E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street kazanç tahminlerinde yine yanıldı---

Wall Street kazanç tahminlerinde yine yanıldı

Wall Street kazanç tahminlerinde yine yanıldı
08 Ağustos 2023 - 11:12 borsagundem.com

ABD’li şirketler kazanç tahminlerini geride bırakıyor ancak yatırımcılar yine de ralliyi takip etmekten kaçınıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında şirketler kazanç sezonunu beklentilerin üzerinden geçiriyor. Uzmanlar buna rağmen yatırımcıları ralliyi takip etmekten kaçınmaları noktasında uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 şirketleri, analistlerin kazanç tahminlerini geride bırakıyor ancak varlık yöneticileri yatırımcıların son piyasa rallisini takip etmekten kaçınması gerektiğini savunuyor.

Kazançlar artıyor, hisselerin fiyatı düşüyor

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Wall Street, bu yıl kurumsal kazançlar konusunda ciddi şekilde kötümser. Yükselen faiz oranları ve Amerikan endüstrisi üzerindeki inatçı enflasyonla birlikte analistler, S&P 500 şirketlerinin hisse başına kazançlarının (Earnings per Share - EPS) ikinci çeyrekte yıldan yıla yüzde 6 ila yüzde 7 arasında düşeceğini tahmin ediyor.

Ancak, Bank of America'ya göre şimdiye kadar büyüme endeksindeki firmaların yüzde 87'si kazanç bildirmiş durumda ve şirketler, Wall Street'in düşük olan EPS hedeflerini ortalama yüzde 2 oranında geçmeyi şimdiden başardı. Ancak bu durumun, söz konusu hisseleri yüzde 4 ila yüzde 5'lik daha sessiz bir EPS düşüşü için hızlandırıyor olması muhtemel.

Disney, Walmart ve Nvidia dahil olmak üzere henüz kazanç sonuçlarını bildirmemiş olan bazı büyük şirketler hala bulunsa da toplamda kazanç bildiren 423 şirketin yüzde 70'i Wall Street'in EPS tahminlerini geçmeyi ve yüzde 60'ı da satış tahminlerini aşmayı başarmış durumda.

BofA ABD hisse senedi ve nicel strateji başkanı Savita Subramanian, paylaştığı araştırma notunda bunun ‘sağlam bir ilerleme ve artış çeyreği' olduğunu söylüyor. Ancak yatırımcıların dirençli kazançlara ‘sessiz tepkiler’ sunduğunu da sözlerine ekliyor. Subramanian, “Tepkiler, özellikle büyüme hisselerinde olumsuz yönde çarpıtılıyor” diyor ve artan kazançlara yön veren şirketlerin bile hisselerinin raporlamadan sonraki gün, tarihsel ortalamaları olan yüzde 1,93'lük artışa kıyasla ortalama yüzde 0,05 oranında düştüğünü açıklıyor.

Kazançlar dirençli seyrediyor

Certuity'nin yatırımdan sorumlu eş başkanı Dylan Kremer, S&P 500'ün analistlerin tahminleriyle bağlantılı olarak kazanç momentumuna şaşırmadığını söylüyor ve kurumsal Amerika'nın bu çeyrekte kazançlarında keskin bir düşüşe rehberlik ettiğini ve bunun da onlara daha iyi performans göstermeleri için alan bıraktığını belirtiyor. Ayrıca, Kremer, Wall Street'in konsensüs tahminlerini aşmasına rağmen, fiili ve tahmini sonuçları içeren ikinci çeyrek beklenen toplam kazanç düşüşünün hala yüzde 5 civarında olduğunu vurguluyor.

Kremer'e göre yine de genel olarak ikinci çeyrek kazanç sezonu ‘güçlü’ geçiyor ve bu da, büyük ABD şirketlerinin ‘şimdiye kadar zorlu ekonomik ortamda sağlıklı yol alabildiklerini’ gösteriyor. Kremer, “Yavaşlayan büyümeye ve ekonomik belirsizliğe rağmen, kazançlar dirençli kaldı ve kısa vadede ciddi bir kâr daralması olasılığı azaldı” diyor.

Yatırımcı hissiyatı hızla iyileşiyor

Düşen enflasyon ve istikrarlı iş büyümesi de ABD'li yöneticilerin son zamanlarda daha iyimser hissetmelerine neden oluyor. BofA'dan Subramanian, beklenenin üstünde ve altında kazanç rehberliği sunan şirketlerin oranını ölçen ve kurumsal duyarlılık hissini vermesi beklenen üç aylık rehberlik oranının geçen hafta 1,3 katına çıktığını açıkladı. Bu, rehberlik oranının 2021'den bu yana en yüksek seviye ve 0,8'lik tarihsel ortalamanın önemli ölçüde üzerinde olduğu anlamına geliyor.

BofA'nın kazanç analizi ayrıca, yatırımcı hissiyatının ikinci çeyrekte iyileştiğini ve yıldan yıla beş puan artarak 2021'in üçüncü çeyreğinden bu yana en büyük sıçramayı yaşadığını gösteriyor.

Varlık yöneticileri hala endişeli

Beklenenden daha güçlü olan ikinci çeyrek kazançlarına, sıcak iş gücü piyasasına ve giderek artan yükseliş eğilimine sahip yöneticilere rağmen, varlık yöneticileri borsa konusunda endişeli olmaya devam ediyor.

S&P 500 Endeksi şu anda sene başından bugüne yaklaşık yüzde 18 oranında arttı ve toplam kazançların yüzde 5 düşme hızını dikkate alan Morgan Stanley Varlık Yönetimi'nin baş yatırım sorumlusu Lisa Shalett, “Daha ne kadar gidebilir ki?” diyerek rallinin ömrünün tükenmek üzere olduğuna işaret ediyor.

Pazartesi günü yayınladığı bir notta Shalett, “Her şey mümkün, ancak ekonomik güç, faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek olacağını ve muhtemelen yüksek çarpanları sürdürülemez hale getireceğini gösteriyor. Ayrıca, tüketici tasarrufları tükendikçe, talep soğudukça, finansal harcamalar yavaşladıkça ve likidite değiştikçe 2023'ün destek rüzgarları tersine dönebilir” diyerek yatırımcıları uyarıyor.

Shalett, bu yılki hisse fiyatlarındaki artışın ardından risklerini ‘en yüksek değere sahip ABD hisse senetleri’ ile sınırlamalarını yatırımcılara tavsiye ediyor ve bunu yapan tek kişi de o değil. Boston merkezli varlık yönetimi şirketi olan Claro Advisors'ın kurucusu ve genel müdürü Ryan Belanger de, “Kazançlar beklenenden daha iyi olmasına rağmen, enflasyon ve Fed korkuları bozulmadan kaldığı sürece yatırımcıların tetikte kalmaları ve rehavete kapılmamaları önemli” diyor ve ekliyor: “Yatırımcıları bu son piyasa rallisini takip etmekten kaçınmaya teşvik ediyoruz. Birçok yatırımcının 'kaçırma korkusu' var ve ne kadar küçük olursa olsun düşüşleri satın almaya eğilimliler. Ancak mevcut değerlemeler nedeniyle, pozisyonlara ekleme yapmayı düşünmek için henüz çok erken olduğuna inanıyoruz.”

Hisse senetleri kazanç sezonunu umursamıyor

 

Ralli kritik eşikte

 

Wall Street rallisinde dengeler değişiyor

 

Morgan Stanley: Borsa rallisi 2019 yılını anımsatıyor

 

Rallide momentum temel verileri gölgede bırakıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)