E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsaları kritik eşikte---

Wall Street borsaları kritik eşikte

Wall Street borsaları kritik eşikte
31 Temmuz 2023 - 14:34 borsagundem.com

Boğa piyasası ABD borsalarını yönlendirmeye devam ederken uzmanlarsa piyasalarda oluşabilecek tehlikeleri değerlendiriyor. Analistler Wall Street’in sınırda dolaştığı konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi temmuz ayı itibariyle üst üste beş ay boyunca yükseliş gösterdi. Bu Wall Street’te sadece sekiz ay önce çok az kişinin bekleyebileceği bir durumdu.

Sonuç olarak büyük bankalardaki hisse senedi analistleri de yaptıkları hataları kabul etmiş olacaklar ki S&P 500 Endeksi için beklentilerini birer birer yükseltmeye başladı.

Birçok uzman piyasalar ve ekonomi hakkındaki varsayımlarını gözden geçirirken aylardır boğa piyasasını savunan bir analist MarketWatch’un haberinde piyasaların son durumunu 2023’te neyi yanlış yaptığını düşünmek fırsat olarak görüyor. Analist ileriki süreçte ralliye karşı oluşabilecek potansiyel büyük tehditleri tespit etmeye çalışıyor.

Stray Reflections’ın Kurucusu ve Kıdemli Finansal Piyasalar Profesyoneli Jawad Mian profesyonel yatırımcıların ve ekonomistlerin genellikle Amerikan şirketlerinin ve tüketicilerinin, geniş çaptaki ABD ekonomisinin faiz artışlarına karşı ne kadar dayanıklı olduğunu hafife aldığını söyledi. Analiste göre finans profesyonelleri aynı zamanda enflasyonun uzun vadede şirket kârlarını artırıcı bir etki yaratacağını da göremedi.

Hisse senetleri 2023’te yüksek tahvil getirilerine karşı dirençli olduğunu kanıtladı. Ancak bu direnç her zaman devam edecek anlamına da gelmiyor. Borsa analisti yükselen reel getirilerin önünde sonunda ABD hisse senedi değerlemelerini keskin bir şekilde düşüreceğini ve bir kritik eşik yaratabileceğini öngörüyor.

Mian, “Bana kalırsa şu anda gerçekleşen şey ekonomi kırılmadan önce faiz oranlarının ne kadar yüksek olabileceğini kolektif olarak keşfetmemizdir” diyor.

Analist, “10 yıllık ABD Hazinesi getirilerinin %5’e yöneldiğini düşünüyorum. Ancak buradan anlaşılması gereken nüans yükselişin çok zahmetli olmayacağıdır. Bununla birlikte belli bir noktadan sonra aşırı yüksek bir seviyeye ulaşacağız” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri pazartesi günü Wall Street açılışı öncesinde %3,979’dan işlem görüyor.

Geri dönüşü olmayan noktayı geçtik

ABD Merkez Bankası (FED) geçen hafta politika faizlerini son 22 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Borsa analisti ise daha fazla faiz artışının uzun vadeli tahvil getirilerini kesinlikle daha yükseğe taşıyacağını öngörüyor. Ancak piyasaları uçurumun zirvesinden düşürecek darbe başka bir cepheden kolay bir biçimde gelebilir.

Örneğin özellikle de Japonya’daki yabancı yatırımcılar kendi evlerinde daha cazip getiriler gördükleri için ABD Hazinesi tahvillerini satmayı tercih edebilir. Yatırımcılar böyle bir ihtimalin neye benzeyeceğinin ipuçlarını perşembe günü bir miktar tecrübe edebildi. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) devlet tahvili piyasasındaki kontrolünü gevşetme planları ABD’de 30 yıllık Hazine tahvili getirilerini %4’ün üzerine çıkardı. Aynı gün Dow Jones Endeksi 13 gün boyunca art arda gelen yükseliş serisini de sonlandırdı.

10 yıllık Japonya devlet tahvillerinin getirileri BOJ’nin temmuz ayındaki politika toplantısında bu raporları doğrulamasının ardından cuma günü 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Şirket bilançoları bir diğer bilinmez

Yatırımcıların tahvil piyasasındaki tehditleri izlemesi önemli olsa da bu getiriler hiçlikten ortaya çıkmıyor. Zira yapbozun bir diğer önemli parçası da şirket bilançoları.

Daha yüksek getiriler tahvilleri yatırımcılar için daha cazip hale getiriyor, hisse senetlerinin cazipliğini azaltıyor, aynı zamanda da şirketlerin borçlanma maliyetlerini artırıyor, potansiyel kârlarını düşürüyor ve şirketleri işten çıkarmalar veya kemer sıkma uygulamaları gibi alternatiflere zorluyor.

Şirketlerin borçlanma maliyetleri ne kadar artarsa işten çıkarmalar gibi maliyet düşürücü önlemlerin uygulanması ihtimali de o kadar artıyor.

Yatırım yönetimi firması Sierra Investment’ın Baş Yatırım Sorumlusu James St. Aubin, “Genel olarak konuşmak gerekirse eğer getiriler yükselirse fiyat kazanç katları üzerinde o kadar baskı oluşturacaktır. Bu kesinlikle borsalar için bir risktir” diyor.

St. Aubin’e göre hisse senetleri en azından şimdilik daha yükseklere çıkmaya devam edebilecek gibi görünüyor. Yine de bu gidişatın devam edebilmesi için kurumsal bilançoların piyasalardaki iyimser beklentilere ayak uydurması gerekecek.

Wall Street’in en sevdiği hisse değerlemeleri göstergelerinden olan fiyat kazanç oranları halihazırda hisse senetlerinin yüksek değerlendiğini gösteriyor. FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi’nde önümüzdeki 12 aya yönelik fiyat kazanç oranları 19,4 kat seviyesinde. Bu oran halihazırda 5 yıllık ortalama olan 18,6 katın ve 10 yıllık ortalama olan 17,4 katın üzerinde.

Yatırımcılar şimdilik bu yüksek değerlemelere tahammül etme konusunda istekli. Zira haziran ayında sona eren çeyrekte bilançoların %7 daralacağı beklentilerine rağmen Amerikan kurumsal şirketlerinin büyük bir kısmı önümüzdeki yıllarda bilançolarını önemli bir ölçüde artırmasını bekliyorlar.

2024 yılında yıllık bilanço artışlarının %12,6’ya yükselmesi bekleniyor. Eğer şirketler bu beklentilerle uyuşur veya beklentileri geride bırakırsa St. Aubin’e göre hisse senetleri elde ettikleri kazançlara tutunabilir veya daha da fazla yükselebilir. Bununla birlikte bilanço büyümesi konusunda hayal kırıklığı yaşanırsa piyasalarda acı verici bir hesaplaşma da yaşanabilir.

Gündelik yatırımcılar faizden kazanıyor

 

Yatırımcılardaki korkusuzluk satışı tetikleyebilir

 

Finansal piyasalar bilançolarla güçlü bir ralli yaşadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)