E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street istihdam piyasasından kötü haber bekliyor---

Wall Street istihdam piyasasından kötü haber bekliyor

Wall Street istihdam piyasasından kötü haber bekliyor
07 Ekim 2022 - 10:58 borsagundem.com

ABD borsaları istihdam rakamlarına odaklandı. Yatırımcılar ülkedeki işsizlik rakamlarının artmasını ve FED’in elinin zayıflamasını istiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar gün içerisinde yayınlanacak ABD tarım dışı istihdam verilerine odaklandı. Normal şartlarda istihdamdaki güçlü yükselişlerin ve artan ücretlerin piyasalar için iyi olması beklenir. Ancak enflasyonun çok daha büyük ve kalıcı bir problem haline geldiği bugünlerde yatırımcıların ABD ekonomisinden beklediği ise bunun tam tersi.

CNBC’nin haberine göre Dreyfus-Mellon’ın Baş Ekonomisti Vincent Reinhart, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun paylaşacağı raporla ilişkili olarak, “Kötü haberler iyi haberlere, iyi haberler kötü haberlere eş. Yatırımcı endişelerinde neredeyse tamamen baskın olan ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkılaştırma politikaları. Ekonomi hakkında kötü haberler geldiğinde, bu FED’in daha az sıkılaştırmaya gideceği anlamına gelir” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Türkiye saatiyle 15:30’da paylaşılacak istihdam verileri hakkında Dow Jones anketine göre ekonomistler istihdamın 275 bin artacağını öngörüyor. Söz konusu rakamla işsizlik oranı da %3,7’de kalması bekleniyor. En az istihdam kadar olan önemli olan bir diğer konu da saatlik ücret artışları. Ekonomistler ücretlerin aylık bazda %0,3 yıllık bazda ise %5,1 oranında artmasını bekliyor. Tahminlere göre bu artışlar ağustos ayı istihdam raporunun bir nebze de olsa altında olacak.

Anketlerde belirtilen seviyelerin üzerindeki herhangi bir sapma FED’in enflasyon konusunda daha da agresif hale gelmesi gerektiği mesajını çıkarabilir ve bu da yüksek faiz oranlarına işaret edebilir. Daha düşük rakamlarsa, tersine, enflasyondaki artışların azaldığına dair en azından bir umut ışığı sağlayabilir.

Wall Street analistleriyse, sürprizin hangi yöne gelebileceği konusunda bölünmüş durumda. Örneğin Citigroup, 265.000'lik bir istihdam artışı beklerken, Nomura ise artışın 285.000’e kadar ulaşmasını öngörüyor.

Orta yol arayışı

Yatırımcılar ücretlerin işgücü piyasasının durumu hakkında ne söylediğine odaklanacak. Zira yıllık bazda %5,1 olan ekonomist beklentileri bile yatırımcılar için ücret baskılarının hala çok yüksek olduğu anlamına geliyor.

S&P Global Ratings’in ABD Baş Ekonomisti Beth Ann Bovino konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasalar FED’in ne yapmayı planladığına dair akla yatkın görüşü yeniden gözden geçirmek isteyebilir. FED agresif bir pozisyonu planlıyor. Ücretlerin daha da yükselmesi sadece bu pozisyonu onaylayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Merkez bankası yöneticileri ise tüm rakamların tam da istenildiği seviyede olduğu bir ‘Goldilock’ masalı arayışında. FED para politikasının fiyatları aşağı çekecek kadar ancak ekonomiyi resesyona sokmayacak derecede sıkılaştırmayı hedefliyor.

FED yetkililerinden gelen son açıklamalarsa FED’in hala enflasyonu yavaşlatmayı en önemli sorun olarak gördüklerini ve bu sorunla baş edebilmek için ekonomik büyümeyi feda etmeye istekli olduklarını gösteriyor.

Uzun vadeli yatırımcılar için fırsat olabilir: Volatilite yükseliyor

 

İşgücü piyasası sıkı olmaya devam ediyor

 

Goldman Sachs 'tan petrol tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZABİR KÖMÜŞ07 Ekim 2022 22:04

    ADAMLAR DÜNYA EKONOMİLERİNDE SİSTEMİ KURMUŞLAR.VERİLERİ İSTEDİKLERİ GİBİ AÇIKLAYARAK İŞLERİNE GELDİĞİ GİBİ DÜNYA YI YÖNETİYORLAR.DÜNYA İSTERLERDE KAOSA KOLAYLIKLA DAHİ SÜREKLEYEBİLİYORLAR.BEN BU VERİLERE İNANMIYORUM.

  • Mucise Reis : )07 Ekim 2022 11:11

    FEd nedne köyü haber beklesin ? program yaptım çıkış mı var diyor sanki ?. Tabiki hayır... Peki abd üretimi durur ise, TC den vb ülkelerden mal almayı keser ise bizim ihracat programı çökmezmi ? Nebati bey biz doğru yapıyoruz, büyüyoruz diyor,i kredileri verdi piyasaya borç harç erien tl ile ihracat yapıyoyurz.. bizim programı sabah övdü.. peki, üretimi duran dunya devletleri avrupa bizden mal almaz ise ne olacak ?... burada en başta nedim ? cumhuriyet dönemi, savaş ekonomisi sonrası kalkınma modeli. Atatürkçü Devrimcilik modeli en iyi dedim.. Keşke o alana yatırım yapsa idik... nedir o ? şeker üretim. buğday üretim, tarım yapan toplum, devletin tarım ürününden tarım ürünü olarak dahi mal alıp vatandaşa verebileceği en kötü geçiş sistemi. dünya devletlerine satabileeği tahıllar ... Yaa... ne yaptık? mazot30 tl , gübresiz, ilaçsız sulamasız, elektrık mazot pahalı sulama sistemi durduran, plansız programsız işler yaptık. Sera teşviki yok,i hollanda yerini doldururduk oysa..

  • ALİ KODUŞ07 Ekim 2022 16:56

    Ne zırvalayıp duruyorsun ab ülkelerinde eneji fiyatları döviz bazında 15 kat artmış sen neyin kafasını yaşıyorsun.