E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street enflasyon raporunda sürpriz beklemiyor---

Wall Street enflasyon raporunda sürpriz beklemiyor

Wall Street enflasyon raporunda sürpriz beklemiyor
29 Şubat 2024 - 12:29 borsagundem.com

Beklentilerin üzerinde sıcak gelmesi beklenen enflasyon raporunun Fed’in önündeki yeni engel olacağı düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bugün açıklanacak olan Ocak ayı enflasyon raporunun beklentilerin üzerinde gelme ihtimali bulunuyor. Bu durumun, Fed’in hareket alanını daraltacağı öngörülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed yetkilileri hâlâ enflasyonun yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimlerini haklı çıkaracak kadar yavaşlamasını bekliyor.

Enflasyonda yükseliş beklentisi

MarketWatch’tan Jeffry bartash’ın haberine göre, Amerikan Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, ABD enflasyonunun pandemi öncesi düşük seviyelere geri çekilmesinin yolda bazı ‘kazalara’ yol açacağını söylüyor. Yetkililer, Perşembe günü (bugün) başka bir yükseliş beklediklerini ifade ediyor.

Fed'in favori enflasyon göstergesi olan çekirdek enflasyonun Ocak ayında merkez bankasının memnun olduğundan daha büyük bir fiyat artışı göstermesi bekleniyor. Rapor, geçen ay tüketici ve toptan eşya fiyatlarında görülen keskin artışların enflasyonun gidişatına ilişkin şüpheleri artırmasının ardından geliyor.

PCE endeksinin Ocak ayında yüzde 0,3 artış göstererek son dört ayın en büyük artışını göstermesi bekleniyor. Gıda ve enerjiyi hariç tutan, daha yakından takip edilen çekirdek enflasyon oranının ise yüzde 0,4 oranında arttığı görülüyor. Bu neredeyse bir yılın en büyük ilerlemesi anlamına geliyor.

Fed, PCE endeksini ABD enflasyonunun en iyi ölçüsü olarak görüyor. Bu endeks, öncelikle, daha iyi bilinen tüketici fiyat endeksine kıyasla konut maliyetine daha az ağırlık veriyor. Ekonomistler barınma fiyatlarını ölçmenin zor olduğunu ve TÜFE'nin muhtemelen bunun önemini artırdığını söylüyor.

PCE ayrıca fiyatlar yükseldiğinde tüketicilerin davranışlarını nasıl değiştirdiğini de dikkate alıyor. Fiyatlar yükseldiğinde çoğu insan ucuz ürünleri daha pahalı ürünlerle tercih ediyor. Bu da genel anlamda ABD enflasyonundaki artışları sınırlama potansiyeli taşıyor.

Yine de, her halükarda Fed, faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun yavaşlamaya devam ettiğini görmek istiyor.

Wall Street sıcak enflasyon raporuna hazır

PCE'ye göre yıllık enflasyon oranı Ocak ayında yüzde 2,6 seviyesinde gerçekleşti. Geçen yıla göre daha yüksek olan aylık okumalar denklemin dışında kaldığı için bu oranın yüzde 2,4'e kayabileceği öngörülüyor.

Ocak ayında sona eren 12 ayda çekirdek PCE oranının Fed'in yüzde 2 hedefinin üzerinde, yüzde 2,8 seviyesinde sabit kalması ise muhtemel gözüküyor.

Wall Street şimdiden daha güçlü bir PCE enflasyon raporuna hazırlanıyor ve ortam, enflasyona ilişkin görüşleri değiştirebilecek herhangi bir gelişmenin sürpriz olarak nitelendirileceği yönünde.

Enflasyonda beklenenden küçük bir artış yatırımcılar için sevindirici bir haber olacak. Ancak fiyatlar Wall Street'in öngördüğünden daha hızlı yükselirse, bu durum, enflasyonun bu yıl faiz oranlarında yakın zamanda bir indirim yapılmasını gerektirecek kadar hızlı yavaşlayıp yavaşlayamayacağı konusunda yeni soruları gündeme getirecek.

Fed yetkilileri ise o kadar da endişeli görünmüyor. Yetkililer gelecek aylarda enflasyonda daha fazla artış beklerken aynı zamanda da enflasyon oranının yıl sonuna kadar yüzde 2 hedefine doğru daha da yavaşlayacağına inanıyor.

Wall Street’teki rekor ralliye enflasyon sınavı

 

Fed politika yapıcılarından faiz indirimine karşı geri adım

 

Fed/Williams: Yüzde 2 enflasyona ulaşmak için önümüzde uzun bir yol var

 

Fed yetkilisi Bowman faiz beklentisini tekrarladı

 

Ed Yardeni: Hisse senetleri Fed’e rağmen yükselişini sürdürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)