E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street enflasyon testine giriyor---

Wall Street enflasyon testine giriyor

Wall Street enflasyon testine giriyor
27 Kasım 2023 - 11:55 borsagundem.com

Ekim ayı TÜFE rakamlarının ardından ABD borsaları oldukç güçlü bir ralliye başlamıştı. Rallinin önündeki en büyük engelse bu hafta perşembe günü açıklanacak PCE göstergeleri olarak görülüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) favori enflasyon göstergesi bu hafta Wall Street borsalarındaki rallinin en önemli engeli olacak.

Ekim ayı bireysel tüketim harcamaları (PCE) endeksinin perşembe günü açıklanması bekleniyor. Ekonomistler FED’in en çok tercih ettiği gösterge olan ‘çekirdek’ PCE enflasyonun yıllık bazda %3,5 artmasını bekliyor.

Ekonomi takviminde yer alan imalat faaliyeti, tüketici güveni ve konut fiyatları gibi diğer güncellemeler de borsaların gündeminde olacak.

OpenAI’daki liderlik krizinin ve Nvidia’nın bilançosunun etkili olduğu kısa haftayı üç büyük Wall Street endeksi de %1’lik yükselişle bitirdi. Şükran Günü tatili nedeniyle kısalan haftanın pozitif sonlanmasının ardından yatırımcılar yeni haftada Salesforce, Snowflake, Dolar Tree ve Kroger gibi önemli şirketlerin bilançolarını da izleyecek.

Enflasyon gündemde

Önümüzdeki cuma günü bir yılı aşkın süredir ABD borsalarında görülen en yüksek aylık performansın test edilmesine neden olacak.

Perşembe günü açıklanacak olan enflasyon verileri ABD ekonomisinin ‘yumuşak bir inişe’ doğru ilerlediğine dair hisse senetlerini destekleyen mevcut anlatının rayından çıkması için adeta bir son şans olarak görülüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, söz konusu anlatı ABD ekonomisinin ciddi bir resesyona düşmeden enflasyonun FED’in %2 hedefine gerileyeceğini beklentisine dayanıyor.

ABD’de son açıklanan ekonomi veriler ‘yumuşak iniş’ senaryosuyla aynı doğrultudaydı. Dolayısıyla ciddi bir gerileme sürecinde olan düşük sermayeli ve spekülatif hisse senetleri de ralli havasına girdi.

CME Group’un FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar şu anda FED’in faizleri artırma olasılığını yalnızca %12 olarak fiyatlıyor.

Ekonomistler, FED’in favori enflasyon göstergesine göre yıllık enflasyonun ekim ayında %3,5 olmasını bekliyor. Ekonomistler bir önceki ay boyunca "çekirdek" PCE'nin %0,2 artmasını bekliyorlardı.

Yahoo Finance’in haberine göre JPMorgan Baş ABD Ekonomisti Michael Feroli bu ay müşterileriyle paylaştığı bir notta %0,2’lik aylık artışın 3 aylık ve 6 aylık enflasyon verilerini %2,5 ve %2,6 seviyesine getireceğini, dolayısıyla FED’in %2’lik hedefine ekim ayında 12 aylık verilerin göstereceğinden çok daha yakın olacağını söyledi.

Feroli, “Bu yükselişler, FED’in %2'lik enflasyon hedefine yeterince yakın, FOMC'deki (ABD Federal Açık Piyasa Komitesi) çoğu üye muhtemelen politikaya bağlı kalmaktan ve yavaşlayan işgücü piyasası faaliyetinin enflasyonu hedef seviyesine geri döndürme görevini yerine getirmesine izin vermekten memnun olacaktır. FED’in bir sonraki para politikası hamlesinin daha serbest bir yöne doğru olacağını düşünmeye devam ediyoruz. Ancak bu 2024’ün üçüncü çeyreğine kadar olmayacak” ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz haftalarda ekim ayı tüketici fiyat endeksi rakamlarının beklentilerin altında gelmesinin ardından hem hisse senetleri hem de tahvil fiyatları yükselmişti. Kısa bir süre öncesine kadar %5 seviyelerini zorlayan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri fiyatların yükselmesinin ardından sert bir düşüşle %4,48 seviyesine işlem görüyor. Tahvil fiyatlarının tahvil getirileriyle ters orantılı olarak hareket ettiği biliniyor.

Rallide momentum güçleniyor, borsadan beklenti ne olmalı?

 

ABD'liler, "Efsane Cuma"da harcama rekoru kırdı

 

ARK Invest: Gerçek düşman enflasyon değil, deflasyon

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)