E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed politika yapıcılarından faiz indirimine karşı geri adım---

Fed politika yapıcılarından faiz indirimine karşı geri adım

Fed politika yapıcılarından faiz indirimine karşı geri adım
28 Şubat 2024 - 08:18 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yatırımcıların odağı doğrudan Fed’in Perşembe günü açıklanacak olan Ocak ayı için tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksine (PCE) odaklanmış durumda. PCE’nin Ocak ayında aylık bazda %0,3 artması bekleniyor. Bu oran, Aralık ayında görülen %0,2’lik artıştan biraz daha yüksek. Piyasalar artık yılın başındaki Mart ayına kıyasla Haziran ayının gevşeme döngüsünün başlangıç ​​noktası olmasını ve yılın başındaki 150 baz puanlık gevşeme fiyatlamalarına karşılık bu yıl 77 baz puanlık indirim bekliyor.

Fed politika yapıcıları da son günlerde faiz indirimine karşı geri adım atmaya devam ediyor. FED üyesi Michelle Bowman dün özellikle enflasyona yönelik fiyat baskılarının kontrol edilmesinde ilerlemeyi durdurabilecek ve hatta bu baskıların yeniden canlanmasına neden olabilecek yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında, ABD faiz oranlarını düşürmek için acelesi olmadığını açıkladı.

Asya borsaları, Fed’in parasal genişleme döngüsünün zamanlamasını etkileyebilecek ABD’de yarınki enflasyon verisi öncesi değişken seyirde. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,11 düşüşle 527,14 puanda kaldı. Çin hisse senetleri ilk işlemlerde %0,46 artarken, Hong Kong’un Hang Seng ‘i %0,31 düşüşte.

ABD para birimini altı rakibe karşı ölçen dolar endeksi %0,01 artarken, Asya’da petrol fiyatları, ABD’nin faiz indirim döngüsünde gecikme ihtimali ve ABD ham petrol stoklarındaki artışın (23 Şubat’ta sona eren haftada 8,43 milyon varil arttı.) ve de dün OPEC+’nın üretim kesintilerini uzatabileceği haberlerinden kaynaklanan yükselişi telafi etmesiyle,  Brent ham vadeli işlemleri %0,36 düşüşle varil başına 83,35 dolara ve ABD Batı Teksas Orta vadeli işlemleri (WTI)  de varil başına 78,59 dolara geriledi.

Yeni Zelanda merkez bankası çarşamba günü nakit faiz oranını %5,5 seviyesinde sabit tutarak önceki faiz artışlarının fiyatların düşmesine yardımcı olduğunu yineledi ancak daha fazla faiz artırımı riskinin de azaldığını ekledi. Avustralya’da ise Ocak ayı tüketici fiyat enflasyonu, yıllık %3,4 artış göstererek Aralık ayına göre değişmedi ve %3,6’lık piyasa tahminlerinin altında kaldı ve de Avusturalya Merkez Bankasının faiz oranlarının daha fazla artma ihtimalinin düşük olduğu yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Hatırlatmak gerekirse; Avustralya Merkez Bankası, faiz oranlarını Mayıs 2022’den bu yana 425 baz puan artırarak 12 yılın en yüksek seviyesi olan %4,35’e yükseltmiş ve enflasyonu bankanın hedef aralığı olan %2-3’ye geri getirmek için gerekirse başka bir artış riskini de göz ardı etmediğini açıklamıştı. Finansal piyasalar ise RBA’nın sıkılaştırmanın tamamlandığından emin. Swaplar, Ağustos ayında ilk faiz indirimi için yaklaşık %60 şansa ve yıl sonuna kadar toplam 38 baz puanlık bir gevşemeye işaret ediyor.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemede, 32 Sayılı kanunda geçmişe dönük döviz yükümlülüklerin bir kısmında dövizle ödeme esnekliği getirildi. Böylece, tüm ödemelerin TL ile yapılma zorunluluğu varken, bu düzenlemede yer alan 6 maddedeki hallerle geçmişe dönük yükümlülükler döviz ile yerine getirilebilecek. Dövizle ödeme yapılabilecek alanlar; Döviz cinsinden kıymetli evraklar, 19/4/2022 tarihinden önce düzenlenmiş faturalar, Borsada döviz cinsinden gerçekleştirilen kıymetli maden alım-satım işlemleri, Dış Ticaret Sermaye Şirketleri üzerinden gerçekleştirilecek ihracatlar, Antrepolar ve geçici depolama alanlarının ödeme yükümlülükleri, Serbest ticaret bölgesinde faaliyet gösteren firmaların mal teslimi.

Fed yetkilisi Bowman faiz beklentisini tekrarladı

 

Ed Yardeni: Hisse senetleri Fed’e rağmen yükselişini sürdürecek

 

Emtia piyasası Fed'e karşı direniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)