E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street enflasyona rağmen nasıl yükseldi?---

Wall Street enflasyona rağmen nasıl yükseldi?

Wall Street enflasyona rağmen nasıl yükseldi?
13 Mart 2024 - 13:13 borsagundem.com

Beklentilerin üzerinde gelen şubat ayı enflasyon verilerine rağmen ABD borsalarında geçtiğimiz gün ralli havası hakimdi. Uzmanlarsa söz konusu yüksek enflasyon verilerinin halihazırda satın alındığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de son enflasyon verileri ekonomistlerin beklediklerinden daha yüksekti. Ancak birçok yatırımcının beklediğine göreyse daha düşüktü. Dolayısıyla ABD borsaları salı gününü yükselişle kapatabildi.

Amerikan borsalarında geçtiğimiz gün çip ve yazılım üreticilerinden büyük perakendecilere ve ilaç devlerine kadar şirketlerin önemli bir kısmındaki kazanımlar üç ana endeksin de yükselmesine yardımcı oldu. Dow Jones Endeksi’nin %0,6 yükseldiği günde teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,5 arttı. S&P 500 Endeksi %1,1 yükselerek 2024 yılındaki 17. rekor kapanışına ulaştı.

Yükselişler tüketici fiyatlarının şubat ayında bir önceki yıla göre %3,2 arttığını gösteren ABD Çalışma Bakanlığı raporuna rağmen gerçekleşti. Tüketici fiyat endeksi raporu enflasyonun inatla yüksek kaldığı gösteren bir dizi verinin sonuncusu niteliğindeydi. Buna rağmen, birçok yatırımcı ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl içinde faiz oranlarını düşüreceğine inanmaya devam ediyor. Faiz indirimlerinin işletmelerin için borçlanma maliyetlerini düşürmesi ve potansiyel olarak hisse senetlerini yükseltmesi bekleniyor.

Vadeli işlem piyasalarına göre, yatırımcılar şu anda merkez bankasının haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlaması için yaklaşık %60'lık bir ihtimal veriyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre fon yönetimi firması Catalyst’in Portföy Yöneticisi Charlie Ashley, gelecek haftaki politika toplantısına atıfta bulunarak, “FED piyasanın mart ayındaki faiz indirimi beklentisini halihazırda bastırdı. Mevcut raporun önemli olması için tek yol enflasyonun aşırı sıcak olmasıydı” ifadelerine yer verdi.

ABD borsalarında Muhteşem Yedili hisse senetlerinin altı üyesi salı gününü yükselişle bitirdi. Nvidia’nın %7,2’lik yükselişi ise teknoloji devleri arasında başı çekmesini sağladı. Yapay zeka teknolojilerine olan talep Oracle’ın bilançosunda beklentileri aşmasına yardımcı oldu ve hisse fiyatı %12’lik bir artış gösterdi.

Southwest Airlines, Boeing'den gelen uçak teslimatlarının kısmen ertelendiğini belirterek bilanço öngörülerini yeniden değerlendirdiğini bildirdi. Southwest'in hisseleri, S&P 500'deki en sert düşüş olan %15’lik bir değer kaybına maruz kaldı. American ve United gibi diğer havayolu hisseleri de düştü. Boeing hisseleri de %4,3 değer kaybetti.

Bu haftanın ilerleyen saatlerinde, Amerikan perakende firmaları Dollar Tree ve Dollar General bilanço açıklamasında bulunacak. Bilançoların düşük gelirli Amerikalıların son aylarda fiyat baskılarıyla nasıl mücadele ettiğine dair yeni işaretler vermesi bekleniyor. ABD Çalışma Bakanlığı perşembe günü, şubat ayı üretici fiyat endeksini yayınlayacak. Rakamlar üretici tarafında enflasyonun nasıl bir seyir izlediğini gösterecek.

ABD ekonomisinin enflasyonla mücadele ederken aynı zamanda resesyondan kaçınabileceğine dair inanç son dönemde yatırımcıları oldukça destekledi. Bu iyimserlik geçen yıl borsaları yükselten devasa teknoloji firmalarının hisse senetlerindeki rallinin 2024 yılında daha geniş bir tabana yayılmasını sağladı. ABD borsalarında hisse senetlerinin piyasa değerinin dışarıda tutulduğu eşit ağırlıklı S&P 500 Endeksi geçen hafta rekor seviyeye ulaştı.

ABD’nin küçük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000 salı günü dalgalı bir seyir izlese de son üç ayda %9,8 yükseldi.

Glenmede'in Yatırım Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mike Reynolds, "Küçük sermayeli hisse senetlerindeki değerlemeler, büyük sermayeli hisselerde gördüğümüzden çok daha adil. Gerçekleşmesi gereken bir ralliye yetişme ticareti olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Ünlü milyarderden FED’e uyarı: Acele etme

 

Emtia piyasası Fed kıskacında

 

ABD enflasyonu açıklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)