E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street boğaları enflasyon engeline karşı---

Wall Street boğaları enflasyon engeline karşı

Wall Street boğaları enflasyon engeline karşı
11 Mart 2024 - 11:37 borsagundem.com

ABD borsalarında boğa piyasasının gündemi yeniden enflasyon. Ocak ayında yükselen tüketici fiyatları yatırımcıları ciddi biçimde endişelendirmişti. Uzmanlar salı günü açıklanacak TÜFE verilerinde ise yavaşlama bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsası bu hafta 2024 boğa piyasası rallisini test edecek ve ekonominin beklenen yumuşak iniş yolunda olup olmadığına dair ipuçlarını taşıyan enflasyon verileriyle karşı karşıya kalacak.

Birçok yatırımcı işsizlik oranı beklenenden düşük kalsa bile ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla olan mücadelesini kazandığı gerekçesiyle 2024’te faiz oranlarını düşürmeye başlamasını bekliyor. Salı günü tüm gözler şubat ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerinde olacak ve yatırımcılar FED’in faiz indirimlerinin ne kadar yakında geleceğini anlamaya çalışacak.

JPMorgan Varlık Yönetimi Portföy Yöneticisi Phil Camporeale FED yöneticileri için, “Para politikasını gevşetmeleri için enflasyonun %2’de olmasına gerek yok. Sadece enflasyonun daha kötüye gitmemesine ihtiyaçları var” açıklamasında bulundu.

ABD enflasyonu 2022’deki zirvesinde %9’un biraz üzerine kadar ulaşmıştı. FED’in agresif faiz artışları sonucunda önemli ölçüde gerileyen enflasyon hala %2 hedefine ulaşabilmiş değil. Ocak ayındaki TÜFE verileri beklentilerin üzerinde gelmişti ve raporun açıklandığı gün ABD borsalarında sert bir düşüş kaydedilmişti.

Camporeale piyasalara ilişkin açıklamasında, “ABD’de risk almak için olağanüstü bir dönem” dedi.

Borsa uzmanı cuma günü açıklanan istihdam raporuna işaret ederek, “FED hâlâ bu yıl bir resesyon olmadan faiz oranlarını düşürmeye başlama rotasında. Bu hisse senetleri için oldukça iyi” ifadelerine yer verdi.

Cuma günkü istihdam raporu, şubat ayında iş piyasasının beklenenden daha güçlü olduğunu, ancak ücret artışının yavaşladığını ve önceki iki aydaki bordro artışlarının daha düşük revize edildiğini gösterdi.

Camporeale, daha yavaş ücret artışlarının ve yeni istihdam sayısındaki "ılımlılığın" enflasyonist baskıları hafifletmeye yardımcı olduğunu söyledi. ABD'de işsizlik oranı %3,9'a yükseldi. Ancak dünyanın en büyük ekonomisindeki işsizlik 1960'lardan bu yana en uzun süre boyunca iki yıldan fazla bir süredir %4'ün altında seyrediyor.

Camporeale’ye göre ekonomi ‘dirençli’ hale geldi ve enflasyonun alevleneceğine dair riskler de artmıyor. Amerikan merkez bankası enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde %2 hedefine doğru düşürmek amacıyla politika faiz oranlarını temmuz ayından bu yana 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-%5,50 aralığında sabit tutuyor.

Charles Schwab'ın Baş Yatırım Stratejisti Liz Ann Sonders’e göre şubat ayı enflasyon verileri "dar bir beklenti bandının dışında" kalması durumunda, borsalarda oynaklık riskinin ciddi bir biçimde artacağını söyledi.

Bu arada Sonders’e göre bu yıl Amerikan hisse senetleri ile tahvil piyasası arasında ‘biraz daha nüanslı’ bir ilişki söz konusu. Baş stratejist tahvil getirilerindeki yükselişlerin ve düşüşlerin borsaları yukarı veya aşağı hareket ettirmek yerine piyasa hacmini etkilediğini söyledi. Sonders getiriler yükseldiğinde hacmin düştüğünü getiriler düştüğünde ise borsalardaki piyasa hacminin artma eğiliminde olduğunu sözlerine ekledi.

Camporeale, bu yılki rallinin "genişlemesini" beklese de ‘goldilocks’ senaryosuna göre pozisyon almadığını belirtiyor. Söz konusu senaryoda enflasyonun 2024'ün sonuna kadar %2'ye düşmesi ve FED’in bu yıl faizleri dört ila beş kez düşürmesi bekleniyor.

Borsa uzmanı daha ziyade yumuşak iniş tanımına göre bir geçiş dönemi bekliyor. ABD ekonomisi gayrisafi yurtiçi hasılasının %2 büyüyerek resesyondan kaçınacağını, enflasyonunsa yıl sonuna kadar tam olarak %2 hedefine ulaşmasa da bu hedefe yaklaşacağını öngördüğünü söyledi.

Camporeale, FED’in bu yıl faizleri kademeli olarak düşürmesini ve enflasyonunsa yumuşak iniş etkisi altında hızlanmayacağını öngörüyor.

Bank of America Küresel Araştırmalar ABD ekonomistleri 7 Mart tarihli bir notta, Şubat ayı tüketici fiyat endeksi raporunun "Ocak verilerinden sonra enflasyonun yeniden hızlandığına dair endişeleri hafifletmesi gerektiğini" söyledi. Ekonomistler "Çekirdek enflasyonda yavaşlama bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Küresel piyasalar haftaya negatif başladı

 

Altın fonlarında son durum! İlgi yükseliyor mu?

 

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)