi. 3M ve Boeing hisseleri de endeksin en çok getiri sağlayanları arasında zirvede yer aldı. İlk beşteki diğer isimlerse bankacılık devi JPMorgan ve perakende devi Home Depot hisseleriydi.

Bilanço sezonu zayıf hisseleri tehdit ediyor

 

Fundstrat: Ağustos ayında portföylerinizi tatile çıkarın

 

JPMorgan: Ekonomide iniş olmayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)