E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil piyasası neden yatırımcı çekiyor?---

Tahvil piyasası neden yatırımcı çekiyor?

Tahvil piyasası neden yatırımcı çekiyor?
20 Şubat 2023 - 16:18 borsagundem.com

Hisse senetleri ve tahvil getirileri arasındaki farkın düşmesiyle yatırımcıların risk iştahı da azalıyor. Tahvillerin sağladığı yüzde 5’lik getiri uzmanlara göre oldukça cazip bir oran

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nakit paranın ne kadar değerli olduğu finans çevrelerinde sıklıkla tartışılan bir konudur. MarketWatch yazarı Joy Wiltermuth ‘6 dolarlık bir tacın açık artırmada 600 bin dolara satılabildiğini’ hatırlatarak değerin şişirilebilir bir kavram olduğunu belirtiyor. Ancak asıl tartışılması gereken konu çok farklı olabilir.

ABD Merkez Bankası (FED) yaklaşık bir yıldır enflasyonla mücadele edebilmek için para politikasını sıkılaştırıyor. Bu süreçte yatırımcıların hisse senetlerini dipten alması mı daha mantıklı olacak yoksa ABD Hazine tahvillerindeki %5’lik getiriden yararlanması mı akla daha yakın geliyor?

Popüler bir göstergeye göre borsalarda yatırım yapmakla ABD hükümetinin tüm desteğini verdiği kısa vadeli hazine tahvillerine yatırım yapmak kabaca aynı getiriyi sağlıyor. Ancak her ikisi de ocak ayı itibariyle yıllık %6,4 olan enflasyonun gerisinde kalıyor.

S&P 500 Endeksi’ndeki şirketlerin bilanço getirisi geçtiğimiz hafta 6 aylık ABD Hazinesi getiri oranlarına yakınlaştı ve yaklaşık 20 yıl sonra ilk kez iki varlık da %5 civarında getiri sağlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre şirketlerin bilanço getirileri son 12 aylık bilançolarının hisse fiyatlarına bölünmesiyle oluşturuluyor. Bu oran aynı zamanda hangi varlığın değerinin altında veya üzerinde olduğunun anlaşılmasına da yarıyor.

Schwab Finansal Araştırmalar Merkezi Sabit Getiriler Baş Stratejisti Kathy Jones, söz konusu göstergelere dayanarak, “Bana kalırsa buradan çıkarılması gereken sonuç tahvillerin geri döndüğüdür. Bu durum muhtemelen birçok yatırım yöneticisi ve bireysel yatırımcı için yeni bir şey” ifadelerine yer verdi.

Schwab firmasının hisse senetlerine ilişkin öngörüleri bir süredir temkinliydi. Finans firmasının yetkilileri FED finansal koşulları sıkılaştırırken yüksek hızla büyüyen hisse senetlerinin daha fazla geri çekilmelere karşı dayanıksız olduğunu belirtiyordu.

Jones tahvillerden %5 kazanma şansının “çok cazip” olduğunu ve muhtemelen birçok yatırımcıyı çok fazla risk almadan portföylerindeki hisse senetlerinden kaynaklanan çalkantılı seyirden kurtaracağını sözlerine ekledi.

Fonlar tahvillere akıyor

Bank of America Global verilerine göre yatırımcılar da yüksek tahvil getirilerini beğeniyor gibi görünüyor: Yılbaşından 15 Şubat tarihine kadar ABD hisse senedi fonlarından yaklaşık 17 milyar dolarlık varlığın çıktığı ve 4,2 milyar dolarlık varlığı ABD Hazinesi fonlarına aktığı görüldü. Bankanın verilerine göre bu rakam 2004’ten bu yana tahvil piyasalarının yaptığı en iyi yıl başlangıcını işaret ediyor.

Özel aile trading operasyon firması Sarge986’nın Kurucu Başkanı ve eski bir New York Borsası işlem katı trader’ı olan Stephen Guifoyle, “Neden risk almadan %4,8 veya %5 getiri alınmasın ki. Varlıklarımın bir kısmını 3 aylık tahvillere taşıyorum ve ben gerçekten de hisse senetlerine odaklı biriyim” ifadelerine yer verdi.

ABD Hazinesi’nin 3 aylık tahvil getirileri Cuma günün itibariyle %4,8 seviyesinde işlem görüyordu. Aynı gün süreçte 2 yıllık tahviller %4,6, 10 yıllık tahviller ise %3,8 civarında getiri veriyordu.

ABD hisse senetleri ise geçtiğimiz haftayı düşüşle tamamladı. Düşüşlerdeki en önemli sebep ocak ayında Amerikan enflasyonunun beklenenden fazla direnç gösterdiğini belirten ekonomik verilerdi. Goldman Sachs ve Bank of America ekonomistleri, FED’in faiz artışlarına ilişkin tahminlerini revize etti. Bankalar mart, mayıs ve haziran aylarında 25 baz puanlık faiz artırımı ve FED’in nihai faiz oranını %5,25 ila %5,5 aralığına taşımasını bekliyor.

Ocak ayında ise, vadeli işlem piyasasında işlem yapan yatırımcılar, FED’in faiz oranlarını %5'te bırakmasını bekliyorlardı.

Büyük hisse senedi endeksleri, derin bir resesyonun önlenebileceği ve FED’in faiz artırımlarının boyutunu azaltabileceği umutlarıyla 2023'te yükselişe geçmişti.

Abrdn'in Küresel Hisse Senetleri Başkan Yardımcısı Josh Duitz, hisse senetleri fiyatlarının şu anda FED’in enflasyonu kontrol altına aldığı ekonomininse kısa süreli bir durgunluk yaşattığı iyimser bir senaryoyu yansıttığını söyledi.

Ancak borsa uzmanı son 10 ila 15 yıldır devam eden düşük faiz oranlarının özellikle büyüme odaklı hisse senetlerinde ‘değerlemeleri kontrolden çıkardığını’ sözlerine ekledi. Duitz, “Sermaye maliyeti daha yüksek olduğunda, bu büyüme hissesi isimleri o kadar cazip olmayacak. Şirketlerin ürettiği ve bireysel hissedarlara ödediği nakit paraya odaklanın” ifadelerine yer verdi.

Wiltermuth yazısının sonunda, “Piyasalar bundan sonra nereye gidecek? Kim bilir. Hiç kimse Notorious B.I.G.'nin(Bir Amerikalı rap sanatçısı) 1997 fotoğraf çekimine ucuz bir taç giymesinin değerini görmedi. Rolling Stone dergisi ise fotoğrafın ‘şimdiye kadar çekilmiş en ünlü hip-hop portrelerinden biri’ haline geldiğine dikkat çekiyordu” ifadelerine yer verdi. Borsa yazarının sözünü ettiği 6 dolarlık plastik taç Amerikalı rap sanatçısının 1997 yılındaki ölümünden 23 yıl sonra 2020 yılında 594.750 milyon dolara alıcı bulmuştu.

Perakende yatırımcıları bekleyen büyük risk

 

JPMorgan: Ekonomik durgunluk masadan kalkmadı

 

Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ TEL20 Şubat 2023 18:05

    Tahvile ne gerek var biz her gün çimentolarda % 10 götürüyoruz.Parayı bir kaç günde tam ikiye katlayacağız.